Komentāri: Juristi pamana netaisnību Labklājības ministrijas piedāvājumā par pensiju piemaksām

Gita Trubina

nu nez, vai vispār vispār LV pensijas taisnīgas?? Jādomā, ka nākotnē palielinās pensionāru skaits, un jau tdg runā par fiskālo disciplīnu, naudiņas nepietiek, bēdīgi..jaunākā paaudze vispār netic, ka saņems pensijas, bet manējā 60+ vēl cer...koa darīt? sakārtojiet šo sostēmu, tāpai ir jābūt pensiju griestiem valsts pensijām, nu nedrīkstētu tā būt, ka lembis pemsijā saņem pāris štukas, bet daudzi citi sūkā īkšķi, ne jau, protams, visiem vienādas, tomēr tik milzonīga atšķirība...no pārējiem penšiem, viens saņem mēneši tik, cits gadā!!!

24.nov 2023 Atbildēt
Inta Vanovska

Saprotams, ka valsts budžets nav bezizmēra. Tomēr, novilcinot piemaksu nodrošināšanu, valsts budžeta "parāds" esošajiem diskriminētajiem pensionāriem būtībā ar katru gadu tikai palielinās. Šo jautājumu jau sen vajadzēja atrisināt un nekādām atrunām nav attaisnojuma. Nedrīkst vienādos apstākļos cilvēkus diskriminēt pēc dzimšanas gada un datuma. Lai likvidētu šo diskrimināciju nepietiek ar piemaksu izmaksas uzsākšanu visiem diskriminētajiem pensionāriem, jāatdod arī parāds par neizmaksāto visos iepriekšējos gados... Tikai tad šī diskriminācija tiks pilnībā novērsta.

24.nov 2023 Atbildēt
Jānis

Dīvains ir tas mūsu Saeimas Juridiskais birojs. Kad no 2012.gada 1.janvāra pārtrauca maksāt piemaksas no jauna piešķirtajām pensijām, tad viņi skaļi neprotestēja pret tādu Saeimas lēmumu, kaut situācija bija tāda pat - :pret vienādos apstākļos esošām personām tika piemērota atšķirīga attieksme. Saeimas likums, kas noteica, ka no 2012.gada 1.janvāra tiks pārtraukta piemaksu piešķiršana jaunajām pensijām pārkāpj Satversmi. Un manuprāt visdīvainākais ir G.Kūtra vadītās Satversmes tiesas lēmums, kas atzina, ka piemaksu piešķiršanas apturēšana no 1.01. 2012. ir leģitīma ar pamatojumu taupīt sociālo budžetu, no kura tika prettiesiski izmaksātas piemaksas līdz 2014.gada 1.01, kad tās sāka izmaksāt no pamatbudžeta. Kāpēc prettiesiski. Prettiesiski, jo divi speciālie likumi noteica kādiem mērķiem var izlietot sociālā budžeta Pensiju budžeta līdzekļus. Piemaksas tur nav minētas. Pats Saeimas Juridiskais birojs pensionāriem sniedza skaidrojumu, ka ar valsts budžeta likumu nevar atmainīt speciālā likuma normas, kā to apgalvoja valdība un Saeimas koalīcijas vairākums. Saeimai vispirms ir jāgroza šie divi speciālie likumi. Tas netika darīts un Saeimas Juridiskai birojs nevīzēja likumprojektu par piemaksu izmaksu pārtraukšanu, jo tas pārkāpa Satversmi, bet Saeima likumu par piemaksu piešķiršanas apturēšanu pieņēma bez Juridiskā biroja vīzas. Vai tā arī nenotiks šoreiz? Vai šoreiz ST nostāsies Satversmes aizstāvības pusē? 2023.gada oktobrī no visu veidu pensijām iedzīvotāju ienākumu nodoklī valsts budžetā ir iemaksāti11,375 miljoni eiro, gadā tas aptuveni būs ap 137 miljoniem eiro, kas no sociālā budžeta tiks pārskaitīti uz pamatbudžetu. Nesaprotu, par kādas naudas taupīšanu runā labklājības ministrs, bet vai tāda nodokļu summa nav pensiju izlaupīšana..

24.nov 2023 Atbildēt
IMIK

Nu bet, kā var nesaprast ka juristi šeit tiek pieaicināti tikai skata pēc. Kā EXSELS rādīs tā būs.

24.nov 2023 Atbildēt
Jānis Derums

Dažus gadus atpakaļ pensionāru federācija panāca, ka indeksējot pensijas tiek ņemts vērā kopīgais darba stāžs, ar lielāku darba stāžu indeksējot pensijas indeksācijas koeficients tiek paaugstināts. Respektīvi ar darba stāžu virs 30 gadiem tas ir lielāks nekā ar darba stāžu 20 gadi, tālāk ar darba stāžu virs 40 gadiem indeksācijas koeficents vēl tika paaugstināts. Kā bija ar darba stāžu virs 50 gadiem u.t.t.neatceros?

Sogad šis taisnīgais lēmums tika likvidēts un pensiju indeksācija tika nonivilēta. Pensionāram ar darba stāžu 50gadi indeksējot pensiju, koeficients ir tāds pats kā pensionāram ar 20 gadu stāžu. Vai nebūtu laiks likvidēt šo netaisnību un atjaunot palielināto indeksācijas koeficientu pensionāriem ar lielāku darba stāžu?!

24.nov 2023 Atbildēt
Ādolfs Nāks

Varbūt vajag sākt ar to, ka min pensijas un invalīdu pabalsti ir vismaz iztikas minimuma līmenī. Un tad var demonstrēt mākslas vingrošanas paraugdemonstrējumus ar piemaksām, indeksāsiju utt.

24.nov 2023 Atbildēt
Aija Vingra

Sanāk tā, ka tie cilvēki tā jau šos gadus nav saņēmuši piemaksas, tagad vēl jāgaida, bet maksājumi jau ir tagad, jāēd tagad.

Laikam jau ir izdevīgi, jo iespējams, ka cilvēki gaidot, var arī nesagaidīt, sava vecuma dēļ. Tātad piemaksa šim cilvēkam gala rezultātā arī nebūs jāmaksā.

Var jau saprast, ka nav līdzekļu, bet kādēļ gan augstākstāvošās personas par sevi neaizmirst?

Ja viņiem liktu iztikt ar 400€ mēnesī, vai pat mazāk ,kā tad justos?

25.nov 2023 Atbildēt
braucosais

Kā privātā sektora darba ņēmēji reāli var ietekmēt nodokļu nomaksa apmēru un savu pensiju ? Vari strādāt un var aizbraukt jo pa nozaēm viss ir nonivelēts

25.nov 2023 Atbildēt

Komentēt