Mūsu "Tautumeitas" mūzikas olimpiādē – Glastonberijas festivālā

© Publicitātes foto

Viens no lielākajiem mūzikas pasākumiem Eiropā un varbūt pat pasaulē – Glastonberijas festivāls – izsludinājis pilnu programmu, un starp šī gada māksliniekiem atrodama arī latviešu etnopopa grupa “Tautumeitas”. Sākumā bija grūti tam noticēt. Latvijas pārstāvji šajā kopš 1970. gada notiekošajā festivālā līdz šim bijuši tikai divreiz: 2013. gadā “Prāta vētra” un 2015. gadā “Dagamba”.

Kopā ar Eltonu Džonu un “Guns N’ Roses”

Iesākumā mazliet par Glastonberijas festivālu. Tas ir piecu dienu laikmetīgās skatuves mākslas festivāls, kas notiek Somersetā Anglijā. Ik gadu to apmeklē aptuveni 200 000 cilvēku, bet, neskatoties uz šādiem apmēriem, biļetes lielā pieprasījuma dēļ šogad vienalga tika izķertas stundas laikā. Turklāt tas ir par 30 minūtēm ilgāk nekā iepriekšējos gados, jo vienkārši “uzkārās” festivāla mājaslapa… Papildus galvenajiem māksliniekiem “Arctic Monkeys”, “Guns N’ Roses” un Eltonam Džonam šogad uz grūti saskaitāmajām festivāla skatuvēm kāps arī tādi pazīstami mākslinieki un grupas kā Lizzo, Luiss Kapaldi, “Fred Again…”, “Royal Blood”, Lil Nas X, “Maneskin”, “The War On Drugs”, “Faithless”, Lana Del Rey, “Skindred”, Roberts Frips un daudzi, daudzi citi.

Mūsu meitenes uzstāsies festivālā pat divas reizes - tā pirmajā vakarā 21. jūnijā un uz “Toad Hall” skatuves sestdien, 24. jūnijā, īsi pēc pusnakts. “Tautumeitas” saņēma uzaicinājumu uzstāties Glastonberijā pēc veiksmīga starta Eiropas mūzikas industrijas konferencē-festivālā “Eurosonic” Groningenā Nīderlandē. Bojans Pinters, kurš izvēlas grupas zonas “Green Futures” skatuvēm, tajā skaitā “Toad Hall”, un apmeklēja “Tautumeitu” uzstāšanos “Eurosonic”, stāsta, ka viņu savaldzinājis meiteņu spēcīgais vizuālais tēls un priekšnesumā atspoguļotais latviešu pagāniskās kultūras mantojums: “Dažu minūšu laikā es iegrimu priekšnesuma unikālajā atmosfērā, ko radīja “Tautumeitu” mūzika un performance.”

Kad liela nozīme ir profesionālam menedžmentam

Lai nu ko teiktu rietumnieki, skaidrs, ka “Tautumeitu” nokļūšanā Glastonberijā milzīga nozīme ir grupas menedžmentam, kas aiz piedurknes vai viltīgākiem paņēmieniem var aizvilkt lielos un svarīgos vīrus (vai sievas) pie vajadzīgās skatuves, kur viņi klātienē novērtētu mūziķu uzstāšanos. “Tautumeitu” lietas kārto mūzikas menedžmenta aģentūra “Every Little Thing”, kuras priekšgalā ir Guna Zučika - viena no profesionālākajām (varbūt pat pati labākā) šā amata meistarēm Latvijā. Jāatgādina, ka savulaik Guna kļuva pazīstama pēc darbošanās “Prāta vētras” komandā.

Pati Guna bijusi Glastonberijā divreiz un saka, ka “[festivāla] apjomus var nojaust tikai tad, kad esi tur uz vietas”. Pēc viņas teiktā, Glastonberija ir viens no pasaulē prestižākajiem un lielākajiem festivāliem, ar kuru apmeklētāju skaita ziņā varētu sacensties vien “Coachella” Kalifornijā un varbūt vēl kādi amerikāņu festivāli. Jāpiebilst, ka minētie 200 000 cilvēku ir tikai biļetes nopirkušie, bet tiem klāt vēl nāk kādi 50 000 cilvēku no mūziķu vidus, to pavadošajām komandām, festivāla organizatoriem un apkalpojošā personāla utt. “Tas ir kā mūziķiem nokļūt savās olimpiskajās spēlēs,” rezumē Guna.

Meitenēm lielas iespējas tapt sadzirdētām

Glastonberija durvis (tas ir, vārtus) vērs trešdien, 21. jūnijā, kad vakarā paredzēts ieskaņas pasākums. “Tautumeitas” šajā atklāšanas rituālā pārstāvēs vienu no četriem dabas elementiem - Ūdeni (pārējie būs Zeme, Gaiss un Uguns), kas no dažādām pusēm procesijā virzīsies uz norises vietu. Ņemot vērā, ka tā ir vasaras saulgriežu nakts, mūsu raganiski tautiskajām meitenēm būs varen plašs lauciņš, kur izvērsties.

Taču tas nav viss - otra uzstāšanās būs sestdien pēc pusnakts, turklāt ļoti izdevīgā laikā. Proti, lielo vārdu uzstāšanās beigsies ap pusnakti, tātad apmeklētāji vēl nebūs “atlūzuši”, bet gribēs pagarināt vakaru, tātad pastāv liela iespējamība, ka viņi atnāks paskatīties un paklausīties mūsu skaistās meitenes. Guna stāstīja, ka “Tautumeitu” repertuārs lielākoties tiks bāzēts uz albumā “Skrejceļš” iekļauto skaņu materiālu, taču ievērotas klausītāju vēlmes un atskaņotas arī ārpus Latvijas pazīstamas, senākas dziesmas, piemēram, “Raganu nakts”.

Britu salās personificēs latviešu saulgriežus

“Mūziķu aprindās tas [Glastonberija] ir ļoti augstu novērtēts pasākums, un es pat vēl joprojām nespēju īsti noticēt, ka mēs uz turieni brauksim! Ar lielu ziņkāri gaidu nākamo nedēļu, kā tur viss notiks,” priecājas “Tautumeitu” līdere Asnate Rancāne. “Glastonberijas festivāls ir daudzu mūziķu sapnis, tāpēc esam sajūsmā, ka šogad ne tikai tur uzstāsimies ar koncertu, bet arī būsim daļa no grandiozās festivāla atklāšanas ceremonijas tieši vasaras saulgriežu naktī!”

“Tautumeitas” ar vasaras saulgriežiem vieno īpašas attiecības, un etnomūzikas pētniece Asnate vienmēr devusi priekšroku šiem latviskajiem svētkiem, nevis Līgo dienai vai Jāņiem. Pirmoreiz saulgrieži netiks svinēti Latvijā. “Jā, šī laikam tiešām ir pirmā reize,” aizdomājas Asnate. “Taču mēs saulgriežus nosvinēsim 18. jūnijā, tā ka bez tiem nepaliksim. Turklāt [Glastonberijas] atklāšanas pasākums ir veltīts saulgriežiem, līdz ar to mums būs iespēja piedzīvot milzīgu rituālo sajūtu. Personificēsim tur Latvijas saulgriežus!”

Nāksies pieciest arī dažādas sadzīviskas neērtības

Piedalīšanās Glastonberijā mūsu dziedošajām meitenēm būs savdabīga arī no citiem aspektiem. Piemēram, tur nebūs ausu monitoru, bet tikai grīdas monitori. “Jāpielāgojas apstākļiem,” par to neuztraucas Asnate. “Jāatzīst gan, ka Latvijā mēs esam pieradušas uzstāties ar diezgan plašu tehnisko aprīkojumu.” Vēl viens aspekts būs sadzīviskais - dziedātājas visas četras festivāla dienas dzīvos teltīs (tiesa, rīkotāju sarūpētajās), līdz ar to nāksies domāt arī par tādiem sīkumiem kā, piemēram, kur pieslēgt matu taisnotāju…

Bet ko dos uzstāšanās Glastonberijā - līgumus ar lielām ārzemju kompānijām, uzstāšanās iespējas Eiropā vai varbūt visā pasaulē, nokļūšanu radiostaciju topos? “Nekad nav tā, ka kāds viens pasākums ir galvenais mērķis - tā visa ir daļa no grupas karjeras attīstības un izaugsmes iespējām,” skaidro Guna Zučika. “Līdz ar to jebkurš koncerts, jebkura tūre un jebkurš festivāls ir tikai daļa no tā visa, kas var notikt ar grupu tālāk. Taču nenoliedzami, ka ierakstam grupas biogrāfijā, ka konkrētā apvienība uzstājusies Glastonberijā, mūzikas industrijas cilvēki pievērš lielu uzmanību.” Ar piedalīšanos šajā prestižajā festivālā būs sperts vēl viens solis uz priekšu, bet, kur šis solis aizvedīs “Tautumeitas” - rādīs laiks.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais