No Latvijas Krievijā atgrieztas piecas automašīnas, tiesību akti sankciju jomā neparedz konfiskāciju

© Pexels.com

Laikā, kad Krievijas plašsaziņas līdzekļi aicina savus pilsoņus, kuri vēlas iekļūt Eiropas Savienībā, doties uz Latviju, jo tur automašīnas nekonfiscēs, Latvija stingri pieturas pie principa – transportlīdzekļi tiek atgriezti atpakaļ Krievijā, bet netiek konfiscēti, jo tiesību akti sankciju jomā neparedz transportlīdzekļa konfiskāciju. Līdz šim Latvijā ir liegts iebraukt piecām automašīnām, kas reģistrētas Krievijas Federācijā. Tās atgriezušās Krievijā.

Eiropas Komisija 8. septembrī publicēja skaidrojumu attiecībā uz Eiropas Savienības Padomes Regulas Nr. 833/2014 "Par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā" 3.i panta piemērošanu, galvenokārt attiecībā uz personīgo mantu un Krievijas Federācijā reģistrētu transportlīdzekļu lietošanu, ieceļojot Eiropas Savienībā.

Regula nopietni ierobežo Krievijas Federācijā reģistrētu transportlīdzekļu ieceļošanu Eiropas Savienības teritorijā, faktiski aizliedzot to ievešanu. Atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes izziņotajam, no 12. septembra pulksten 18 Latvijas teritorijā liegts iebraukt ar Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem caur Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām.

Nevis konfiscē, bet atgriež atpakaļ

Uz "Neatkarīgās" lūgumu paskaidrot, kā praktiski notiek šī lieguma ievērošana, VID Sabiedrisko attiecību daļa atbildēja: "Transportlīdzekļiem ar Krievijas Federācijas numura zīmēm, kas iebrauc Latvijas robežšķērsošanas vietās, tiek liegts šķērsot robežu. Tie tiek atgriezti atpakaļ uz Krieviju, bet netiek konfiscēti. Tiesību akti sankciju jomā neparedz transportlīdzekļa konfiskāciju.

Ja persona atteiksies pildīt muitas amatpersonas norādījumus, tajā skaitā doties atpakaļ uz Krieviju vai Baltkrieviju, saskaņā ar muitas jomas normatīvajiem aktiem būs iespējams lemt par transportlīdzekļa konfiskāciju.

Līdz šim Latvijā ir liegts iebraukt piecām automašīnām, kas reģistrētas Krievijas Federācijā. Tās atgriezušās Krievijā."

Neattiecas uz tiem, kas jau atrodas šeit

"Neatkarīgā" lūdza Latvijas Ārlietu ministriju paskaidrot, kāpēc netiks konfiscētas Latvijā jau esošās Krievijas pilsoņiem piederošās automašīnas ar Krievijas Federācijas numura zīmēm.

Ārlietu ministrija atbildēja, ka "ES sankciju jomas regulējums un EK sniegtais skaidrojums neattiecas uz tiem transportlīdzekļiem, kuri jau atrodas ES, bet gan uz transportlīdzekļu iebraukšanu/ievešanu no Krievijas Federācijas".

Jāņem vērā, ka attiecīgie transportlīdzekļi atrodas ES teritorijā, jo robežu un preču apriti kontrolējošās iestādes ir ļāvušas tiem iebraukt ES teritorijā. Ja nav pārkāpts muitas jomas regulējums, nav pamata vērsties pret šo transportlīdzekļu turētājiem, skaidroja Ārlietu ministrija.

"Attiecībā uz transporta līdzekļiem, kas ir reģistrēti Krievijā, taču jau atrodas Latvijas teritorijā, ir attiecināms nacionālais regulējums par kārtību, kādā un cik ilgstoši šādi transporta līdzekļi var atrasties Latvijā - tas vairs nav sankciju jautājums, tāpēc jākonsultējas ar VID un CSDD," norādīja Ārlietu ministrija.

Ceļu satiksmē var piedalīties līdz trim mēnešiem

VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) Komunikācijas departamenta vadītājas vietnieks Mārtiņš Mālmeisters atbildē "Neatkarīgajai" raksta: "Pieņemtais lēmums attiecas tikai uz iebraukšanu Latvijas teritorijā ar Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem caur Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām. Lēmums pagaidām neietekmē transportlīdzekļu, kas jau atrodas Latvijas teritorijā, izmantošanu."

CSDD arī paskaidroja, ka saskaņā ar normatīvajiem aktiem transportlīdzekļi, kas ir reģistrēti citā valstī (jebkurā, ne tikai Krievijā), Latvijā ceļu satiksmē var piedalīties līdz trīs mēnešiem, tad tie ir jāpārreģistrē Latvijā, taču ir vairāki nosacījumi.

Ja ir vēlme Krievijā reģistrētu transportlīdzekli reģistrēt Latvijā uz laiku, tam ir jāatbilst vairākiem kritērijiem - pirmkārt, transportlīdzeklim ir jāsaņem atbilstības sertifikāts, vai tas atbilst ES prasībām; vai personai ir uzturēšanās atļauja vai kāds cits dokuments, kas atļauj personai uzturēties Latvijā; kā arī jāveic visas ar transportlīdzekli un muitu saistītās darbības.

"Ņemot vērā, ka Krievijā reģistrēti transportlīdzekļi vairs nevar iebraukt Latvijā, uzskatām, ka pēc trim mēnešiem tie vairs ceļu satiksmē piedalīties nevarēs un to vadītāji varēs tikt sodīti par noteiktā kārtībā nereģistrētu transportlīdzekļu izmantošanu. Līdz ar to, visticamāk, šiem transportlīdzekļiem trīs mēnešu laikā būs no Latvijas jāizbrauc," atbildēja CSDD pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters.

Citas preces - samērīgi un saprātīgā apmērā

Ārlietu ministrijas Komunikācijas grupa "Neatkarīgo" informēja, ka Eiropas Komisija 12. septembrī ir sniegusi precizētu skaidrojumu, ka "attiecībā uz precēm, kas nerada nopietnus sankciju apiešanas riskus, nacionālajām kompetentajām iestādēm jāturpina piemērot šo aizliegumu samērīgi un saprātīgā apmērā".

Šobrīd Latvijas muita piemēros līdzšinējo kārtību, proti, neierobežos tādu preču ievešanu, kas nepieciešamas personas ķermeņa kopšanai, izmantošanai tieši ceļojuma laikā, piemēram, higiēnas preces, kosmētiku, vai lietotas personīgās mantas tādā apjomā, kas nerada aizdomas par to, ka preces tiks izmatotas komerciālā nolūkā.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais