Komentāri: Pensijas piešķirs arī senioriem, kuri nedzīvo Latvijā

Svētais Naivums

Latvijai jau ir tik liels soc budžets, ka var sākt sponsorēt pensionārus citās zemēs? Tas nekas, ka joprojām 2/3 Latvijā dzīvojošo pensionāru knapi velk galus kopā?

26.aug 2023 Atbildēt
Viesturs Pumpurs

Svétais Naivum! Jús pat laikam nezinát, ka tiem, kas pašlaik iet pensijā, pensijas lielāko daļu sastāda sociālās apdrošināšanas iemaksas un paša darba ņēmēja veiktās iemaksas (3.pensiju līmenis). Pensija nav dāvana vai sponsorēšana. Man prieks, ka Latvijas valsts beidzot rīkojas saprātīgi un atbilstoši ES pamatnostādnēm. Raugoties no Jūsu skatu punkta tad jau algu arī nevajadzētu maksāt gluži kā 80.gados Rīgas Centrāltirgū (cik nozagsi klientam, tāda arī būsTava alga).

26.aug 2023 Atbildēt
Svētais Naivums atbilde Viesturs Pumpurs

Varbūt Viesturs Pumpurs varētu pastāstīt kādām ir jābūt otrā un trešā līmeņa iemaksām no vidējās algas 1000 iero mēnesī( tā lai sanāktu vēl samaksāt par dzīvokli, komunāliem pakalpojumiem dažāqdiem sadzīves pakalpojumiem un citām ikdienā nepieciešamām lietām), lai cilvēks saņemtu normālu pensiju?. Turklāt nekur nav teikts, ka iemaksas pensiju fondos nesīs kādu peļņu.Cik ir dzirdēts, tad Latvijā pensiju fondu uzkrājumiem ir visnotaļ mazs peļņas %, lai neteiktu ka tāda nav vispār. Un cita starpā nav runa par katra cilvēka inviduāliem ietaupījumiem, bet gan par to, lai valstī būtu cienīga pamatpensija, tāda lai cilvēks varētu normāli dzīvot Latvijā. Pēc tam, kad tas tiiks panākts verēs domāt par to kā palīdzēt tiem Latvijas trūkumciešiem kurējie nolēmuši savas dzīves izskaņu pavadīt citās zemēs.

26.aug 2023 Atbildēt
Viesturs Pumpurs atbilde Svētais Naivums

To tak var atrast VSAA mājas lapā: VSAOI likme, ja darba ņēmējs ir apdrošināts visiem sociālās apdrošināšanas veidiem, ir 34,09%, no kuriem: 23,59% maksā darba devējs;10,50 % darba ņēmējs. Jā, pensijas mums ir mazākas nekā Rietumeiropā, bet problēmu nevarēs atrisināt, nemaksājot pensijas tiem, kuri dzīvos ārpus ES. Drīzāk mums ir pārāk "uzpūsts" valsts aparāts, kurš "aprij" milzum daudz naudas.Tā saucamajās "trešajās" valstīs, kuras neietilpst EEZ, dzīvo samērā maz Latvijas pensionāru. Izņēmums ir Krievija , bet tie Latvijas pensionāri, kuri dzīvo Krievijā, ir pietiekami gudri, lai saglabātu deklarēto dzīves vietu Latvijā. To, kurā valstī kurš dzīvo, ir grūti konstatēt, ja vien pensijas saņēmējs nav arī klātienē strādājoša persona. Bijušais kaimiņš, kurš gan nav vēl nav pensionārs, ir deklarēts gan Latvijā, gan Nīderlandē, bet abu valstu datu bāzes "nekonektājas" un katrā valstī redz tikai vienu adresi mana bijušā kaimiņa adresi.

26.aug 2023 Atbildēt
Viesturs Pumpurs

Laikam Svētais Naivums nav pat uztvēris raksta būtībum ja reiz raksta, ka "ja cilvēks ir strādājis Latvijā, bet pēc tam pārcēlies ...Īriju, Spaniju vai Vaciju) labāku sadzīves apstākļu dēļ, tad viņējam nav jāseņem palīdzība no Latvijas, jo pats tādu ceļu ir izvēlējies". Pienākot LV pensijas vecumam tie, kuri dzīvo Tavās nosauktajās ES valstīs arī līdz šim saņēma LV pensiju. Rakstā ir runa par "trešajām" valstīm. ES jau gadu desmitiem tiek uzskatīta par vienotu veselumu pensiju sociālās apdrošināšanas jomā - atšķiras tikai prasības apdrošināšanas stāžam unapdrošināšanas iemaksu aprēķins un apmērs. Tas tik būtu brīnums, ja, teiksim, cilvēks līdz 60 gadiem nostrādā LV, tad aizbrauc uz Nīderlandi un LV pasaka: "A mēs nemaksāsim Jums par LV nostrādātajiem 42 gadiem, prasiet palīdzību Nīderlandē, ja tur jums nav vajadzīgā apdrošināšanas stāža NL pensijas noformēšanai."

26.aug 2023 Atbildēt
Daiga

Tātad manai mammai,kurai ir 47 gadi darba stāžs,no tiem vairāk kā 30 gadi neatkarīgajā Latvijā un maksāti lieli nodokļi nekas nepienākas,jo šī gada sākumā pārcēlās uz dzīvi Austrālijā.Gada nogalē ir jāiet pensijā.Pēc Jūsu prāta viņai nekas nepienākas?Kā Jums ar loģisko domāšanu?

26.aug 2023 Atbildēt
Viesturs Pumpurs atbilde Daiga

Jūsu mammai tagad ar 1.11.2023. viss pienāksies arī Austrālijā. Ja nav Latvijas internetbankas vai arī Latvijas e-paraksts mobile, tad, acīmredzot, jāsūta iesniegums pa pastu. Papīra formāta iesniegumā ir variants norādīt arī ārvalstu bankas kontu ar piebildi "pārskaitīt uz manu kredītiestādes kontu ārvalstī (ja dzīvesvieta ārvalstī (izņemot Baltkrieviju, Krieviju, Ukrainu))". Pirmās divas valstis ir sankciju sarakstā. Ukrainas konts, acīmredzot, nav derīgs pensiju pārskaitījumiem interneta problēmu dēļ Ukrainā.

26.aug 2023 Atbildēt
Viesturs Pumpurs atbilde Daiga

Bikiņ sarežģīti tomēr ir, jo, citēju rakstu "Piešķirto Latvijas pensiju aģentūra pārskaitīs uz pensijas saņēmēja kredītiestādes kontu, kurā var ieskaitīt maksājumu eiro valūtā." Varbūt, ka Austrālijas rezidenti tomēr var atvērt kaut vai REVOLUT kontu EUR valūtā. Tradicionālās bankas kontu attālināti vismaz LV neatver.

26.aug 2023 Atbildēt
Daiga

Ja cilvēks ir strādājis Latvijā,maksājis nodokļus,ir darba stāžs pietiekams,tad kāpēc lai viņš nesaņemtu to,kas viņam pienākas neatkarīgi no tā,kurā valstī viņš patreiz dzīvo.

26.aug 2023 Atbildēt
Svētais Naivums

Redzi Daiga, ja cilvēks ir strādājis Latvijā, bet pēc tam pārcēlies citur( uz kādu Īriju, Spaniju vai Vaciju) labāku sadzīves apstākļu dēļ, tad viņējam nav jāseņem palīdzība no Latvijas, jo pats tādu ceļu ir izvēlējies. Tajā pat laikā Latvijā ir milzumdaudz pensionāru zem iztikas minimuma un neviens viņējiem palīdzēt nesteidzās.

26.aug 2023 Atbildēt
Marcis Dzelme atbilde Svētais Naivums

Un jau te atkal tavi debila neta pidara Sveta Naivuma slimie neta murgi.

26.aug 2023 Atbildēt
janeks lejins atbilde Svētais Naivums

tu laikam nesaproti ka pensija nav nekada palidziba to cilveks nopelnija ar savu darbu ! to nesponsore ari valsts ! valsts ari sanem to naudu no tiem cilvekiem savam budzetam ! un latvija daudzi pensionari stradaja nelegali un vai vispar darba staz loti mazs daudziem tapec ari mazas pensijas , protams ir sava dala netaisnibas pasa pensiju sistema, bet ir ari cilveki ar darba stazu 15 gadi kam seko ari loti maza pensija automatiski !

27.aug 2023 Atbildēt
janeks lejins

vai ari darba devejs ir krapies ar socialajam iemaksam vai noradijis mazakus ienemumus darbiniekiem principa to pasu lai kraptos ar iemaksam pensiju sistema !

27.aug 2023 Atbildēt
vija

vel valdibai vajadzetu risinatun pieskirt mirusa laulata vira pensiju palikusajai sievai lidz vinas muz\a beigam nevis ka tagad vienu gadu nesaprotami un nepareizi

26.aug 2023 Atbildēt
Viesturs Pumpurs

Jā, to gan arī vajadzētu risināt. Pagaidām gan vēl maksā tikai pusgads pēc laulātā nāves un tikai 50% no laulātā pensijas. Krievija gan vēl pagaidām pietiekami bagāta un krievu militāristu pensiju 100% apmērā maksā militāristu atraitnēm līdz dzīves beigām.

26.aug 2023 Atbildēt

Komentēt