Kāpēc Latvijas vēstnieks Bondars apmeklējis Krievijas ietekmē esošo Pārdņestru?

© Neatkarīgā

Kāpēc Latvijas vēstnieks Moldovā Edgars Bondars apmeklēja Pārdņestras reģionu? Tur joprojām atrodas Krievijas karaspēks, šī teritorija ir tiešā Krievijas ietekmē. Vai nākamais apmeklējums būs Krievijas okupētās teritorijas Ukrainā – Luhanska un Doņecka?

Oficiālā ziņa: šā gada 23. oktobrī Latvijas vēstnieks Moldovā Edgars Bondars darba vizītē apmeklēja Pārdņestras (Piedņestras) reģionu, lai pārrunātu reģiona reintegrāciju, drošības situāciju, attīstību enerģijas sadalē, esošās komunikācijas un konflikta risināšanas iespējas.

Mazliet no vēstures. 1990. gadā tika deklarēta Piedņestras Moldāvu PSR. 1992. gadā notika Pārdņestras karš ar Moldovas Republiku. Kopš tā laika Pārdņestras teritorijā izvietota Krievijas armija. 2006. gadā tika organizēts referendums par Pārdņestras Moldāvu Republikas (PMR) valstisko statusu. Balsstiesīgajiem iedzīvotājiem bija iespēja izvēlēties starp diviem variantiem: atbalstīt PMR kursu uz neatkarību ar sekojošu brīvprātīgu pievienošanos Krievijai vai PMR atteikšanos no neatkarības ar sekojošu pievienošanos Moldovai.

Referendumā, kurā piedalījās 79% balsstiesīgo, tika atbalstīts pirmais variants - par to nobalsoja 97,1% vēlētāju. Atlika tikai gaidīt brīvprātīgu pievienošanos Krievijai. Tā gan vēl nav notikusi, un situācija šajā reģionā joprojām ir sarežģīta.

Faktiskais reģiona vadītājs un pat īpašnieks ir uzņēmējs Viktors Gušans, kurš vada uzņēmumu “Sheriff”, un to var pamanīt visur. Viņam pieder degvielas uzpildes stacijas, lielveikali, būvkompānijas, mobilo telefonu tīkls, viesnīcas, rūpnīcas, vietējais radio un televīzija, kā arī futbola klubs. “Sheriff” kontrolē ap 60% no Pārdņestras ekonomikas.

Ja mūsu vēstnieks apmeklēja Pārdņestru, lai pārrunātu reģiona reintegrācijas procesu, viņam acīmredzot vajadzēja tikties pirmām kārtām ar Viktoru Gušanu, jo pat bijušais Moldovas ārlietu ministrs Julians Grozs intervijā Latvijas Televīzijai atzina: “Es domāju, ka viņš [Gušans] ir visvairāk reintegrējies Moldovā un ES biznesa dēļ. Divas trešdaļas no reģiona biznesa iet uz ES tirgu, un tās šobrīd ir svarīgas sviras pār šo reģionu, lai ietekmētu attieksmi pret karu Ukrainā un pret viņu interesēm uzturēt mieru un stabilitāti. (..) Pārdņestras konflikta atrisināšanai un valsts reintegrācijas politikai būs jāizmanto visi instrumenti, kas ir pieejami, lai īstenotu šos mērķus. Līdz šim biznesa komponentei bija izšķiroša nozīme, lai radītu šo sviru, lai radītu šīs atkarības. Es domāju, ka tā būs stratēģija arī nākotnē.”

Latvijas Republikas Ārlietu ministrija atbildē “Neatkarīgajai” raksta: “Pārdņestra ir Moldovas reģions, kur 90% iedzīvotāju ir Moldovas pilsonība. Latvijas diplomāti kontaktos ar Moldovas reģioniem ņem vērā Moldovas valdības nostāju un prioritātes. Moldovas valdība atbalsta Rietumvalstu partneru dialogu ar Pārdņestras reģionu, uzskatot, ka Pārdņestrai nodotie vēstījumi sekmē reģiona reintegrācijas procesus.

Vēstnieku tikšanās ar Pārdņestras pārstāvjiem ir ierasta prakse. Šīs tikšanās tiek pārrunātas arī kontaktos ar Moldovas valdības pārstāvjiem. ES un citu sabiedroto valstu vēstnieki un amatpersonas apmeklē Pārdņestru, lai uzsvērtu reintegrāciju un padziļinātu izpratni par reālo situāciju un izaicinājumiem. Attiecīgi šādas vizītes un tikšanās ir daļa no starptautiskās sabiedrības atbalsta aktivitātēm Moldovai.

Lai arī Pārdņestras reģionā nelikumīgi atrodas Krievijas bruņotie spēki un situācija tiek vērtēta kā iesaldēts konflikts, to nevar salīdzināt ar okupētajām Ukrainas teritorijām, kuras šobrīd ir pilnīgā Krievijas un tās okupācijas spēku kontrolē.

Moldovas valdība sekmē reģiona reintegrāciju, īstenojot ierobežota apjoma sadarbību ar Pārdņestras pārstāvjiem. Notiek arī intensīvi sadzīviski kontakti un iedzīvotāju kustība. Ģeopolitiskā situācija, kas ir izveidojusies Krievijas agresijas pret Ukrainu rezultātā, ir devusi papildu dinamiku Moldovas valdības un Pārdņestras reģiona sadarbības un reintegrācijas procesos. Būtiski arī, ka Pārdņestras reģiona “de facto” vadība oficiāli nav atbalstījusi Krievijas agresiju pret Ukrainu.”

Viktora Gušana ietekme, precīzāk - ekonomiskā un politiskā vara, ir nenoliedzama, taču mūsu ĀM par to nerunā, kaut gan ir zināms, ka Gušans koķetē ar abām pusēm - gan ar Kremli, gan ar Moldovas galvaspilsētu Kišiņevu. Tā izdevīgāk. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Pārdņestra saņem no Krievijas gāzi bez maksas. Taču gadās, ka “bez maksas” reizēm sanāk “par lielu maksu”. To rādīs laiks. Un laiks arī parādīs to, vai Latvijas ārlietu resora centieni ko uzlabos Pārdņestras reintegrācijā.

Komentāri

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais