Vai sestdien paliksim bez elektrības?

© Kaspars Krafts/F64

Tīmeklī piektdien, 13. septembrī, izplatījās ziņa: sestdien visiem jābūt gataviem, ka visā Latvijā uz nenoteiktu laiku pazudīšot elektroapgāde. Tas esot saistīts ar to, ka Kaļiņingradas apgabals tikšot atslēgts no Eiropas elektrotīkla. Tāpēc: pielejiet pilnas degvielas bākas, pielādējiet telefonus, salejiet burkās ūdeni utt. Visticamāk: melu ziņa panikas celšanai, kārtējais hibrīdkara elements. Skaidrojam patiesību Klimata un enerģētikas ministrijā (KEM).

No Klimata un enerģētikas ministrijas saņēmām skaidrojumu. “Par plānoto izolētas darbības testu Kaļiņingradā Latvijas pārvades sistēmas operators - AS “Augstsprieguma tīkls” - informēja jau šā gada 27. augustā.

Plašāk šeit.

12. septembrī Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) atgādināja un informēja publiski par plānoto ikgadējo elektrotīklu izolētas darbības testu Krievijas Kaļiņingradas (Karaļauču) apgabalā, kas notiks sestdien, 14. septembrī. Šī tīkla pārbaude neietekmēs elektroapgādi un elektroenerģijas cenas Baltijas valstīs, tostarp Latvijā.

Esam lietas kursā par dažādu alternatīvu vēstījumu izplatību, īpaši pēc šā gada 16. jūlija notikuma, kad Baltijas valstis paziņoja par atvienošanos no Krievijas kontrolētā elektrotīkla, tāpēc arī ziņas ietvaros KEM vērsa iedzīvotāju uzmanību: “Kopš brīža (16.07.2024.), kad Baltijas valstis paziņoja par atvienošanos no Krievijas kontrolētā elektrotīkla, ir pieaudzis risks publiskajā telpā saskarties ar dezinformāciju un maldinošu informāciju par Baltijas valstu spēju nodrošināt elektroenerģiju saviem patērētājiem. Gaidāmais 14. septembra Kaļiņingradas izolētas darbības pārbaudes notikums nav izņēmums. KEM īpaši aicina sabiedrību kritiski izvērtēt informāciju un neuzķerties uz emocionāli pielādētiem paziņojumiem, kā arī nedalīties tālāk ar nepārbaudītām ziņām. Aktuālai informācijai aicinām sekot līdzi KEM, AST tīmekļvietnēs, sociālo mediju tīklos.”

Ziņa 12.09. tika nosūtīta plašsaziņas līdzekļiem, ievietota KEM tīmekļvietnē un KEM sociālos medijos (“Facebook”, “Linkedin”).

Plašāk šeit.

Par plānoto testu Krievijas pārvades sistēmas operators informēja Lietuvas pārvades sistēmas operatoru “Litgrid”. Ņemot vērā, ka visu Baltijas valstu operatori strādā ciešā sazobē, par šo plānoto testu Latvijas sistēmas operatoru - AS “Augstsprieguma tīkls” - informēja Lietuvas operators. Iepriekš šāds tests notika pērn vienlaikus ar Lietuvas pārvades sistēmas izolētas darbības testu, bet vēl iepriekš šādi testi ir notikuši 2019., 2020. un 2021. gadā.

Baltijas pārvades sistēmas operatori testa norises dienā - kā ierasts - turpinās veikt nepārtrauktu energosistēmas uzraudzību un nodrošināt Baltijas energosistēmas stabilitāti, drošumu un elektroenerģijas pārvadi.

Jau kopš Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā 2022. gada februārī energoapgādes drošības riski ir klātesoši vairāku gadu garumā, tādēļ attiecīgi jau šobrīd Baltijas valstis ir pilnībā gatavas sinhrona darba uzsākšanai ar Eiropas energosistēmu, ja šāda nepieciešamība rastos.

Baltijā esam nodrošināti arī ar pietiekamām ģenerējošām jaudām, īpaši Latvijā, kur ir gan hidroelektrostacijas, gan termoelektrocentrāles, kā arī Baltijai ir vairāki starpsavienojumi ar kaimiņiem - Somiju, Zviedriju, Poliju, lai mēs spētu sevi nodrošināt ar nepieciešamo elektroenerģiju un patstāvīgi uzturētu frekvenci, kas nepieciešama tīkla stabilitātei jebkurā brīdī.”

Kad notika Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā 2022. gada februārī, Baltijas valstis pilnībā pārtrauca elektroenerģijas tirdzniecību ar Krieviju.

Savukārt kopš jūlija, kad Baltijas valstis paziņoja par atvienošanos no Krievijas kontrolētā elektrotīkla, publiskajā telpā arvien biežāk saskaramies ar dezinformāciju un maldinošu informāciju par Baltijas valstu spēju nodrošināt elektroenerģiju saviem patērētājiem.

Karaļaučos 14. septembra izolētas darbības pārbaude nav izņēmums. KEM aicina sabiedrību kritiski izvērtēt informāciju un neuzķerties uz emocionāliem paziņojumiem, kā arī nedalīties tālāk ar nepārbaudītām ziņām. Aktuālajai informācijai līdzi var sekot KEM, “Augstsprieguma tīkla” tīmekļvietnēs.

Komentāri

Termins “dedolarizācija” attiecas uz valstīm, kuras samazina paļaušanos uz ASV dolāru kā rezerves valūtu, maiņas līdzekli vai norēķinu vienību. Laika gaitā ne viena vien valsts dažādos pasaules reģionos ir centusies atsvabināties no dolāra ietekmes savā ekonomikā. Tas ir noticis ar mainīgām sekmēm, taču beigu galā tik un tā ASV dolārs ir saglabājis savu pasaules rezerves valūtas statusu.

Svarīgākais