20% no visiem "Baltic International Bank" noguldītājiem savu naudu neatgūs

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Pēc Latvijas Bankas sniegtās informācijas, līdz 24. janvāra dienas beigām garantētās atlīdzības izmaksas veiktas 542 “Baltic International Bank” (BIB) klientiem – gan juridiskajām, gan fiziskajām personām. Kopējā garantētās atlīdzības izmaksu summa pašlaik ir 15,98 miljoni eiro.

Kā zināms, rūpēs par Latvijas finanšu sektora stabilitāti un bankas klientu interešu aizsardzību Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 12. decembrī ārkārtas sēdē pieņēma lēmumu apturēt finanšu pakalpojumu sniegšanu BIB. FKTK atzina BIB par tādu finanšu iestādi, kas ir nonākusi vai nonāks finanšu grūtībās (angļu valodā - “failing or likely to fail”) un nolēma neveikt BIB noregulējumu, proti, neīstenot pasākumus bankas darbības stabilizēšanai - tātad bez turpmākām iespējām veikt tās sanāciju.

Kopš šā gada 1. janvāra FKTK ir Latvijas Bankas sastāvdaļa, taču tas nekādā mērā neietekmē turpmākās norises un banku uzraudzības sistēmu. Latvijas Bankas sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Jansone “Neatkarīgo” informēja, ka BIB statuss pagaidām nav mainījies - Latvijas Banka ir iesniegusi priekšlikumu anulēt BIB licenci Eiropas Centrālajā bankā, kur tas joprojām tiek vērtēts. Pašlaik LB nevar veikt juridiskas darbības, kamēr ECB nav pieņēmusi lēmumu par BIB licences anulēšanu.

Garantēto atlīdzību izmaksas tas nekādi nekavē. Gan privātpersonas, gan juridiskas personas, kurām bankā palikuši līdzekļi līdz 100 000 eiro, savu naudu var saņemt un saņems. Tie klienti, kam noguldījumu summa pārsniedz valsts noteiktās garantētās atlīdzības griestus - 100 000 eiro, varēs pieteikt kreditora prasību par atlikušo summu bankas likvidācijas procesa ietvaros.

Garantēto atlīdzību izmaksai BIB noguldītājiem ir nepieciešami 43,7 miljoni eiro. Garantētās atlīdzības izmaksas pilnībā veiks no Latvijas Noguldījumu garantiju fonda (NGF), un šim mērķim nebūs nepieciešami līdzekļi no valsts budžeta. Šī sistēma ir labi strādājusi arī citu banku bankrota gadījumos iepriekš. Vairs nav tā, kā tas bija pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados, kad komercbanku sistēmas sabrukuma laikā klienti nesaņēma neko vai tikpat kā neko.

Garantētās atlīdzības izmaksas BIB noguldītājiem sāktas 22. decembrī. Garantētās atlīdzības veidā savus noguldījumus saņems 1257 jeb 80% no visiem BIB noguldītājiem.

Garantētās atlīdzības izmaksu FKTK nodrošinās ar Latvijas Bankas starpniecību, izmantojot Latvijas Bankas informācijas sistēmas, tādējādi nodrošinot pēc iespējas ātrāku un noguldītājiem ērtāku garantētās atlīdzības izmaksu Noguldījumu garantiju likumā noteiktajā termiņā.

“Neatkarīgā” pērnā gada nogalē informēja, ka viens no iemesliem bankas slēgšanai varētu būt bankas investora pilnvarotās personas darbības. https://neatkariga.nra.lv/izpete/400702-bib-investora-pilnvaroto-parstavi-laznu-saista-ar-mahinacijam

BIB potenciālos investorus bija atradusi gan Šveicē, gan Apvienotajos Arābu Emirātos. Šveicietis Tomass Šaeti sevi pārstāvēt pilnvarojis uzņēmēju Artjomu Lazņu (Artem Laznya), kura vārds Ukrainā nereti ticis saistīts ar dažādām iespējamām finanšu afērām. Pie mums gandrīz nezināmais Artjoms Lazņa Ukrainā ir labi pazīstams. Viņa raksturošanai Ukrainas publiskajā telpā lietoti apzīmējumi “finanšu pasaules ģēnijs” un “afērists un krāpnieks”.

Komentāri

Līdz ar patiesā labuma guvēja deleģēšanas iespējām sankciju apiešanai vārti plaši vaļā vērti: tur, kur norādīts, ka patiesais labuma guvējs ir “uz pilnvarojuma līguma pamata”, bet nav pieejama informācija par visiem dalībniekiem, kas šādu pilnvaru izsnieguši, pastāv sankciju apiešanas riski – atbildē “Neatkarīgajai” atzīst Finanšu izlūkošanas dienests (FID).