Vāc naudu Krievijas armijai ar plikām meitenēm caur Nīderlandi

© Ekrānuzņēmums

Nīderlandes ziņu portāla “Nieuwsuur” žurnālisti vēsta, ka Nīderlandes varas iestādes uzsākušas apjomīgu izmeklēšanu par Nīderlandē reģistrētās vietnes “Boosty” darbību. Tur tiek iekasēta nauda ne tikai jauniem tālruņiem, meiteņu atvaļinājuma braucieniem un nauda par kailu meiteņu foto, bet arī līdzekļi Krievijas militārpersonām.

“Nieuwsuur” norāda, ka vietnes ārvalstu lietotāji labprātīgi un brīvprātīgi sponsorē Krievijas militāros blogerus, kuri savukārt sola saņemtos līdzekļus pārskaitīt Krievijas militārpersonu vajadzībām Ukrainā.

Nīderlandes medijs “Nieuwsuur” publicējis pirmos izmeklēšanas rezultātus par pakalpojumu “Boosty”, kas pazīstams kā “OnlyFans” konkurents. Abas šīs platformas galvenokārt izmanto meitenes, kuras vēlas pelnīt naudu ar intīmām fotogrāfijām vai videoklipiem. Lielākā daļa “Boosty” lietotāju, nemaz nerunājot par “OnlyFans”, ir vīrieši, kuri maksā dažādas naudas summas meitenēm par viņu kailfoto. Lai gan “Boosty” sevi pozicionē kā pakalpojumu radošiem cilvēkiem: piemēram, jūs varat ievietot tur dzejoļus, mākslinieciskas fotogrāfijas, gleznas - un piesaistīt mākslas pazinēju uzmanību.

Shēma darbojas vienkārši: jūs ievietojat jebkādu saturu savā lapā šajā platformā, pats par to runājat citos sociālajos tīklos, un lietotāji, kuri vēlas atbalstīt jūsu radošumu (vai jūsu ķermeni), reģistrējas ikmēneša abonementam vai vienreizējam ziedojumam. Platforma par pakalpojumu iekasē aptuveni 10% komisijas maksu no katra pārskaitījuma. Maksājumu pieejamības ziņā “Boosty” nav robežu: iespējams naudu pārskaitīt, izmantojot Eiropā reģistrētu karti. Būtiski, ka satura veidotājs saņem naudu, atskaitot komisijas maksu platformai par pakalpojumu, uz Krievijas bankas karti. Maksājuma jeb tā dēvētā ziedojuma lielumu nosaka pats satura veidotājs - vienmēr ir tādi, kas gatavi maksāt jebkuru summu: no astoņiem līdz 500 eiro.

Ziedojumu vākšanas pakalpojumu “Boosty” izveidoja “My.Games”. Līdz 2022. gada rudenim šis uzņēmums piederēja Krievijas holdingam VK. Visi tie, kuriem ir bijis profils sociālajos tīklos “VKontakte” vai “Odnoklassniki”, vai arī ir bijis e-pasts, kas beidzas ar mail.ru, ir saistīti arī ar VK biznesu un ir viņu tīklos. Postpadomju telpā populārāko sociālo tīklu “VKontakte” dibināja Pāvels Durovs - vēlāk Krievijas drošības spēki viņam šo sociālo tīklu atņēma, pats Durovs pameta Krieviju un nodibināja “Telegram” kanālus. Un “VKontakte” kļuva par daļu no “Mail.ru” holdinga, kas bija pietuvināts Kremļa aprindām, jo piederēja oligarham Ališeram Usmanovam. 2021. gadā Usmanovs pārdeva savu daļu holdingā vēl vairāk ar Kremli saistītiem uzņēmējiem. “Mail.ru” tika pārdēvēts par VK. Par holdinga VK vadītāju tika iecelts Vladimirs Kirijenko - dēls Sergejam Kirijenko, kurš ir Krievijas iekšpolitikas pelēkais kardināls, atbildīgais par Putina pārvēlēšanu un Ukrainai atņemto teritoriju pievienošanu Krievijai.

Visticamāk, lai daļu biznesa paglābtu no Rietumu sankcijām, VK pārdeva “My.Games” riska investoram Aleksandram Čačavam. “Boosty” birojs šobrīd atrodas Nīderlandē. Tiesa, pētniekiem ir jautājumi gan par pašu biznesu, gan par darījumu. Piemēram, speciālisti “My.Games” izpirkuma summu uzskata par dīvainu: no kurienes Čačavam 642 miljoni dolāru - viņam tādu ienākumu nav; savukārt samaksai par “Boosty” tas ir pārāk maz, jo citi investori VK piedāvāja divreiz vairāk naudas par šo tīmekļa pakalpojumu. Turklāt “Nieuwsuur” atklāja, ka “My.Games” birojs Nīderlandē tagad reģistrēts tajā pašā adresē, kur atrodas vecu ļaužu pansionāts, radot aizdomas, ka uzņēmums, kas iegādājās bijušo Krievijas pakalpojumu, varētu būt fiktīvs. Nīderlandes Vispārējās izlūkošanas un drošības dienests jau sācis izmeklēšanu.

Jekaterina Mizuļina, kura vada sabiedrisko organizāciju “Droša interneta līga”, par “Boosty” jau paguvusi pasūdzēties Krievijas Ģenerālprokuratūrā. Viņa ir odiozās Krievijas senatores Jeļenas Mizuļinas meita, kura kļuva slavena ar savu dievbijību un interneta brīvību ierobežojošiem likumiem. Pēc pensionēšanās Jeļena Mizuļina savu biznesu nodeva meitai - un tagad 39 gadus vecā neprecētā Jekaterina, kuru tur aizdomās par mīlas dēku ar Vladimiru Putinu, pēc pašas lūguma soda māksliniekus, uzņēmumus, emuāru autorus un sabiedriskās personas, kuru uzvedību viņa uzskata par neētisku vai Kremļa politikai neatbilstošu. Taču Mizuļina, kas lepojas ar savu pareizticību, par “Boosty” bija sašutusi nevis par kailajām meitenēm, bet gan par to, ka dienests ierobežoja iespēju pieņemt ziedojumus no ārvalstīm, kuri paredzēti Krievijas militārpersonām. Šādi ierobežojumi visticamāk tika ieviesti, sākoties izmeklēšanai.

Zīmīgi, ka “Boosty” savos kontos izvieto ne tikai apolitiskas krievu meitenes, kurām tas bieži vien ir papildu naudas pelnīšanas veids, vai krievu militāro emuāru autores, kas vāc naudu militāristiem, bet arī ukraiņu meitenes. Tajā pašā laikā citos savos sociālajos tīklos “Boosty” godīgi norāda, ka daļa naudas no kailfoto pārdošanas tiekot novirzīta arī Ukrainas bruņoto spēku vajadzībām.

Izpēte

Nacionālās valsts ideja radās vienā laikā un veidā ar avīžu drukāšanu un tagad ļogās tāpat kā uz papīra drukātie izdevumi. Mazās latviešu tautas nodibinātajā valstī un valodā abi šie procesi izpaužas daudz ātrāk un uzskatāmāk nekā valstīs ar daudziem miljoniem iedzīvotāju un iespējām uzspiest savu valodu ārpus savas teritorijas.

Svarīgākais