Valdība steidz mazināt deficītu medikamentu budžetā

© Depositphotos.com

Kompensējamo zāļu budžetā katru gadu veidojas deficīts, un arī šis gads nav izņēmums. Pēdējās šā gada valdības sēdēs ministri vienojās no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēt naudu medikamentu apmaksai hroniski slimiem pacientiem.

Gandrīz 12 miljoni eiro nav papildus piešķirta nauda zālēm, kā tas sākumā varētu šķist. Tā ir nauda, lai segtu izmaksas, kuras jau radušās, jo pacientu skaits ir lielāks, kā arī kāpušas kompensējamo medikamentu izmaksas.

Lai segtu izmaksas par iedzīvotājiem sniegtajiem veselības aprūpes pakalpojumiem, valdība šonedēļ kopumā atbalstīja papildus 22 miljonu eiro piešķiršanu veselības aprūpes nozarei, kur vairāk nekā puse naudas “aizies” kompensējamo zāļu apmaksai. Veselības ministrijā skaidro, ka šogad vienā mēnesī vidējais izsniegtais kompensējamo zāļu apjoms ir 18,6 miljoni eiro. Šāgada desmit mēnešu budžeta izpildes rezultāti liecina, ka kopumā 2022. gadā nepieciešami 227 120 716 eiro, kas ir par 16,2 miljoniem eiro vairāk, nekā pašlaik zāļu budžetā ir pieejami finanšu līdzekļi.

Veselības ministrija nenoliedz, ka līdzekļu kompensējamo zāļu budžetā trūkst katru gadu un tas jau ir hroniski. Viens no būtiskākajiem faktoriem resursu nepietiekamībai kompensējamo medikamentu apmaksai ir norēķinu apjoma pieaugums par iepriekšējā pārskata perioda saistību izpildi, skaidro Veselības ministrijā. Tas nozīmē, ka pacientu skaits, kuriem ir tiesības saņemt valsts kompensētus medikamentus, aug un ar esošo finansējumu nav iespējams nosegt pašreizējās vajadzības, nerunājot par papildu finansējumu jaunu zāļu vai jaunu diagnožu iekļaušanai sarakstā. Unikālo pacientu skaits ir pieaudzis par 28 478 jeb 4,4 procentiem (unikālo pacientu skaits 2021. gada deviņos mēnešos bija 654 038, unikālo pacientu skaits 2022. gada deviņos mēnešos bija 682 516). Otrs iemesls, kāpēc nepietiek naudas kompensējamo medikamentu apmaksai, ir vienas receptes vidējās cenas pieaugums, kas 2022. gada septembrī salīdzinājumā ar 2021. gada decembri pieaugusi no 27,13 eiro līdz 29,75 eiro jeb par desmit procentiem.

Lai veiktu samaksu par ambulatorai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensāciju 2022. gadā, nepieciešams papildu finansējums 16,2 miljoni eiro, no tā 11 804 868 eiro norēķiniem par 11 mēnešiem, bet 4,4 miljoni eiro samaksai par decembrī saņemtajiem rēķiniem. Veselības ministrija uzsver, ka nozares ietvaros nav pieejamu resursu, lai veiktu finanšu līdzekļu pārdali 2022. gadā prognozētās ambulatorai ārstniecībai paredzēto zāļu, medicīnisko ierīču un preču iegādes izdevumu kompensācijas segšanai. Veselības ministrija lūdz piešķirt 11,8 miljonus eiro, savukārt atlikušos četrus miljonus acīmredzot lūgs piešķirt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem nākamajā gadā.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais