Latvijā sāk atslēgt 3G tīklu. Kā tas ietekmēs telefonu lietotājus?

© Scanpix

Trešās paaudzes mobilo sakaru tīkla tehnoloģija, ko Latvijā sāka ieviest pirms gandrīz 20 gadiem, ilgi vairs nekalpos. Mobilo sakaru operators “Latvijas mobilais telefons” (LMT) jau sācis tīklā darbojošās 3G tehnoloģijas izslēgšanu, paredzot līdz 2025. gadam to pilnībā slēgt. “Tele2” un “Bite” 3G tīkla tehnoloģija šobrīd darbojas ar visu uzbūvēto jaudu, lai gan abi uzņēmumi “Neatkarīgajai” atzīst, ka arī tie nākotnē atteiksies no šīs tehnoloģijas.

3G tīkla tehnoloģija, ko Latvijā sāka veidot 2004. gadā, bija gandrīz vai revolūcija mobilo sakaru jomā. Tieši pateicoties 3G, datu pārraide un interneta lietošana mobilajos telefonos kļuva pieejamāka - datu pārraides ātrums sasniedza 2 Mbps, kas tiem laikiem bija ļoti pieklājīgs ātrums. 2005. gadā parādoties pirmajiem viedtelefoniem, kas atbalstīja 3G, lietotāji varēja telefonā pārlūkot internetu, izmantot lietotnes. Nākamos piecus sešus gadus 3G tehnoloģija attīstījās strauji un deva iespēju sasniegt līdz pat 42 Mbps datu pārraides ātrumu.

Pienācis laiks 3G laist pensijā

LMT skaidro, ka lēmums slēgt 3G tehnoloģiju pieņemts, ņemot vērā 4G un 5G tīklu un to nodrošinošo tehnoloģiju spēju pārraidīt būtiski vairāk datu, nodrošināt augstāku pakalpojumu kvalitāti un daudz efektīvāk izmantot frekvenču resursus. Savukārt novecojušo 3G tehnoloģiju klienti izmantojot arvien retāk.

“Laiks nestāv uz vietas, un tehnoloģiju attīstība - tāpat. Telekomunikāciju nozarē to var lieliski redzēt - tehnoloģijas attīstās strauji, un tas, kas vēl nesen šķita zinātniskā fantastika, laikam ejot, kļūst vien par kārtējo cilvēka spēju apliecinājumu un ierakstu vēstures annālēs. Jaunās tehnoloģiju vēsmas mūsu ikdienu padara arvien ērtāku, ļauj paveikt vairāk un atver iespēju logus jaunu ideju īstenošanai gan valsts, gan indivīda līmenī, tāpēc iet kopsolī ar laiku ir svarīgi ikvienam. Tāpēc LMT ik gadu veic apjomīgas investīcijas infrastruktūras, tīkla un tehnoloģiju attīstībā, paplašinot 4G un 5G tīklu iespējas, lai mūsu klientiem būtu pieejami laikam un lietošanas paradumiem atbilstoši, moderni, jaudīgi un kvalitatīvi sakari. 3G tehnoloģija šajās kategorijās vairs neiekļaujas, tāpēc pienācis laiks no tās lēnām atvadīties. Balss pakalpojuma lietotāji varēs izmantot 2G un arī 4G tīklā esošo jauno tehnoloģiju VoLTE,” lēmumu komentē LMT prezidents Juris Binde.

Turklāt, pēc LMT paustā, šāds tehnoloģiju nomaiņas process notiekot visā pasaulē, un jau gandrīz 150 mobilo sakaru operatoru visā pasaulē slēguši vai tuvākajos gados plāno slēgt 2G un 3G tehnoloģiju.

“Bite Latvija” ģenerāldirektors Arūns Mickevičs “Neatkarīgajai” uzsver, ka “Bite” tuvāko trīs gadu laikā koncentrēsies uz 5G tehnoloģiju attīstību un to nodrošināšanu gan fiziskām personām, gan biznesa klientiem. “Atteikšanās no 3G tehnoloģijām ir atkarīga no tā, cik klienti būs gatavi šai migrācijai. Patlaban 3G tīklu joprojām izmanto balss zvaniem, taču mēs šos klientus pakāpeniski pārcelsim uz 4G un 5G tīklu, jo jau šobrīd 99% procentiem “Bites” tīklā tiek nodrošinātas 4G+ tehnoloģijas, kas spēj nodrošināt augstāku pakalpojumu kvalitāti un spēj pārraidīt ievērojami vairāk datu. Patlaban plānojam, ka līdz 2027. gadam varēsim atteikties no tehniski novecojušajām 3G tehnoloģijām,” skaidro Arūns Mickevičs, piebilstot, ka “Bite” un “Ericsson” ir parakstījuši līgumu par stratēģisku ilgtermiņa sadarbību gan par 5G ieviešanu, gan arī esošo 2G, 3G un 4G tīklu modernizēšanu. Tāpēc ne vien tikšot attīstīts 5G tīkls, bet arī uzlabota esošo pakalpojumu kvalitāte.

Arī “Tele2” tehniskā direktore Līga Krūmiņa “Neatkarīgajai” atklāj, ka nākotnē 3G vairs netiks lietota.

“Tuvākajā laikā nekādus radikālus soļus šajā virzienā neplānojam, taču nākotnē, attīstoties tehnoloģijām un arvien plašāk ienākot mūsu ikdienā VoLTE tehnoloģijai, 3G vairs netiks izmantota. Šīs pārmaiņas arī tiks veiktas tikai brīdī, kad klientu rīcībā esošās ierīces būs tādas, kas ļaus to veiksmīgi paveikt,” sacīja L. Krūmiņa.

Kā 3G slēgšana ietekmēs klientus?

LMT uzsver, ka lielāko daļu LMT klientu 3G tehnoloģijas slēgšana praktiski neietekmēs. Šobrīd LMT kopējais bāzes staciju skaits pārsniedz 1500, no kurām daļa jau šogad darbosies 5G tīklā. Balss un datu sakariem iekārtas uztur vairākas tīkla tehnoloģijas, tādēļ lielākā daļa lietotāju izmaiņas nemanīs. Iekārtas automātiski izvēlēsies pieejamās un atbilstošās tīkla tehnoloģijas: balss sakariem - 2G vai 4G VoLTE, savukārt datiem - 4G (LTE) vai 5G.

Savukārt ar tiem klientiem, kuriem būs jāveic kādas papildu darbības, LMT jau ir sācis sazināties. Ja gadījumā iepriekš izsniegtā SIM karte neatbalsta 4G un 5G, tā būs jāmaina. Daļa klientu to jau ir izdarījuši.

LMT mājaslapā var pārbaudīt, vai iekārta (telefons vai rūteris) atbalsta 4G vai 5G. LMT esošos rūterus LMT maina bez maksas. Tādu gan esot ļoti maz, jo tie ir samainīti jau iepriekš. Ikvienu LMT klientu, kuru skar izmaiņas, uzņēmums aicina ielūkoties “mans.lmt.lv”.

Nākotnē plānots likvidēt arī 2G. Taču pagaidām 2G turpinās darboties un nodrošinās balss, īsziņu un M2M pakalpojumus. “Tālākā nākotnē arī šī tehnoloģija tiks izslēgta, tomēr konkrēts lēmums vēl nav pieņemts, ņemot vērā, ka šobrīd vēl diezgan daudz klientu turpina lietot ierīces, kas darbojas 2G tīklā,” skaidro LMT.

Izpēte

Ne visi Latvijas iedzīvotāji, kuri strādājot uzkrāj līdzekļus pensiju otrajā līmenī, diemžēl nodzīvo līdz pensionēšanās vecumam. Saskaņā ar likumu valsts fondēto pensiju shēmā uzkrāto var nodot mantojumā, taču daudzi mantinieki nemaz nesteidzas saņemt šos uzkrājumus.

Svarīgākais