Vai Krievija aizmirst savējos pensionārus?

© Scanpix

Krievijas Federācijas Pensiju un sociālās apdrošināšanas fonds meklē risinājumu, lai varētu veikt naudas pārskaitījumu pensiju izmaksai Latvijā dzīvojošo Krievijas pensiju saņēmējiem, “Neatkarīgajai” pastāstīja Labklājības ministrijā. Kamēr Latvija šo naudu nesaņems, pensijas vai pensiju daļa šiem pensionāriem izmaksāta netiks. Ceturksnī Krievijai ir jāpārskaita apmēram četri miljoni eiro.

Krievijas Federācijas pensijas Latvijā saņem ap 26 000 pensionāru. Ja Krievijas pensionāram nesaņemtās pensijas dēļ nav iespēju segt ikdienas izdevumus, viņam ir jāvēršas pēc palīdzības sociālajā dienestā, jo sociālās apdrošināšanas budžets nekādus līdzekļus neizmaksās. Vēlreiz jāuzsver, ka pensiju izmaksa ir aizkavējusies tieši Krievijas puses problēmu dēļ.

Šonedēļ valdība aiz slēgtām durvīm skatīja jautājumu par Krievijas pensiju izmaksu Latvijā, bet pagaidām Labklājības ministrija neatklāj informāciju par to, vai pieņemts kāds lēmums.

Meklē veidu pārskaitīt pensijas

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra brīdinājusi Latvijā dzīvojošos Krievijas pensiju saņēmējus par to, ka Krievijas pensiju izmaksa par 2023. gada trešo ceturksni kavējas, jo nav saņemti naudas līdzekļi no Krievijas Pensiju un sociālās apdrošināšanas fonda. Šīs pensijas tiek izmaksātas ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras starpniecību.

Krievijas fonds ir informējis Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru, ka tiek meklēts risinājums, lai Krievija varētu veikt naudas pārskaitījumu pensiju izmaksai. “Līdzko šie līdzekļi tiks saņemti, aģentūra nodrošinās pensiju izmaksu,” “Neatkarīgajai” sacīja Labklājības ministrijas speciālists Egils Zariņš. Ja Krievija pensiju izmaksas aizkavēšanās to saņēmējiem ir radījusi problēmas apmaksāt neatliekamas ikdienas dzīves vajadzības, Labklājības ministrija aicina vērsties pēc palīdzības savas pašvaldības sociālajos dienestos. “Pagaidām tas ir viss, ko par šo var pateikt,” atzīst speciālists. Ir skaidrs, ka Latvija negrasās maksāt šīs pensijas no mūsu valsts sociālās apdrošināšanas budžeta.

Tiesa, iepriekš atbildīgās iestādes pieļāva, ka būtu nepieciešams valdības lēmums, ko darīt situācijā, ja tūkstoši Krievijas pensionāru paliek bez pensijas, taču pašlaik šāds lēmums nav pieņemts.

Nav ziņu, vai pensija vienīgais iztikas avots

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksā Krievijas pensijas Latvijā dzīvojošām personām, kurām pensijas piešķirtas saskaņā ar Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā. Līgums ir spēkā no 2011. gada 19. janvāra. Līdz šim Krievijas puse ir pildījusi savas saistības un senioriem pensiju izmaksai nepieciešamo naudu laikus pārskaitījusi Latvijas pusei. Taču jau gada sākumā “Neatkarīgā” rakstīja, ka gadījumā, ja Krievija naudu pensijām vairs nepārskaitīs, tad šiem senioriem būtu jānodrošina sociālā palīdzība, un, lai arī tā nav sociālā apdrošināšana un pensiju budžeta nauda, tā tomēr ir visu Latvijas nodokļu maksātāju nauda. Kā skaidroja atbildīgās iestādes, Latvijai nav informācijas, vai šiem Krievijas pensionāriem ir kādi citi ienākumi bez pensijas.

Dažādas sistēmas, kā maksā pensijas

Pašlaik pensijas Latvijā dzīvojošiem Krievijas pensionāriem izmaksā trīs dažādos veidos. Divpusējā līguma ietvaros starp Latviju un Krievijas Federāciju pensiju izmaksu Latvijā dzīvojošiem Krievijas pensionāriem veic Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (tās ir šīs pašlaik “aizturētās” pensijas). Saskaņā ar šo līgumu par sadarbību sociālās drošības jomā pensijas Latvijā saņem visvairāk Krievijas pensionāru - aptuveni 11 000 cilvēku. Šāgada pirmajā ceturksnī no Krievijas saņemti četri miljoni eiro. Tos ieskaita Valsts kasē, un tālāk ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras starpniecību nauda nonāk katra pensionāra kontā. Šī pensija netiek izmaksāta katru mēnesi, bet reizi ceturksnī.

Lielākā daļa šo pensionāru ir sievietes (aptuveni 8000 personu), un vidējais vecums ir 60 līdz 64 gadi. 90 procentiem šo pensionāru ir Krievijas pilsonība, nelielai daļai Latvijas pilsonība vai arī cilvēki ir nepilsoņi. Daļai šo pensionāru mērķis iegūt un būt Krievijas pilsonim ir bijis saistīts ar pensiju jautājumu, īpaši sievietēm, jo Krievijā sievietes var pensionēties jau 55 gadu vecumā, tāpēc cilvēki to izmanto.

Daļa saņem tieši no Krievijas

Krievijas pensiju fonda maksātas pensijas saņem vēl apmēram desmit tūkstoši pensionāru Latvijā, par kuriem mums ir daudz mazāk informācijas, jo viņi šīs pensijas saņem tieši no pensiju fonda Krievijā uz savu kontu. Par šīm pensijām Latvija nezina ne cik tās lielas, ne arī kādas summas Krievija ieskaita. Vēl Latvijā ir ap 5000 tā saukto militāro pensionāru, kuriem pensijas izmaksā Krievijas Aizsardzības ministrija. Arī par šo pensionāru ienākumiem Latvijas pusei faktiski informācijas nav.

Izpēte

Pensiju likumā noteikts, ka no nākamā gada pieteikties vecuma pensijai varēs tikai tie pensionēšanās vecumu sasniegušie Latvijas iedzīvotāji, kuru darba stāžs būs vismaz 20 gadi. Nākamgad to senioru īpatsvars, kuri pensiju likuma izmaiņu dēļ nevarēs saņemt vecuma pensiju, jo viņiem nav pietiekams darba stāžs, varētu sasniegt desmit procentus ko kopējā gadā pensionējušos senioru skaita.

Svarīgākais