Komentāri: Rīga atdos 41. vidusskolu zemes īpašniekam Šteinhaueram

Pārdaugavs

Pārticība, rietumu dzīvesveids ar propagandu un atbildības trūkums par nākamajām paaudzēm aizved prom no latvietības lielu daļu no jaunās paaudzes. Un vēl skumjāk ir redzēt šos denacionalizētos kārklu eiropiešus mūsu ielās. Ir vajadzīgs liels, globāls lūzums, citādi perspektīva drūma.

29.okt 2023 Atbildēt
labus

"kārklu eiropieši" - labi rūkts ... ))

29.okt 2023 Atbildēt
EDGARS

Globāls lūzums notiek, taču šoreiz tiek gādāti nevis koki Pētera 1 flotes būvēšanai, bet gan mikroshēmas priekš droniem u.c.

29.okt 2023 Atbildēt
Dagnija Svarāne

Interesanti, kāpēc autoram tik ļoti negribas, lai Jānis (Johans) Šteinhauers būtu latvietis. Iesaku rūpīgāk iepazīties ar nepieciešamo literatūru un tad nākt klajā ar idejām, kas no manas puses ir apšaubāmas. Kāpēc tad Jānim Šteinhaueram vajadzēja atjaunot Jāņu svinēšanu, kāpēc vajadzēja pieturēt un slēpt izbēgušos dzimtļaudis un daļu no tie atlaist brīvībā...Vieglprātīgi , nepamatoti spriedumi...

29.okt 2023 Atbildēt
EDGARS

Un iesākumā bija vārds.... Pētot pagātni, saprotam tagadni, domājot par nākotni. Kuiļa kunga raksta pēdējā rindkopa nebūt nav vieglprātīga - ".....Vērts citēt kaut vienu teikumu no Alvila Zauera grāmatas “Šteinhaueri un viņu laiks” (R., 2014), ka “ticība ne tikai pavēra Šteinhaueriem pasauli, bet arī aizveda viņus prom no latvietības".

29.okt 2023 Atbildēt
EDGARS

Arī "vieglprātīgi" spriedumi? "- Sociālajiem procesiem vienmēr ir divi efekti - pozitīvais un negatīvais. (..)

Katrā ziņā mūs eiropeizēja, un nevar neredzēt, ka ļoti liela daļa iedzīvotāju patiešām aizgāja vāciešos, un faktiski tas process noslēdzās tikai 19. gadsimta sākumā." Arnis Terzens: 'Paldies globalizācijai'; saruna ar Dagmāru Beitneri (Delfi)

29.okt 2023 Atbildēt
Dagnija Svarāne atbilde EDGARS

Vieglprātība ir noliegt Šteinhauera latviskumu. Tas, ka viņa pēcteči pārvācojās, ir zināms, tomēr paša Jāņa Šteinhauera tautībai - latvietis ir pietiekami daudz pierādījuma.

29.okt 2023 Atbildēt
Dagnija Svarāne

Iesniegumā Vidzemes hoftiesai Šteinhauers rakstīja "Manai brīvībai nekas nevar kaitēt, ja mani senči cēlušies no vecajiem lībiešiem vai latviešiem, no zemes pirmiedzīvotājiem".

29.okt 2023 Atbildēt
Dagnija Svarāne

Šteinhauers noalgoja vēstures zinātņu maģistru J.A. Maskovu, uzdodot viņam sastādīt Rīgas vietējo iedzīvotāju privilēģiju kopumu. Maskovs 1760.-1764.g. arī sagatavoju "DIPLOMĀTISKO KORPUSU..." ar garu un sarežģītu nosaukumu. Tas sākās ar hroniku izrakstiem un dokumentiem par brīvajām tautām Baltijas jūras piekrastē 12. un 13. gadsimtā...

29.okt 2023 Atbildēt

Komentēt