"Četru ārstu banda". Pārtraukti līgumi ar četrām ģimenes ārstēm

Jau sen televizors un valsts centrālais kanāls tajā vairs nav galvenais informācijas avots. Tomēr, ja tas kalpo par kauna stabu četriem dakteriem, tad efekts ir diezgan paskarbs © https://ltv.lsm.lv/lv/raksts/12.11.2021-rita-panorama.id244018

“Nacionālais veselības dienests pārtrauks līgumus ar četrām ģimenes ārstu praksēm!” piektdien moži ziņoja LTV “Rīta panorāma”.

Visu četru ģimenes ārstu vārdi un uzvārdi tika nosaukti jau raidījuma sākumā. Līgumi pārtraukti svētdien, līdz ar to šodien viņas vairs nav tiesīgas strādāt.

Tuvāk raidījuma vidum atkal skanēja ziņa par to, ka NVD pārtraucis līgumus ar četrām ģimenes ārstu praksēm - ar divām ārstēm Rīgā un divām reģionos - Kuldīgā un Balvos. Tika intervēta Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidente Līga Kozlovska, kura pārņems nogrēkojušās dakteres praksē esošos 1772 pacientus. Protams, tiem ārstiem, kas pārņems nevakcinētās četrotnes pacientus, tā būs pārslodze pie jau esošās pārslodzes. Šajā sižetā un intervijā skatītāji nevakcinētās ārstes uzvārdu dzirdēja tik daudzas reizes, ka jau varēja iemācīties to no galvas.

Un tūdaļ jau atkal sižets par četriem ārstiem, ar kuriem NVD pārtraucis līgumus. Un atkal visas četras tika sauktas vārdos.

Pie raidījuma beigām atkal jau vēlreiz skanēja svarīgā ziņa par pārtrauktajiem līgumiem ar ārstu praksēm, bet tad jau bez ārstu uzvārdu konkretizēšanas.

Ko šie ārsti nodarījuši, kādus pārkāpumus vai noziegumus? Vai viltojuši kovidsertifikātus? Varbūt nodarbojušies ar pacientu atrunāšanu no vakcinēšanās masveidā un tāpēc NVD viņus izmet?

Nē, šie ģimenes ārsti nav tie, kurus tur aizdomās par šāda veida darbībām - tas ir citās Latvijas vietās. Šie četri dakteri nav vakcinējušies un tāpēc neatbilst Ministru kabineta rīkojuma prasībām, kas paģēr medicīnas personāla obligātu vakcinēšanos.

Doma ir saprotama. Kur gan der, ja ģimenes ārsts pieņems sirds, aknu, hemoroīdu un brukas pacientus, visus pēc kārtas aplaižot ar kovidu? Pašlaik gan saziņa ar pacientiem pārsvarā notiek attālināti - pa tālruni.

Pašlaik bīstamā delta mutācija ir izplatījusies Latvijā, un saslimt un aplipināt citus var gan vakcinēti, gan nevakcinēti. Vakcinētam gan ir mazāks risks saslimt un nomirt. Bet nu labi - ja jau valdības kurss ir piežņaugt līdz galam visus nepotētos, lai pildītos “vakcinācijas aptvere”, tad rīkojums ir likums, un likumam kāpt pāri nevar.

Tāpēc arī šāds paraugsižets - lai citi nevakcinētie mediķi baidās. “Rīta panorāma” uzņemas tādu kā kauna staba lomu - pa visu Latviju noskandinot, kuras dakteres zaudējušas ģimenes ārsta prakses. Labi vēl, ka netika rādītas viņu bildes. No četrām ģimenes ārstēm sanāk tāda kā “četru banda” - “četras ārstes indētājas”, lai visi zina, ka viņas ir baisas šausmones. “Kauns un negods!” visi sauc.

Kur vairs tie laiki, kad medicīniska satura ziņas skaitījās sensitīvas un publiski nepaužamas? Pote ir medikaments, un potēšanās ir medicīniskas dabas, bet dakteres tiek izvilktas no savām praksēm, apsmērētas ar medu un izvārtītas vistu spalvās. Dakteres ir sienasavīzē, pie kuras stāv komjaunieši un smejas: “Paskat, šīs ārstes pašas negrib ārstēties! Kā begemoti, kas baidās no potēm.”

“Rīta panorāma” intervēja Latvijas lauku ģimenes ārstu asociācijas prezidenti, taču nevienu no nevakcinētajām dakterēm. Kādi kurai no viņām bija apsvērumi nevakcinēties? Varbūt vienai bija viena, citai cita situācija? Varbūt kāda ir dīvaino teoriju apsēsta, fanātiska antivaksere? Bet cita varbūt ir akūti slima ar kaut tādu, no kā ir paaugstināta temperatūra, tāpēc pašlaik atliek potēšanos? Varbūt kāda ir izslimojusi kovidu, viņai ir milzīgi daudz antivielu un viņa jūtas droša, ka nevar nodarīt ļaunu pacientiem. Taču viņai jāiet vakcinēties nevis tādēļ, lai rūpētos par savu un apkārtējo veselību, bet tikai lai izpildītu valdības rīkojumu. Jo savdabīgā Latvijas valdība atšķirībā no citām zemēm un no Lietuvas un Igaunijas neuzskata, ka antivielas vispār ko nozīmē. Visādi varianti var būt. Varētu varbūt pajautāt arī vismaz kādai no dakterēm, par kurām ir sižets.

Televīziju var pa daļai saprast - kādas ziņas tai nāk no varas, tādas arī translē. Kāda vara - tādas ziņas. Un tomēr nav īsti labi un nav samērīgi pašā centrālākajā sabiedriskajā medijā skandināt nevakcinēto dakteru vārdus.

Jādomā, ka “Rīta panorāma” kādā no nākamajiem raidījumiem nenosauks visu to 300 Daugavpils slimnīcas darbinieku vārdus, kuri nav vakcinējušies. Pārāk garš sižets sanāktu.

Svarīgākais