No Loginas bēgdami, Lācei uzskrējām

© Gints Ivuškāns/F64

Agnese Logina (PRO) brīvprātīgi (?) pamet ministres amatu, zibenīgi tiek nosaukta amata pretendente – KM parlamentārā sekretāre Agnese Lāce (PRO).Vētrainās perturbācijas Kultūras ministrijā, kas politikas izgāztuvē aiznes vienu kultūras jomai nepiemērotu ministri, vietā aicinot citu – iespējams, vēl nepiemērotāku –, liek sastingt priekšnojautās: kas notiks ar latviešu kultūru?

Saeimas “Progresīvo” (PRO) frakcijas priekšsēdētājs Andris Šuvajevs pasteidzās definēt nākamā ministra nepieciešamās īpašības: “Kultūras ministra amata kandidātam jābūt ar pieredzi ministrijas darbā, augstu izpratni par kultūru, mediju politikas un integrācijas jautājumiem, kā arī nevainojamu reputāciju.” Tādu brīnumbērnu, protams, var atrast tikai un vienīgi “progresistu” rindās, tāpēc šajā gadījumā atbilstoša bija viena kandidāte - Agnese Lāce.

It sevišķi iekrīt acīs “nevainojamā reputācija”, un šī prasība tiek perfekti ievērota. Izrādās, Agnese Lāce iepriekš ir strādājusi domnīcā “Providus” kā migrācijas un integrācijas vadošā pētniece. Kas ir “Providus”, to labi zinām: tā ir biedrība, ko 2002. gadā dibinājis “Sorosa fonds Latvija”, un šīs biedrības pamatā ir tā dēvētās atvērtās sabiedrības vērtības, kuras definējis par dažādiem noziegumiem savulaik apsūdzētais Džordžs Soross. Organizācijas biedros ir Vita Anda Tērauda, Nellija Ločmele, Lolita Čigāne, Andrejs Judins, Linda Austere, Iveta Kažoka, Marija Golubeva un citi.

Agnese Lāce ir pievērsusies interešu aizstāvībai migrācijas un integrācijas politikas jomā. Viņai nešaubīgi ir pieredze mediju politikas jautājumos, kurus kā prioritārus savulaik izvirzīja Agnese Logina: mediju pakļaušana sorosiskajām iegribām tomēr ir svarīga lieta. Lāce ir ieguvusi Latvijas Universitātes maģistra grādu politikas zinātnē, Eiropas vienoto maģistra grādu migrācijas un sabiedrības saliedētības studijās.

Un reputācija Agnesei Lācei arī ir nevainojama. Ja neskaita darbiņu skandalozajā organizācijā “Gribu palīdzēt bēgļiem”, kurā - līdz pērnā gada vasarai - Lāce bija valdes locekle. Šī opcija gan neparādās Lāces oficiālajā biogrāfijā, jo - mazums, kā to var uztvert! Taču fakts paliek fakts, un Lāce bija viena no šīs organizācijas “vadošajām sejām”.

Iespējams, Lāces aiziešanu no “bēgļu palīdzēšanas” pulciņa veicināja tiesvedība, kas tika iesākta sakarā ar minētās organizācijas pretlikumīgām darbībām. Pērn prokuratūra apsūdzēja organizācijas “Gribu palīdzēt bēgļiem” pārstāvi Ievu Raubiško par to, ka viņa organizēja valsts ārējās robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupai. Respektīvi, palīdzēja tikt pāri robežai veselam baram nelegālo migrantu.

Latgales rajona tiesā Rēzeknē tika nolasīta apsūdzību, atbilstoši kurai izmeklētāji uzskatīja, ka Raubiško organizēja robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupai. 2023. gada 4. janvārī Raubiško “Whatsapp” sākusi saziņu ar Sīrijas pilsoni, kura atradās Baltkrievijas teritorijā pierobežas joslā un lūdza viņai palīdzēt Sīrijas pilsoņu grupai nokļūt Eiropas Savienībā.

Lai strādātu šādā “bēgļu palīdzības” organizācijā, ir jābūt idejiskai pārliecībai, kas Lācei acīmredzot bija un joprojām ir. “Migrācijas un integrācijas politikas joma” Agnesei Lācei ir izstrādāta perfekti, un tas ir tieši tas, kas absolūti “nepieciešams” kultūras ministres amatam.

Izskatās, ka tas ir ne tikai “Progresīvo”, bet arī visas koalīcijas “modus vivendi”: salikt atbildīgos amatos ar konkrēto nozari nesaistītus cilvēkus, kuru galvenais uzdevums ir sagraut nozari vai vismaz padarīt to nejēdzīgu. Agnese Logina iesāka ceļu uz šo mērķi, Agnese Lāce to pabeigs: viņa līdz šim ir pozicionējusies kā migrantu, prokremlisko centienu, internacionālisma, iekļaujošās un atvērtās sabiedrības aizstāve, un tam visam ar latviešu kultūru nav itin nekāda sakara.

Tas ir zīmīgi, ka Loginas iespējamā nomaiņa ar Lāci notiek 17. jūnijā - dienā, kad padomju karaspēks 1940. gadā ienāca Latvijā un to okupēja. Tā ir “Progresīvo” dāvana Latvijas sabiedrībai - virzīt kultūras ministra amatam cilvēku, kurš aicina aizmirst okupāciju un Krievijas veiktos noziegumus Latvijā.

Savukārt viena otra cerības, ka, iespējams, par jauno ministri nebalsos ZZS, ir pilnīgi tukšas: ZZS balsos pat par sētas mietu, jo pie strebjambļodas ir jāpaliek. Bet par “Jauno vienotību” vispār nav ko runāt: tās līdere Evika Siliņa jau izteica Loginai “lielo paldies” par “lielo darbu” kultūras lauciņā. Tātad - zaļā gaisma nākamajai “Progresīvo” kandidātei. Izskatās, ka, bēgot no Loginas, esam Lācei uzskrējuši. Un tas jau ir sliktāk.

Svarīgākais