Ar "velkomera" Pūces lolotajiem "bēgļiem" Rīga piesārņota – Eiropa satraukta

© Neatkarīgā

Gribēja kā labāk, sanāca kā vienmēr. Kārtējo reizi šo teicienu var piemērot Latvijai: Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP) ir izsniegusi aptuveni 10 000 identifikācijas (eID) karšu, ko var izmantot ļaunprātīgos nolūkos. Un šo dokumentu piešķiršana tā dēvētajiem Āfrikas bēgļiem notikusi, pateicoties savulaik Jura Pūces (“Attīstībai/Par”) izlolotajiem likuma grozījumiem.

Tas jau notiek, un par to raksta vācu izdevums “Spiegel”. Šīs kartes var izmantot, lai izveidotu viltotu identitāti un imitētu uzturēšanās tiesības ES. Vairāki mēģinājumi jau ir atklāti. Ir arī risks, ka eID kartes tiks izmantotas krāpšanai ārpus Latvijas, piemēram, atverot kontus vai pieprasot aizdevumus.

10 000 karšu - tas ir milzīgs daudzums. Un tad rodas tikai viens jautājums: kādā veidā šīs kartes iegūst kaut kādi no brālīgās Āfrikas iebraukušie “ceļotāji”? Tas ir noticis laikā, kad LR pilsoņi stundām stāvējuši bezgalīgās rindās, lai iegūtu pasi vai ID karti.

Bet šie “ceļotāji”, sanāk, savas personu apliecinošās kartes dabūjuši pa sētas durvīm vai kā?

Vēl jo interesantāk ir tas, ka PMLP darbinieki jau pagājušajā vasarā ievērojuši koordinētas “bēgļu” grupas, kas paģērēja tieši eID kartes. “Bēgļi”, protams, nerunāja ne latviski, ne angliski, bet viņu mērķis bija iegūt minēto apliecību, lai varētu izmantot Latvijas e-pakalpojumus un parakstīt dokumentus.

Taču ne tikai to vien viņi vēlējās: viņi mēģināja un joprojām mēģina izmantot šīs kartes kā personas apliecību ceļošanai. Protams, PMLP mēģināja labot šo kļūmi, tāpēc mainīja kartes vizuālo tēlu, un tagad tur rakstīts: “Šis dokuments nav uzturēšanās atļauja” un “Šis dokuments nav derīgs ceļošanai”. Latviešu un angļu valodā.

Šis “ceļotāju” identifikācijas karšu likums pirmajā lasījumā Saeimā tika skatīts 2021. gada jūnijā, un to deputātiem lika priekšā Juris Pūce (“Attīstībai/Par”). Saeimas prezidijs bija saņēmis 10 deputātu - Pūces, Feldmana, Budriķa, Ašeradena, Čakšas, Šteina, Zamura, Liepkalna, Dombravas un Iesalnieka - lūgumu atzīt likumprojektu “Grozījumi Personu apliecinošu dokumentu likumā” par steidzamu.

Lūk, ko Juris Pūce teica: “Likumprojekts ir izstrādāts Iekšlietu ministrijā un atbalstīts Ministru kabinetā. Tas ir saistīts ar to, ka atbilstoši Fizisko personu reģistra likumam, kas stāsies spēkā šī gada 28. jūnijā, ir noteikts paplašināts subjektu loks Fizisko personu reģistrā, iekļaujot tajā arī ārzemniekus, kuriem ir tiesiska saikne ar Latviju. Šis reģistra noteikums dod iespēju ārzemniekiem, kas dzīvo, pastāvīgi uzturas Latvijā vai ir ar citu tiesisku saikni ar Latviju, uzturēt šo saikni arī juridiskā veidā. Savukārt Personu apliecinošu dokumentu likums nosaka to, ka personu apliecinošu dokumentu izsniedz, pamatojoties tieši uz šiem fizisko personu reģistra datiem, bet likumā nav noteikts, kāda tipa personas tiesisko statusu apliecinošu dokumentu šādām personām izsniegt. Un, lai ieviestu šo regulējumu, ir sagatavots likumprojekts, kas paredz ārzemniekiem Latvijā iegūt digitālo identitāti - eID karti un elektronisko parakstu, un to visvieglāk izdarīt, ieviešot Personu apliecinošu dokumentu likumā jaunu personas apliecības tipu - ārzemnieka personas apliecību. Šīs ārzemnieka personas apliecības ieviešana arī ir sagatavota, šis likumprojekts, kas nodrošinās personām, kurām ir tiesiska saikne ar Latviju, iespēju iegūt Latvijas valsts sniegtos elektroniskos pakalpojumus, atvieglos veselas rindas pakalpojumu tālāku digitālu attīstību.”

“Tiesiska saikne ar Latviju”, iespējams, bija dažiem ārzemniekiem, bet likums atvēra durvis visiem “inženieriem”, “arhitektiem” un “ārstiem”, kurus jau pirms gada - 2015. gada augustā - Latvijas velkomisti aicināja iekļaut Latvijas sabiedrībā. Tā bija bēdīgi slavenā 160 cilvēku parakstītā vēstule, kas mudināja leģitimizēt “bēgļus” un padarīt tos par “mūsu labākajiem sabiedrotajiem”.

“Mēs lūdzam nenovērtēt par zemu iespēju, ka, uzņemot bēgļus un nodrošinot tiem labvēlīgus apstākļus, Latvijas valsts varētu iegūt izcilus mūziķus, arhitektus, zinātniekus un biznesa līderus,” teikts vēstulē.

Cik daudz “izcilnieku” ir starp tiem, kuri izvadā “bolt” ēdienus? Tādu nav. “Pateicoties” Saeimas deputātiem, ar “bēgļiem” ir piesārņota Rīga un drīz tāda pati būs Latvija, bet mums atliks tikai plātīt rokas.

Leģendārajā Saeimas sēdē, kurā tika lemts par eID karšu uzdāvināšanu “bēgļiem”, vienīgā, kura uzstājās pret šīm kartēm, bija pie frakcijām nepiederošā Karina Sprūde: “Mēs piešķirsim ārzemnieka personas apliecību. Un tikai uz vēlmēm. Ja šī persona vienkārši vēlas saņemt ārzemnieka personas apliecību, lai veicinātu ekonomikas, zinātnes, izglītības vai kultūras sakaru attīstību... Zem šiem vārdiem es neredzu nekādus kritērijus, ko nozīmē “vēlas”. Daudzus gadus mums pārmeta, ka mēs esam tilts kaut kādu naudu atmazgāšanai. Nedod dievs, tā nedrīkst, mēs varam tikt iekļauti pelēkajā zonā, un visa mūsu banku sistēma... nekas nestrādās. Un visas Eiropas dalībvalstis atteiksies no mums. Bet visi jau atteicās no mums. Un pat vietējiem mēs nevaram nodrošināt pakalpojumus. Bet mēs varam nodrošināt pakalpojumus ārzemniekiem un patvēruma meklētājiem. Un par ko mēs pārvēršamies? Par tiltu? Šiem cilvēkiem - par tiltu Eiropā? Tā ir Nacionālās apvienības ideoloģija? Tā jūs rūpējaties par valsts drošību, par valsts stabilitāti? Es aicinu kolēģus balsot pret šo likumu.”

Tas, ka šo uzdāvināto eID karšu jautājums vistiešākajā veidā attiecas uz valsts drošību, ir skaidrs pat nogurušam ezītim. Bet vai tas ir saprotams mūsu parlamentam un valdībai?

Komentāri

“Man jau trīs dienas ir slikta dūša. Vemšana, galvassāpes, bezmiegs. Katru dienu, atverot e-pastu, pirmā doma – vai būs atkal jauns paziņojums no CSDD par 350 eiro sodu vai nebūs? Kopā sods jau sakrājies pāri tūkstotim, tuvojas diviem,” asaras valdīdama, man sūdzas kāda satraukta paziņa. Viņa ir izmisumā.

Svarīgākais