Covid-19 piemaksas turpinās saņemt ne tikai mediķi, bet arī medicīnas ierēdņi

MEDIĶI joprojām strādā paaugstinātas slodzes apstākļos, lai arī ārkārtas situācija medicīnā ir atcelta © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Veselības ministrija valdībā izcīnījusi piemaksas par darbu paaugstinātas slodzes apstākļos Covid-19 pandēmijas laikā ne tikai mediķiem, bet arī nozares pārvaldībā iesaistītajiem darbiniekiem, piemēram, ministrijā un citās valsts pārvaldes iestādēs.

Covid-19 piemaksas tika maksātas arī līdz šim, ārkārtas situācijā medicīnā, un tagad tās turpinās maksāt līdz pat jūnija beigām.

Ministrija lūdz saglabāt piemaksas

Valdība šonedēļ izskatīja un pieņēma lēmumu par papildu naudas piešķiršanu Veselības ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai turpinātu veikt piemaksas par darbu Covid-19 apstākļos. No Veselības ministrijas skaidrojuma izriet, ka veselības nozare joprojām darbojas paaugstinātas slodzes apstākļos, nodrošinot veselības aprūpi Covid-19 pacientiem, tāpēc mediķu un citu Covid-19 ierobežošanā iesaistīto darbinieku piemaksas vajag pagarināt līdz šā gada jūnija beigām. Šim mērķim valdība atvēlējusi vairāk nekā 21,3 miljonus eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

“Lai arī kopumā valstī Covid-19 izplatība mazinās, tā nav apturēta. Saslimstības līmenis atsevišķos reģionos joprojām saglabājas augsts, kā arī slimnīcās šobrīd ārstējas 567 Covid-19 pacienti, no tiem 219 ar vidēju slimības gaitu,”

Veselības ministrijas sagatavotā pieprasījuma apstākļus skaidro ministrijas speciāliste Sintija Gulbe. Dienā slimnīcā nogādā aptuveni 70 cilvēku, kuri sasirguši ar Covid-19. “Slodze saglabājas primārajā veselības aprūpē - liela daļa Covid-19 pacientu slimo vieglākā formā, taču ir nepieciešama ģimenes ārsta iesaiste,” norāda Veselības ministrijas pārstāve. “Lai motivētu nozarē strādājošos mediķus turpināt nodrošināt pacientu aprūpi joprojām paaugstinātas slodzes apstākļos, kā arī atbildīgajās institūcijās nodarbinātos, kuri ir iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā, valdība atbalstīja Veselības ministrijas lūgumu.”

Veselības ministrija lūdza saglabāt piemaksas, tiesa, samazinot to apmēru, sākot ar 1. aprīli, un maksāt tās vēl trīs mēnešus - līdz 30. jūnijam.

Mediķiem - lielākas, ierēdņiem - mazākas

Piemaksas ir noteiktas dažādos apmēros - mediķiem tās ir lielākas, bet pārvaldes iestādēs strādājošiem - mazākas. Līdz 50 procentiem no mēnešalgas piemaksas paredzētas tiem, kuri iesaistīti tiešā Covid-19 pacientu ārstēšanā, testēšanā, mājas aprūpē, nonākot tiešā saskarē ar Covid-19 inficētiem cilvēkiem. Piemēram, tie ir mediķi, kuri strādā slimnīcu uzņemšanas nodaļās, ģimenes ārsti, neatliekamās medicīniskās palīdzības mediķiem un citi.

Savukārt piemaksas līdz 15 procentiem no mēnešalgas maksās stacionāro iestāžu nodarbinātajiem, Slimību profilakses un kontroles centra, Nacionālā veselības dienesta, Veselības inspekcijas, Valsts asinsdonoru centra un Veselības ministrijas ierēdņiem un darbiniekiem, kuri iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā un seku novēršanā.

Piemaksas, jo darba apjoms ļoti augsts

Veselības ministrija skaidro, kāpēc ir jāmaksā piemaksas situācijā, kad ir atcelta ārkārtas situācija medicīnā. Mediķiem, kuri ir iesaistīti tiešā Covid-19 pacientu ārstēšanā, testēšanā, mājas aprūpē, tas ir, tiem, kuriem ir tieša saskare ar Covid-19 inficētām personām, risks ir augstāks un darbs joprojām notiek, lietojot pilnu individuālo aizsardzības līdzekļu ekipējumu aizsardzībai pret Covid-19. Arī to slimnīcu uzņemšanas nodaļu darbiniekiem, kurās pēc hospitalizācijas plāna tiek stacionēti Covid-19 pacienti, darbs ir intensīvāks, novērtējot šo pacientu stāvokli un novirzot tālākam ārstēšanas procesam. Šo nodaļu darbiniekiem ir arī liels risks saskarties ar Covid-19 inficētu personu, nezinot to, tāpēc arī piemaksas noteiktas 50 procentu apmērā.

Šādā apmērā piemaksas noteiktas arī ģimenes ārstiem, jo saslimušo skaits ar Covid-19 infekciju joprojām ir augsts, saslimušie lielākoties pārslimo ar vieglu vai vidēji smagu gaitu un ir uzraudzībā tieši pie ģimenes ārstiem. Šo ārstu pienākums ir arī nodrošināt to pacientu uzraudzību, kam pēc pārslimota Covid-19 radušās ilgstošas veselības problēmas un komplikācijas. Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēs nodarbinātajiem piemaksa arī noteikta līdz 50 procentu apmērā no mēnešalgas.

Veselības ministrija arī apgalvo, ka veselības nozares pārvaldes iestādēs darba apjoms joprojām ir augsts, tāpēc piemaksas pienākas arī virknei šo iestāžu darbinieku, piemēram, pašas Veselības ministrijas, Nacionālā veselības dienesta, Valsts asinsdonoru centra, Veselības inspekcijas nodarbinātajiem un citiem.

Ar piebildi - ja speciālisti iesaistīti Covid-19 jautājumu risināšanā. Tiesa, piemaksu apmērs nav liels - 15 procentu apmērā no mēnešalgas.

Šo piemaksu finansējums sasniegs kopumā 21,3 miljonus eiro, kā arī valdība piešķīrusi vēl 1,8 miljonus eiro atvaļinājuma rezerves uzkrājumu nodrošināšanai.

DATI

Piemaksas Covid-19 pandēmijas laikā no 1. aprīļa līdz 30. jūnijam

Līdz 50% apmērā no mēnešalgas piemaksas

Stacionārajās ārstniecības iestādēs nodarbinātajiem, kuri veic Covid-19 pacientu ārstēšanas procesu, arī saimnieciskajam personālam, kas veic darbu pie Covid-19 pacientiem

nodarbinātajiem, kas iesaistīti Covid-19 testēšanā nodarbinātajiem, kuri veic Covid-19 pacientu mājas aprūpi

uzņemšanas nodaļās nodarbinātajiem

Neatliekamās medicīniskās palīdzības brigādēs nodarbinātajiem

Līdz 15% apmērā no mēnešalgas Stacionārajās ārstniecības iestādēs, kur tiek stacionēti Covid-19 pacienti, iestādes administratīvajam un tehniskajam personālam, kas ir iesaistīts Covid-19 jautājumu risināšanā

Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestā nodarbinātajiem (ne mediķiem)

noteiktiem Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra, Nacionālā veselības dienesta, Veselības inspekcijas un Valsts asinsdonoru centra ierēdņiem un darbiniekiem

Ģimenes ārstu praksēm fiksēta piemaksa līdz 50% apmērā

Avots: Veselības ministrija

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais