Kā nesabojāt savu veselību ar modernām diētām? Mūžībā aizgājušā dietologa Zigurda Zariņa atziņas un padomi

Zigurds Zariņš (1937-2022) © Jānis Saliņš/F64

2.lapa

Neaizrauties ar multivitamīnu lietošanu!

“Izvēloties pareizos produktus, katrs cilvēks, vai tas ēd daudz vai maz, var nodrošināt sev nepieciešamo vitamīnu daudzumu tikai ar uzturu.” Zigurds Zariņš atbalstīja farmakologa I. Purviņa pieeju, ka vitamīnu apgāde nodrošināma ar pareizu diētu, jo “plašā vitamīnu reklāma novirza finanšu resursus nevajadzīgu vitamīnu, nevis nepieciešamo pārtikas produktu iegādei”. I. Purviņš: “Vairāk nekā 75% no apmēram 1000 vitamīnu preparātu nav ieteicami lietošanai.”

Zigurds Zariņš: “Multivitamīnu tabletes ir vērtīgas galvenokārt to ražotājiem…Vitamīnu preparātu reklāmas ir vērtējamas ļoti kritiski. Jāatceras, ka reklāmu galvenais mērķis ir peļņa!” (“Uztura mācība”, 46. lpp.)

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Komentāri

Milzīgi zaudējumi, politiķu nemākulīgi lēmumi, valsts naudas iepumpēšana, lai glābtu aviokompāniju, izmisīga investoru meklēšana un visbeidzot bankrots – tāda ir Itālijas nacionālās aviokompānijas “Alitalia” dramatisko peripetiju vēsture. Daudzās lietās vērojamas pārsteidzošas sakritības ar Latvijas nacionālās aviokompānijas “airBaltic” ērkšķaino ceļu. Atšķirības ir tikai izmēros – “Alitalia” bija dibināta pēc Otrā pasaules kara, tērēja miljardus, vizināja pasažierus pāri okeānam ar milzīgajām “Airbus” lidmašīnām. Var teikt, ka mūsu “airBaltic” ir kā mazs itāļu “Alitalia” modelis – daudzas ķibeles stipri līdzīgas.

Svarīgākais