Vai Kiršteins atvainosies "Progresīvajiem" par smadzeņu trūkumu?

© Ģirts Ozoliņš/MN

“Pēc izskata jauni, bet smadzeņu nav,” sev raksturīgajā ironijā Saeimas deputāts Aleksandrs Kiršteins “piebeidz” runu par frakcijas “Progresīvie” deputātu rosinājumu pašvaldību vēlēšanās ļaut balsot personām no 16 gadu vecuma. “Progresīvie” apvainojās par smadzeņu trūkumu (un ne tikai par to vien) un nosūdzēja Kiršteinu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijai par viņa runu Saeimas sēdē. Komisija Kiršteina “noziegumus” ķidās novembra sākumā.

Izskatot grozījumus Pašvaldību vēlēšanu likumā saistībā ar priekšlikumu piešķirt balsstiesības no 16 gadu vecuma, Kiršteins teica: “Šis ir ļoti labs likums smadzeņu skalošanai. Tur ir vajadzīgi idioti bez sociālās atbildības, bez domāšanas un bez izglītības. Tā ka balsojiet un demonstrējiet savu muļķību šeit. Pēc izskata jauni, bet smadzeņu nav!”

Grieķu valodā vārds “idiōtēs” nozīmē - neprasmīgs indivīds. Acīmredzot tieši to bija domājis Kiršteins, būdams izglītots cilvēks. Par ko gan tik traki sašust Saeimas prezidijam, kas burtiski salēcās, dzirdot vērtējumu daļai sešpadsmitgadīgo, kuriem progresisti taisās piešķirt balsošanas tiesības no 16 gadiem? Ironija un sarkasms pavīdēja arī Kiršteina rosinājumā atļaut iegādāties un dzert šņabi personām no 16 gadu vecuma - tiešām, kāpēc tagad ir to ļauts darīt tikai no 20 gadu vecuma? Balsot vēlēšanās būs atļauts, bet dzert degvīnu nedrīkstēs? Netaisnīgi attiecībā pret sociāli nobriedušām personībām!

Kiršteins arī izteica salīdzinājumu ar hunveibiniem - savulaik radikalizētu skolēnu un studentu grupējumu Ķīnā: “Nu, pēc sejas līdzīgi jums! Tas jums ir kompliments. Es biju domājis, ka jauni, sešpadsmitgadīgi, ka jūs labi izskatāties. Es, protams, varu atvainoties, ka var pārprast šo teicienu.” Saeimas deputāte, Saeimas priekšsēdētājas biedre Antoņina Ņenaševa (“Progresīvie”) šo salīdzinājumu un komplimentu par jauneklīgo izskatu uztvēra kā apvainojumu.

Vēl deputāti bija nemierā ar Kiršteina izteikām par jauno māmiņu sociālo briedumu: “Kā tās meitenes balsos (..), ja viņas pat nezina īsti, kas ir tēvs, kad viņai ārsts prasa, no kura tēva, viņa pat nevar pateikt.” Kiršteins pievērsa uzmanību tam, ka 443 skolnieces vecumā no 10 līdz 19 gadiem 2021. gadā dzemdējušas bērnus. Kiršteins secina: kāpēc gan progresīvisti nevarētu rosināt vēlēšanu tiesības jau no 10, nu, labi, no 12 gadu vecuma? Dzemdēt var, tad jau nobalsot arī varēs.

Par šo visu Kiršteinu cepinās augšminētajā komisijā. “Nekas tur nebūs,” attrauc Kiršteins, runādams ar “Neatkarīgo”, “neko tā komisija nevar izdarīt. Un tie sūdzētāji paši nezina, par ko mani iesūdz. Iesniegumā rakstīts, ka es esot pārkāpis deputātu ētikas kodeksa 8. pantu. Bet tajā ir teikts, ka nedrīkst norādīt tautību, rasi, orientāciju un ko tur vēl. Es esot pateicis, ka hunveibini bija tikpat jauni kā Ņenaševa. Bet tas taču ir kompliments!”

Kā jau minēts, Kiršteins minēja idiotus, par ko viņš arī paskaidroja: “Ir jāzina, ka 27 000 jauniešu vecumā no 15 līdz 29 gadiem patlaban nemācās un nestrādā. Šajā kopumā ietilpst grupa no 16 līdz 18 gadiem, kuriem šobrīd nav balsstiesību. Latīņu valodā “idiots” nozīmē to, kurš neorientējas politikā. Nu, kā tad viņi balsos? Varbūt lai valodnieki izanalizē šā vārda nozīmi.”

Kiršteins neatsakās arī paironizēt par to, ka iesniegumu komisijai parakstījuši ne tikai trīs koalīcijas, bet arī divi opozīcijas deputāti - Edvards Smiltēns un Jānis Grasbergs: “Ko viņi dara? Pielien?”

Vēl viena reize, kad Kiršteinu izsauca uz minēto komisiju, bija tad, kad viņš runāja par “aizliegtajiem vārdiem” - “žīds”, “nēģeris” utt. “Ko tad mums tagad darīt? Pārdēvēt grāmatas? Piemēram, kā tagad jāsauc Agatas Kristi darbs “Desmit mazi nēģerēni”?”

Ko var paveikt Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija? “Komisija var izteikt deputātam mutisku aizrādījumu, var izteikt rakstisku aizrādījumu. Smagākais sods ir nopublicēt šo aizrādījumu

“Latvijas Vēstnesī”. Ja deputāts izraisa kādu kautiņu vai citas nekārtības Saeimas sēdē, tad ir nopietnāk. Reiz izraidītais Gobzems negāja ārā no Saeimas sēdes,” tā Kiršteins.

Vai Aleksandrs Kiršteins gatavojas atvainoties komisijas sēdē? “Nesapratu, tieši kurai grupai man atvainoties?” viņš bija neizpratnē. Ja godīgi, man arī nav skaidrs, kam un par ko atvainoties. Reizēm izskatās, ka deputātiem vienkārši nav ko darīt, tāpēc tiek izdomātas dažādas izpriecas, kam jāpiepilda visādi citādi diezgan pliekanā deputātu ikdiena.

Komentāri

Pieredzējuši futbola līdzjutēji, kuri dzīvē redzējuši daudzas futbola spēles dažādās valstīs, ir vienisprātis. Latviešu futbola klubu vēsturē vēl nekas tamlīdzīgs nebija piedzīvots. Lai arī tika piedzīvots sāpīgs zaudējums. Rīgas RFS zaudēja Frankfurtes “Eintracht” ar rezultātu 0:1. Vienīgos vārtus mūsējie zaudēja 79. minūtē. Toties šī zaudējuma rūgtumu pilnībā atsvēra gan pati spēle, gan ar vienreizējā gaisotne ap to.

Svarīgākais