Vai tiekam gatavoti latviešu tautas beigu sākumam?

© Dmitrijs Suļžics/MN

15. maijā, sestdien notikušajā praidā piedalījās un gājiena pirmajās rindās soļoja panākumiem visbagātāko ministriju vadītāji – izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša (JV), satiksmes ministrs Kaspars Briškens (PRO) un kultūras ministre Agnese Logina (PRO). Jācer, ka tikpat atbildīgi šie ministri piedalījās arī 14. jūnija deportāciju upuru piemiņas pasākumos.

Praida gājienu ar nosaukumu “Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi” rīkoja LGBT un attiecīgo draugu apvienība “Mozaīka”.

Nav gan saprotams, par kādu vienlīdzības trūkumu runā gājienaorganizatori, tomēr karnevāls izdevās krāsains, ņemot vērā balonu, policijas, puspliku dibenu, varavīksnes lupatdeķu un ministru daudzumu.

Sestdienas gājiens esot pulcinājis ap 7000 dalībnieku. Protams, jauki, ka cirks izgājis galvaspilsētas ielās, turklāt izteikti intelektuāls cirks, par ko liecina aptaujāto dalībnieku skaidrojumi: “Ir grūti, ka praids Latvijā nav baigi pieņemts, bet šis gājiens pierāda, ka ir arī citi, kuriem šis asociējas ar pozitivitāti un visu labo.” Vai arī: “Man šis būs pirmais gājiens, jo beidzot ir mazs solīts, bet uz priekšu visu cilvēku vienlīdzībā, jo 1. jūlijā stājas spēkā partneru institūts. Un man šķiet, ka šis ir lielisks brīdis beidzot piedalīties un atzīmēt, lai mēs visi beidzot būtu vienlīdzīgi.”

Izklaides - arī bezjēdzīgas - ir atļautas, kamēr vien tās nenodara ļaunumu tiem, kuriem tās nav pieņemamas. Par laimi, starp praidistiem un antipraidistiem kautiņi nenotika, tātad - viss kārtībā. Tiešām viss? Protams. Vien radās dažas pārdomas, kā arī jautājumi.

Praidā piedalījās Anda Čakša (JV), satiksmes ministrs Kaspars Briškens (PRO) un kultūras ministre Agnese Logina (PRO).

Briškens ne tikai piedalījās seksuālo deviāciju cildināšanas gājienā, bet arī izkāra praida karogu pie Satiksmes ministrijas ēkas. Jautājums: Briškena kungs, uz kādiem normatīvajiem aktiem pamatojāties, pie Satiksmes ministrijas fasādes izkarinot sabeigtās varavīksnes karogu blakus Latvijas, Ukrainas un ES karogiem?

Agnese Logina, kura jau izcēlusies ar patriotisma pārdefinēšanu, “Latvijas valodu”, Nacionālās drošības koncepcijas pārstrādāšanas mēģinājumiem un augstskolu seksa skandālu veicināšanu, nu varavīkšņainā gaisotnē iekļaujoši ieplūda praida rindās. Jautājums: kad beidzot sāksiet strādāt Kultūras ministrijā, kur jūs it kā atrodaties?

Anda Čakša ieradās praidā ar savu mazo meitiņu. Tieši tā, jau no mazotnes jābūt “pareizai audzināšanai”. Savukārt tīmeklī Čakšas kundze ierakstīja: “Par cilvēktiesībām. Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi!” Jautājums: Čakšas kundze, tieši kādā jomā jūs izjūtat nevienlīdzību? Jums kremt, ka “vienkāršie mirstīgie” nesaņem ministra algu? Tad varbūt esiet drosmīga un atsakieties no savas ministra algas, sāciet saņemt skolotāja algu - tad iestāsies vienlīdzība. Taču - kā reiz teica kāds mācītājs: vienlīdzība iespējama tikai kapos un komunismā.

Un jautājums visiem trim praida ministriem: ja jau bijāt “sociāli aktīvi” seksuālo deviāciju slavināšanas gājienā, jācer, ka tikpat atbildīgi piedalījāties arī 14. jūnija deportāciju upuru piemiņas pasākumos? Kur bijāt un kur ziedus nolikāt?

Praida laikā uzstājās Rīgas kvīru koris. Kas ir kvīri - par to vēl nav īstas skaidrības, bet stāsta, ka tās esot kaut kādas būtnes, kas nejūtot sevi nedz kā sievietes, nedz kā vīrieši. Respektīvi, organismi bez dzimuma. Nu, tā kā gļotsēnes un aļģes, piemēram.

Jaukākais ir tas, ka šis kvīru koris ir sācis vākt parakstus par to, lai šim muzikālā bezdzimuma veidojumam ļautu piedalīties nākamajos dziesmu svētkos. Varbūt lai kāds izstāsta kvīru kora diriģentam, ka piedalīšanās dziesmu svētkos atkarīga no tā, kā koris startē koru skatē, nevis no tā, cik parakstu tiks savākts.

Un vēl. Kvīriem būtu arī lietderīgi uzzināt, ka lielkoncertos, kas notiek uz Mežaparka skatuves, vīru balsis tiek atdalītas no sieviešu balsīm. Kā tas notiks ar kvīriem, kuri savā plūstošajā dzimuma identitātē nespēs saprast, kur viņiem jānostājas - pie vīriem vai pie sievām?...

Ja Kultūras ministrija turpinās progresēt iekļaujošas “vienlīdzības” virzienā, var gadīties, ka nākamie dziesmu svētki tiks “izdaiļoti” ar praida karogu. Tas tad arī būs latviešu tradicionālo dziesmu svētku un latviešu tautas beigu sākums, kas pilnībā pamatosies šā gada praida sauklī “Līdz mēs visi būsim vienlīdzīgi”. Kā komunismā vai kapā.

Komentāri

Teātra kritiķes Zanes Radzobes raksts “Tālāk?” izdevumā “Teātra Vēstnesis” ļāva atklātībā izlauzties liesmām, kuras teātra dzīves zemdegās gruzdēja jau sen. Kas noticis ar mūsu režijas izcilnieku Alvi Hermani? Kāpēc viņš ir mūs pametis? Šo Hermaņa attālināšanos no teātra cunftes nebeidzamā burziņa Radzobe formulē nesaudzīgi skaudri: “Šobrīd Latvijas teātra vide pret Hermani ir noskaņota stipri noraidoši.”