'Bild" raksta par Bordāna un Juraša korumpēšanos. Vai viņi to tā atstās?

© Neatkarīgā

Vācu izdevums “Bild” publicējis Latvijas reputāciju graujošu rakstu. Caur mūsu bankām tiek atmazgāti Ziemeļkorejas miljardi, uzraudzības iestādes piesedz netīras naudas plūdus no Krievijas, bet tieslietu ministrs un Juridiskās komisijas vadītājs uz abiem ir saņēmuši 500 000 lielu kukuli, lai ļautu izzagt “PNB banku”.

Lai gan ministra un deputāta vārdi publikācijā netiek nosaukti, taču laiks, kad risinās aprakstītie notikumi, attiecas uz Latvijas Republikas tieslietu ministru Jāni Bordānu, Saeimas deputātu Juri Jurašu un Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu, kuram esot ziņots par valsts pārvaldes un banku uzraudzības augstākajā līmenī piesegtajiem noziegumiem.

Žurnālista Imanta Vīksnes rakstu lasiet šeit.

Vācijas tabloīds “Bild” galveno uzmanību pievērš fotogrāfijai, cenšoties, lai tā būtu pēc iespējas izteiksmīgāka, bet maz rūpējas par rakstu saturisko kvalitāti - tā mēdz būt pagalam muļķīga, un tiek publicētas visādas blēņas. Raksts par Latviju ir veidots maldinošā manierē, stāstot par vairākus gadus seniem notikumiem mūsu valstī tā, it kā tie būtu risinājušies nupat un starplaikā nebūtu jau noskaidrojies, ka sākotnējā informācija nav patiesa. Tā tas ir, piemēram, par Latvijas komercbanku piekopto Ziemeļkorejas kodolprogrammu finansēšanu, kas, kā ir noskaidrojies, ir apgalvojums bez reāla pamata. “Bild” rakstā ir vēl jo daudz visādu neprecizitāšu un dezinformācijas, kas liecina, ka tā autors ļoti vāji zina, par kuru valsti raksta, un diezin vai kādreiz maz ir Latvijā bijis. Bet tas jau arī nav nekas jauns - iedomīgie un ļoti paviršie Rietumu žurnālisti par Latviju mēdz sacerēt šausmu pasakas. Jo īpaši tas ir raksturīgi dzeltenās preses pārstāvjiem, kuriem ir svarīgi kaut kā piesaistīt publikas uzmanību.

Tajā pašā laikā “Bild” publikācija nebūtu jāvērtē par zemu - šim izdevumam ir miljons eksemplāru, bet internetā ir vēl daudz vairāk lasītāju. Latvijas varas iestādēm diezin vai vajadzētu izlikties, ka nekā nav bijis. Jo šāda publikācija smagi grauj Latvijas reputāciju - miljoni Vācijā un citās vāciski runājošās zemēs ir izlasījuši, ka Latvija ir krimināla šausmu bedre, kurā varas iestādes piesedz banku izlaupīšanu un to vien dara kā korumpējas. Personas, kuras cietušas no Latvijas valsts it kā organizētās “bankas izlaupīšanas”, nav kādi “mazie cilvēki”, bet bijušais Vācijas Federālā izlūkdienesta BND vadītājs Augusts Hanings un bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens.

Īpaši par šādu publikāciju vajadzētu satraukties Jānim Bordānam un Jurim Jurašam, jo viņu reputācija tiek grauta skarbā veidā. Lai gan viņu vārdi nav nosaukti, skaidrs, par kuriem ir runa.

Ar nelāgu ēnu ir pārklāts arī premjers Krišjānis Kariņš, jo pie viņa valdīšanas notikuši šie it kā briesmu darbi.

Te būtu loģiski pieprasīt “Bild” kādu atsaukumu, iespēju publicēt kādu atspēkojumu, paskaidrojumu vai arī piedzīt no tā prāvu kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu, vai kā nu tas Vācijas juridiskajā valodā saucas.

Bordāna un Juraša Jaunā konservatīvā partija (JKP) nemitīgi ir bazūnējusi par “bezkompromisu tiesiskumu”. Kariņa valdība ir ieintegrējusi bezkompromisu tiesiskumu un likuma varu savā deklarācijā. Jaunie jaunā “bezkompromisu tiesiskuma” nesēji latvju tautai ir nemitīgi uzsvēruši domu, ka augstām amatpersonām, tiesnešiem un tiesu varas pārstāvjiem jābūt nevainojamai reputācijai.

Bet kāda tad ir reputācija Bordānam un Jurašam, ja par viņiem bez prasības to atsaukt miljonu lielā tirāžā lielākajā Es dalībvalstī tiek publiskoti ap galvojumi par pusmiljonu eiro lielu kukuli?

Iznāk, ka vienā gadījumā, ja kāds vietējais kreisliberāls medijs palaiž ēterā kaut ko kompromitējošu par kādu tiesnesi, tā uzreiz ir slikta reputācija, kā to uzskata Bordāns vai Jurašs. Bet, ja par viņiem pašiem uzraksta vācu izdevums ar milzīgu tirāžu, tad to var neņemt vērā.

Bet, ja jau Latvijas amatpersonas nereaģē, varbūt tām nav nekā, ko teikt savam attaisnojumam? Tad jau iznāk, ka “Bild” raksta taisnību? Vai tad nesanāk tā, ka korupcijas Latvijā pašlaik ir vairāk nekā jebkad agrāk ir bijis?

Svarīgākais