Vērtīgs darbs tiem, kuriem patīk mežs

© LVM

AS "Latvijas valsts meži" (LVM) izsludinājusi konkursu mežsaimniecisko darbu veikšanai 2025.–2027. gadā un aicina potenciālos pakalpojumu sniedzējus līdz 26. jūlijam pulksten 10.00 iesniegt savus piedāvājumus. Pieteikties darbam aicināti gan esošie, gan potenciālie meža darbu veicēji ar mežkopības darbu pieredzi vai bez tās.

Tiek piedāvāti tādi darbi kā meža stādīšana, agrotehniskā un jaunaudžu kopšana ar krūmgriezi, jauno kociņu apstrāde ar aizsardzības līdzekļiem pret briežu dzimtas dzīvnieku postījumiem u.c. Lielākā daļa darbu veicama ar rokas darba rīkiem. Iepriekšēja mežkopības darbu pieredze nav obligāta. Tāpēc pieteikties var ikviens, kurš prot vai ir gatavs apgūt kādu no mežkopības darbiem.

Konkursa pretendenti var izvēlēties iepirkuma daļas, kuru izpildes termiņš ir viens gads, vai arī tādas iepirkuma daļas, par kurām līgums tiks slēgts uz trim gadiem.

LVM piedāvā sešu veidu mežsaimnieciskos darbus 169 375 hektāru kopplatībā. Konkursa rezultātā LVM kopā ar pakalpojuma sniedzējiem veiks meža stādīšanu 16 925 ha apjomā; atjaunoto meža platību papildināšanu 2545 ha apjomā; atjaunoto meža platību agrotehnisko kopšanu 57 635 ha apjomā; jaunaudžu kopšanu 53 790 ha apjomā; atjaunoto meža platību aizsardzību 31 025 ha apjomā un jaunaudžu stumbru aizsardzību 7 455 ha apjomā.

"Šajā atklātajā konkursā ir iespēja pieteikties ikvienam, arī tiem, kuri nav saimnieciskās darbības veicēji, taču, kad mēs piedāvāsim slēgt līgumu, pretendentam ir jābūt reģistrētam kā saimnieciskās darbības veicējam. Līgumus ar privātpersonām neslēdzam, bet sagatavot un iesniegt savu neatkarīgu piedāvājumu var SIA, zemnieku saimniecības, pašnodarbinātie vai jebkuras citas pieejamas saimnieciskās darbības formas pārstāvji," sarunā ar "Neatkarīgo" norādīja LVM mežkopības darbu eksperts Juris Katrevičs.

J. Katrevičs jau piecus gadus strādā par LVM mežkopības darbu ekspertu, un viņa pārziņā ir darbs ar pakalpojumu sniedzējiem, darba ražīguma un kvalitātes jautājumi.

Papildu darba iespēja vietējiem iedzīvotājiem

"Meža kopšanas darbi rada papildu darba iespējas vietējiem iedzīvotājiem. Tie ir gan sezonāli darbi, kurus darba veicējs var organizēt paralēli savam ikdienas darbam, gan dažādi pastāvīgi darbi. Vienlaikus ieinteresētos pakalpojuma sniedzējus aicinām būt atbildīgiem pret sevi un saviem darbiniekiem, uzņemoties saistības, kas atbilst spējām un iespējām," atzina LVM mežkopības darbu eksperts J. Katrevičs.

Kā noskaidroja "Neatkarīgā", iepriekšēja pieredze meža darbos patiešām nav nepieciešama. "Ikviens strādāt gribošs cilvēks tiek aicināts sagatavot un iesniegt savu neatkarīgi sagatavotu piedāvājumu atklātā konkursā, neatkarīgi no tā, vai ir iepriekšējā pieredze vai nav. Ja cilvēkam nav iepriekšējās pieredzes ne līguma administrēšanā, ne arī ir saprotams, kā darbs jāpaveic, saprotams, ka darbu izpilde būs nedaudz sarežģītāka, salīdzinot ar tiem, kuri ir strādājuši šajā nozarē.

Mežsaimniecībā arvien ienāk jauni darbu veicēji, kuriem nav iepriekšējās pieredzes, un LVM kā pasūtītājs to apzinās, tādēļ organizējam vienas dienas pakalpojuma sniedzēju apmācības. Gribu vērst uzmanību - piesakoties uz veicamā darba apjomiem, ir jābūt kritiskiem pret savām spējām īstenot uzņemtās saistības. Līdzšinējā pieredze liecina, ka sarežģījumi līguma izpildē rodas gadījumos, kad, piesakoties konkursā, tiek pārvērtētas tehniskās spējas," norādīja J. Katrevičs.

"Mēs katru gadu veicam pakalpojumu sniedzēju apmācības, uz kurām aicinām īsi pirms darbu veikšanas. Kopā sanāk pakalpojumu sniedzēji, ar kuriem LVM ir noslēgti līgumi. Piemēram, par jaunaudžu kopšanu. Nosūtām apmācību plānus pa reģioniem, mācībās stāstām, kādas ir kvalitātes prasības, pieņemšanas - nodošanas attiecības starp pieņēmēju un pakalpojuma sniedzēju, kā aizpildīt nodošanas aktu, izstāstām aktualitātes, paredzamās izmaiņas un precizējumus. Ikvienam ir iespēja uzdot jautājumus," pastāstīja mežkopības darbu eksperts.

J. Katrevičs piebilda, ka ar jaunajiem pakalpojuma sniedzējiem strādā LVM mežkopības meistari, kuri izsniedz darba uzdevumus un pieņem darbu, kā arī ikdienā komunicē ar viņiem. LVM apmācību sistēma mežkopībā darbojas vairāk nekā 10-15 gadus.

LVM

Interesentus aicina piedalīties piegādātāju sanāksmēs

LVM izsludinātā konkursa "Meža atjaunošanas, kopšanas un aizsardzības pakalpojumu sniegšana 2025.-2027. gadā" gaitā interesentus aicina piedalīties ieinteresēto piegādātāju sanāksmēs, kas līdz 17. jūlijam notiks visos LVM reģionos.

Sanāksmes laikā LVM eksperti skaidros konkursa noteikumus un sniegs atbalstu piedāvājuma sagatavošanā konkursam, kā arī atbildēs uz papildu jautājumiem par konkursa priekšmetu un nolikumu. Iepriekšēja pieteikšanās nav nepieciešama.

Piedalīties ieinteresēto piegādātāju sanāksmēs aicināti visi interesenti - gan jau esošie sadarbības partneri, gan ieinteresētie darbu veicēji ar vai bez mežkopības darbu pieredzes.

Sadarbību ar LVM vērtē pozitīvi

Ilggadīgais pakalpojuma sniedzējs no uzņēmuma "IP Koks" Igors Paramonovs "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka ar LVM sadarbojas kopš 2018. gada, bet kā apakšuzņēmējs jau no 2012./2013. gada.

"Pēc būtības attieksme no LVM puses ir ļoti laba, bet samaksa atkarīga no tā, kādu cenu paši esam piedāvājuši," sacīja uzņēmējs, kurš izpilda praktiski visu piedāvāto darbu spektru - meža stādīšanu, atjaunošanu, agrotehnisko kopšanu, jaunaudžu kopšanu un meža aizsardzības darbus.

"Katru gadu apmeklējam LVM rīkotās mācības, kas saistītas ar meža atjaunošanas darbiem, gan attālināti, gan klātienē, kā arī Ogres tehnikumā," sacīja I. Paramonovs. Vaicāts, vai šogad piedalīsies konkursā, uzņēmējs atbildēja: "Arī šogad mēģināsim startēt, bet dokumentus vēl neesam iesnieguši. Vispirms aizbrauksim uz semināru, un tad jau redzēs."

Savukārt mežu kopēja Elīna Zariņa "Neatkarīgajai" pastāstīja, ka ar LVM sadarbojas no šā gada februāra, līgums noslēgts uz diviem gadiem. Arī E. Zariņa veic visus darbus, kas saistīti ar meža atjaunošanu, kopšanu un aizsardzību.

"Esmu pašnodarbinātā ar vienu pieņemtu darbinieku - savu vīru. Pirms tam ar meža darbiem mums abiem nebija nekādas saistības, krūmgriezi pirmoreiz rokās paņēmu pērn decembrī. Neesmu tikai līguma slēdzēja, arī pati daru visus darbus. Patīk mežs, esam lieli ogotāji un sēņotāji. Tagad varu strādāt kopā ar vīru.

Viens no nosacījumiem, kāpēc izvēlējāmies šo darbu, ir tas, ka tas ir ārā, svaigā gaisā un paši varam noteikt sev darba laiku. Negribu neko sliktu teikt par savām iepriekšējām darbavietām, bet pirms tam abi strādājām ražošanā telpās, kur darbā bija jāierodas noteiktā laikā," stāstīja Elīna.

Uz jautājumu, vai sievietei nav par grūtu strādāt mežā, viņa atbildēja: "Darbs nav viegls, bet jebkurš darbs nav viegls. Jābūt apņēmībai strādāt fizisku darbu. LVM strādā arī sievietes - meža stādīšanā, aizsardzībā, veic agrotehniskos pasākumus. Tas atkarīgs no cilvēka." E. Zariņa uzsvēra, ka darbs ir visam gadam, un šobrīd viņa nodarbojas ar mazo jauno kociņu agrotehnisko kopšanu, ap tiem izpļaujot zāli, jo kociņi vēl ir tik mazi, ka paši nespēj konkurēt ar zāli.

Elīnai ir dēls, kurš pabeidzis tehnikumu, un meitiņa, kura mācās pirmsskolā. Meitu, strādājot šādā darbā, esot vieglāk aizvest un izņemt no bērnudārza, bet, ja vajag kādu brīvu dienu, to var vienkārši paņemt.

"Pati regulēju laiku, kas pavadīts, izpildot darbus. Ir noteikti darbu izpildes termiņi, bet gadās, kad kāds instruments saplīst. LVM ir pretimnākoši un var pagarināt darbu izpildes termiņu. Tas ir viens no pretimnākošākajiem uzņēmumiem, stabils, uzticams. Tā ir stabila darbavieta, kas ievēro visas prasības - lai darbinieki strādātu oficiāli, lai ievērotu vides un darba aizsardzības prasības, cilvēku drošības prasības," savu darba vidi raksturo E. Zariņa.

Elīna papildus vienas dienas pakalpojuma sniedzēju apmācībām sevi pilnveidojusi Ogres tehnikuma akreditētā profesionālās pilnveides programmā "Meža atjaunošana, kopšana un atjaunoto platību aizsardzībā".

Izpēte

Ne visi Latvijas iedzīvotāji, kuri strādājot uzkrāj līdzekļus pensiju otrajā līmenī, diemžēl nodzīvo līdz pensionēšanās vecumam. Saskaņā ar likumu valsts fondēto pensiju shēmā uzkrāto var nodot mantojumā, taču daudzi mantinieki nemaz nesteidzas saņemt šos uzkrājumus.

Svarīgākais