Jaunā Saeima naska uz apakškomisiju un iniciatīvas grupu veidošanu

SOCIĀLO un darba lietu komisiju uzņēmusies vadīt Inga Bērziņa (“Jaunā Vienotība”), un pēc deputātu iniciatīvas komisijai būs vairākas apakškomisijas, kā arī deputāti domā veidot deputātu grupas dažādu jautājumu risināšanai © Saeima

Saeimas deputāti ierasti strādā pamata komisijās, tomēr ar tām dažkārt nepietiek, ja ir vēlme padziļināti pievērsties sasāpējušiem jautājumiem. Šī Saeima izrāda sevišķu centību veidot apakškomisijas un deputātu iniciatīvas grupas.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijā pagājušajā parlamenta sasaukumā strādāja Sabiedrības veselības apakškomisija, risinot dažādus ar veselības aprūpi saistītus jautājumus. Jaunajā Saeimā būtiski nomainījies šīs komisijas deputātu sastāvs. Deputāti vienojušies, ka komisijas paspārnē darbosies arī veselības apakškomisija, jo ar veselības aprūpi saistītie jautājumi ir pietiekami nozīmīgi, lai tiem pievērstu īpašu uzmanību. Sociālo un darba lietu komisijā “Neatkarīgā” noskaidroja, ka politiķis, kurš vadīs šo apakškomisiju, tiks noskaidrots pirmajā šīs apakškomisijas sēdē. Tāpat vadītājam iecels arī vietnieku. Neoficiāla informācija liecina, ka Sabiedrības veselības apakškomisiju varētu vadīt deputāts Hosams Abu Meri (“Jaunā Vienotība”).

Ar apakškomisiju veselības jautājumos nepietiek, un deputāti ir apņēmušies izveidot arī vairākas deputātu iniciatīvas grupas, kuras, nenoliegsim, aicina veidot arī pacientu organizāciju pārstāvji. Kāpēc nepieciešamas šādas iniciatīvas grupas? Veselības aprūpes jomā Latvijā ir pietiekami lielas gan sistēmiskas, gan finansiālas problēmas, un šāda iniciatīvas grupa faktiski ir izmisīgs mēģinājums pievērst uzmanību problēmai, kā arī panākt reālus risinājumus, jo “iniciatīvas grupa” nozīmē aktīvu darbību, nevis tikai problēmu uzklausīšanu.

Viena no iniciatīvas grupām varētu tikt izveidota onkoloģisko pacientu atbalstam, šāda grupa strādāja arī pagājušajā Saeimā. Pacientu organizācijas tās darbību novērtē pozitīvi, jo tas aktualizējis onkoloģijas plāna ieviešanu un atgādināja, ka valdība onkoloģiju izvirzījusi kā prioritāti. Jauno iniciatīvas grupu arī varētu vadīt deputāts Hosams Abu Meri. Otra iniciatīvas grupa varētu tikt izveidota sirds un asinsvadu slimību novēršanas aktualizācijai. Šādu grupu izveidot ierosinājusi Veselības ekonomikas asociācija, aicinot izveidot grupu politiskā atbalsta sniegšanai vērtībās balstīta veselības aprūpes koncepta ieviešanai Latvijā. Sākotnēji tas varētu būt saistīts ar pilotprojektu kardioloģijā un arī citās prioritārajās jomās. Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šo ideju atbalstīja vienbalsīgi, un šīs grupas vadītājs būs Lauris Lizbovskis (“Apvienotais saraksts”). Pēc viņa domām, ir nepieciešama labā ziņā propaganda sirds veselības jautājumiem.

“Neatkarīgā” noskaidroja, ka deputātu iniciatīvas grupa varētu būt arī par paliatīvās veselības jautājumiem, ko varētu vadīt Saeimas deputāte, ģimenes ārste Līga Kozlovska.

Taču Saeimā Sociālo un darba lietu komisijā nebūs tikai viena apakškomisija. Deputāti vienojušies veidot vēl vienu apakškomisiju - nevienlīdzības mazināšanai. Pagaidām par šīs apakškomisijas ideju un mērķiem ir vismazāk informācijas, taču, tā kā interesi darboties apakškomisijās izrādījuši arī citu “lielo” komisiju deputāti, jāsecina, ka būs daudz jāstrādā. Jāatgādina, ka iepriekšējās Saeimas darbības laikā apakškomisiju sēdēm deputātu aizņemtības dēļ bija ļoti grūti nodrošināt kvorumu.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais