Ārstu prasība Pavļutam demisionēt paver manevru iespējas Saeimas opozīcijai

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) Latvijas Māsu asociācija, Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība, Latvijas Jauno ārstu asociācija un Latvijas Ģimenes ārstu asociācija aicina veselības ministru Danielu Pavļutu atkāpties. Proti, ir grūtāk nosaukt, kura ārstu profesionālā organizācija neprasa Pavļuta demisiju. Visas prasa.

Kad Saeimas opozīcijas partija Zaļo un zemnieku savienība prasīja Pavļuta demisiju, varēja to neņemt galvā un atgaiņāties, sak, tāds opozīcijai darbs - palaikam pakrist uz nerviem kādam no ministriem.

Bet ārstu organizāciju krišana uz nerviem Pavļutam vairs nav gluži joks - tā rāda lielo īgnumu, ko ārsti jūt pret ministru. Ārstiem ir “piegriezies”. LĀB pauda visas mediķu sabiedrības sašutumu par veselības ministra Pavļuta un VM neprofesionālo pieeju kovida radītās krīzes risināšanā. Biedrība uzsvēra, ka “tālāk nav pieļaujama situācija, ka visa atbildība par valdības un VM kļūdainajiem vai savlaicīgi nepieņemtajiem lēmumiem tiek novelta uz veselības aprūpē strādājošajiem, kuru viedoklis ir klaji ignorēts divus gadus”.

Paralēli Pavļuta nedienām ar ārstu organizācijām no 13. Saeimas deputāta un bijušā izglītības un zinātnes ministra Kārļa Šadurska TV24 raidījumā “Dienas personība ar Veltu Puriņu” uzzinājām, ka šūpojies arī premjera Krišjāņa Kariņa (“Jaunā Vienotība”) krēsls. Kādi vārdos skaļi nesaukti politiķi gatavojuši “puču”. Tur gan nekas neesot izdevies, jo “Jaunā Vienotība” paziņojusi - ja Kariņš tiks gāzts, tā valdībā nestrādās.

Ar to domāts, ka ZZS un JKP nekādi vienā valdībā nav saliekami, “Jaunā Vienotība” to zina, tāpēc viss paliks pa vecam.

Cik nopietni ir apdraudēts Kariņš, to īsti nevar saprast, bet

Pavļuts diezin vai jūtas ērti. Zem ārstu organizāciju presinga katrs neuzmanīgs vārds vai žests var viņam dārgi maksāt. Viņš pats gan nekur nepošas demisionēt, tomēr pa plānu ledu staigā.

Jādomā, ka Pavļuts joprojām bauda premjera atbalstu, taču, ja veselības ministrs paveiks vēl kaut ko glupu vai glupi izrunāsies, Kariņam nekas cits neatliks kā no Pavļuta novērsties.

Šajās trauksmainajā dienās plašas manevru iespējas paveras Saeimas opozīcijas partijām, kuras var liet eļļu ugunī un vēl kādu reizi atgādināt par “zelta gultām”, par iztērētajiem gandrīz 500 miljoniem, par tēriņiem Vakcinācijas projekta birojam un vēl visu ko. Saraksts iznāk pagarš. Taču te ir jautājums - vai opozīcijai ir pašlaik gana daudz jaudas? Pavļuta spītīgā turēšanās ar nagiem kabineta durvīs opozīcijai ir lielā iespēja. Ja viņš klusiņām pazustu no skatuves, no tā opozīcijai maza jēga.

Taču no ZZS politiķiem aktīvi pašlaik ir tikai daži; “Saskaņa” uzvedas maigi, palaikam pat atbalstot valdību vai vismaz neiebilstot.

Bet “zārks tukšs nepaliks”. Ja ZZS un “Saskaņa” neuzņemas skaļu Pavļuta zāģēšanu, ar to nodarbosies “jaunie spēki” Aldis Gobzems, Ainārs Šlesers, Vjačeslavs Dombrovskis vai vēl kāds cits.

Svarīgākais