Krievijā reģistrētiem transportlīdzekliem liegts iebraukt Latvijā, jau iebraukušos nekonfiscēs

© Neatkarīgā

Ar Krievijā reģistrētiem transportlīdzekļiem turpmāk būs liegts iebraukt Eiropas Savienībā, tostarp caur Latvijas robežšķērsošanas vietām. Atsakoties pakļauties šai prasībai, muita transportlīdzekli varēs konfiscēt. Savukārt Latvijā iepriekš iebraukušos transportlīdzekļus nav paredzēts konfiscēt, jo šeit darbojas tiesiskās paļāvības princips.

Krievijā reģistrētiem transportlīdzekliem liegts iebraukt Latvijā, jau iebraukušos nekonfiscēsAtbilstoši Eiropas Komisijas (EK) skaidrojumiem un Ārlietu ministrijas sniegtajam viedoklim, Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Sabiedrisko attiecību daļa informēja, ka no 12. septembra pulksten 18 personām ar Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem liegts iebraukt Eiropas Savienībā caur Latvijas-Krievijas un Latvijas-Baltkrievijas robežšķērsošanas vietām.

Ja neatgriezīsies atpakaļ, tad konfiscēs

Šāds lēmums pieņemts, ņemot vērā Eiropas Komisijas 2023. gada 8. septembra skaidrojumu par Padomes 2014. gada 31. jūlija Regulas Nr. 833/2014 par ierobežojošiem pasākumiem saistībā ar Krievijas darbībām, kas destabilizē situāciju Ukrainā, 3.i panta piemērošanu attiecībā uz Krievijas Federācijā reģistrētiem transportlīdzekļiem un Ārlietu ministrijas aicinājumu rīkoties atbilstoši šim skaidrojumam.

Personām ar šādiem transportlīdzekļiem no robežšķērsošanas vietas būs jāatgriežas atpakaļ Krievijā vai Baltkrievijā. Ja persona atteiksies pildīt muitas iestādes norādījumus, tajā skaitā doties atpakaļ uz Krievijas Federāciju vai Baltkrievijas Republiku, saskaņā ar muitas jomas normatīvajiem aktiem būs iespējams lemt par transportlīdzekļa konfiskāciju.

Latvijas tiesību akti paredz kriminālatbildību par sankciju neievērošanu, tādēļ VID aicina atturēties no atkārtotiem mēģinājumiem iebraukt ES cauri dažādām robežšķērsošanas vietām.

Minētais iebraukšanas aizliegums neattieksies uz transportlīdzekļiem, kas paredzēti ES un dalībvalstu diplomātisko un konsulāro pārstāvniecību, tostarp delegāciju, vēstniecību un misiju izmantošanai, tiem pārvietojoties.

VID informēja, ka personām tiks atļauts atgriezties no ES Krievijā ar vieglajiem transportlīdzekļiem, kas reģistrēti Krievijas Federācijā, ja tie netiek deklarēti kā preces un tiek izmantoti tikai kā pārvietošanās līdzeklis.

Līdz šim jau bija spēkā aizliegums ES robežu šķērsot kravu pārvadātājiem, proti, Krievijas Federācijā reģistrētiem vilcējiem un piekabēm. Aizliegums neattiecas uz Krievijā reģistrētajiem autopārvadājumu uzņēmumiem, kuri pārvadā kravas ar autotransportu tranzītā caur ES starp Kaļiņingradas apgabalu un Krieviju.

Līdzīgs lēmums ir pieņemts Lietuvā. Arī Igaunijā trešdien pulksten10 stājies spēkā aizliegums valstī iebraukt transportlīdzekļiem ar Krievijas reģistrācijas numura zīmēm.

Latvijā iepriekš iebraukušos auto nekonfiscēs

Iekšlietu ministra padomnieks komunikācijas jautājumos Andrejs Vaivars uz "Neatkarīgās" jautājumu, vai no Krievijas iebraukušo auto kontrolē iesaistīsies arī iekšlietu struktūras, atbildēja, ka nē, jo Latvijā pastāv kārtība, ka par sankciju ievērošanu atbild Ārlietu ministrija, bet to ievērošanu kontrolē Muitas pārvalde, kas arī konfiscēs transportlīdzekļus.

"Attiecībā uz Latvijā iepriekš iebraukušajiem transportlīdzekļiem mēs lūdzām Ārlietu ministrijas skaidrojumu, un mums atbildēja, ka tie netiks konfiscēti. Šeit darbojas tiesiskās paļāvības princips - mēs kaut kad esam ļāvuši šiem transportlīdzekļiem iebraukt Latvijā, un tiek pieņemts, ka kādā brīdī tie arī izbrauks ārā," paskaidroja A. Vaivars.

Lai gan EK iesaka automašīnas nosūtīt atpakaļ uz Krieviju, žurnālists Aidis Tomsons iesaka tās konfiscēt un nosūtīt uz Ukrainu. Sociālajā platformā "X" Aidis Tomsons raksta: "Saskaņā ar EK skaidrojumu, savienības teritorijā nav atļauts ievest personiskos auto no Krievijas. Es ceru, ka Latvijā tie tiks konfiscēti un nosūtīti uz Ukrainu. Tā ir laba iespēja vēl vienā veidā kaut nedaudz palīdzēt ukraiņiem."

Vācijā automašīnas arestēs

Krievijas pilsoņiem, iebraucot ES, var tikt konfiscētas viņu personīgās automašīnas, kā arī citas lietas, piemēram, viedtālruņi un klēpjdatori, vēstīja Krievijas aģentūra RBK, atsaucoties EK skaidrojumiem. Kā rakstīja RBK, EK vispirms apstiprinājusi, ka gadījumā, ja Krievijas pilsonis iebrauc ES teritorijā ar personīgo automašīnu, to var uzskatīt par nelegālu importu.

Iepriekš dažu valstu automašīnas tika aizturētas, kad tās iebrauca Vācijā, jo saskaņā ar Krievijas importa embargo noteikumiem ES nedrīkst ievest preces, kas "rada būtiskus ienākumus Krievijai".

Šā iemesla dēļ juristi apgalvoja, ka vietējās iestādes nepareizi interpretē muitas likumu, taču EK nostāja šajā jautājumā nebija skaidra. Tagad EK sniegusi savu atbildi: nav svarīgi, kā, kādiem mērķiem un uz cik ilgu laiku tiek ievesta automašīna ar Krievijas numura zīmēm, tas vienalga ir aizliegts.

Vācijas muita jūlija sākumā paziņoja, ka automašīnas ar Krievijas numura zīmēm tiks arestētas un šādi aresti veikti selektīvi, rakstīja RBK.

Konfiscēt varēs arī personīgās mantas

Turklāt krievi riskē zaudēt ievesto kosmētiku, čemodānus, portatīvos datorus un mobilos telefonus, jo tie ir minēti regulas pielikumā, un uz konkrētu jautājumu par iespēju ievest ne tikai automašīnas, bet arī personīgās mantas EK atbildēja noraidoši.

Tajā ir arī citas pozīcijas: aizliegts ievest ādas un kažokādu izstrādājumus, pusdārgakmeņus un dārgakmeņus, tualetes papīru, šampūnu, zobu pastu, piekabes un puspiekabes preču pārvadāšanai, jahtas, fotokameras, ziņoja RBK.

Izpēte

“Rail Baltica” sadārdzinājuma izmeklēšanai izveidotās Saeimas komisijas kārtējā sēde sniedza kārtējo birumu ar skaitļiem un faktiem, kas apliecina dzelzceļa līnijas būves neiespējamību un nevajadzību.