Ģimenes ārsts, zāļu receptes, hronisku slimību ārstēšana. Kādu medicīnisku palīdzību Latvija sniedz bēgļiem

ATBILDĪGIE. Nacionālais veselības dienests sniedz informāciju un konsultācijas par visiem ar medicīnu saistītajiem organizatoriskajiem jautājumiem arī Ukrainas iedzīvotājiem © Rūta Kalmuka/F64

Nacionālā veselības dienesta kā galvenās Latvijas valsts atbildīgās iestādes par veselības aprūpes organizāciju konsultācijas saņēmuši vairāk nekā trīs tūkstoši Ukrainas pilsoņu, kuri ir ieradušies Latvijā Krievijas militārā iebrukuma Ukrainā dēļ.

Visbiežāk Ukrainas pilsoņiem bijusi nepieciešama informācija, kā var reģistrēties pie ģimenes ārsta un saņemt plānveida medicīniskos pakalpojumus. Saskaņā ar Ukrainas civiliedzīvotāju likumu Ukrainas pilsoņiem ir tiesības Latvijā saņemt valsts apmaksātu veselības aprūpi tieši tādā pašā apjomā kā Latvijas iedzīvotājiem.

Nepieciešama gan akūta, gan plānveida palīdzība

Lielākā daļa bēgļu no kara plosītās Ukrainas medicīnas jomā vēlējušies saņemt informāciju par plānveida veselības aprūpes pakalpojumiem, bet piektdaļai Ukrainas pilsoņu bija nepieciešama palīdzība saistībā ar akūtu vajadzību, stāsta Nacionālā veselības dienesta speciāliste Evija Štālberga.

Visbiežāk Ukrainas pilsoņi vēlējās saņemt konsultāciju par reģistrēšanos pie ģimenes ārsta un kārtību, kā saņemt acu ārsta, ginekologa, neirologa, onkologa vai citu speciālistu konsultācijas. Savukārt bērniem ir aktuāla veselības stāvokļa uzraudzība pie ģimenes ārsta, bērnu profilaktiskās pārbaudes un vakcinācija noteiktos vecumos. Aktuāli ir arī zobārstniecības pakalpojumi.

Ārstu konsultācijas un zāļu receptes Ukrainas pilsoņiem visbiežāk nepieciešamas saistībā ar akūtu saaukstēšanos, onkoloģiju, hemodialīzes veikšanu un hroniskām slimībām.

Piemēram, astmu, psoriāzi, cukura diabētu, podagru, epilepsiju, dažādām alerģijām, Pārkinsona slimību. Vienlaikus cilvēki konsultējušies par nomierinošo un pretsāpju medikamentu iegādes kārtību.

Veselības aprūpe tāda pati kā Latvijas iedzīvotājiem, bet nav jāveic pacienta iemaksa

Ukrainas pilsoņiem Latvijā ir pieejami tie paši valsts apmaksātie veselības aprūpes pakalpojumi un kompensējamās zāles, kas tiek nodrošinātas Latvijas iedzīvotājiem. To nosaka Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likums (likumā gan ir nedaudz citāds formulējums, bet būtība ir tāda pati, proti, tajā minēts, ka Ukrainas civiliedzīvotājam ir tiesības saņemt valsts apmaksātos veselības aprūpes pakalpojumus tādā pašā apjomā “kā Latvijā valsts obligātās veselības apdrošināšanas ietvaros apdrošinātām personām”). Ukrainas civiliedzīvotājs papildus Veselības aprūpes finansēšanas likumā minētajām personu grupām ir atbrīvots no pacienta līdzmaksājuma. Izņēmums ir situācijas, kad pacients ir izvēlējies saņemt maksas veselības aprūpes pakalpojumu.

Informācija arī ukraiņu valodā

Nacionālajā veselības dienestā visu informāciju par to, kāda palīdzība pieejama Ukrainas pilsoņiem, var uzzināt Klientu apkalpošanas centrā pa bezmaksas tālruni 80001234, kā arī konsultācijas par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanas iespējām var saņemt Rīgas pašvaldības vienotajā atbalsta centrā. Evija Štālberga arī pastāstīja, ka Nacionālais veselības dienests ir pieņēmis darbā jaunu kolēģi - iedzīvotāju no Ukrainas. Jaunā darbiniece apgūst nepieciešamo informāciju un sniedz konsultācijas ukraiņu valodā. Informāciju trīs valodās - ukraiņu, angļu un latviešu - var atrast arī Nacionālā veselības dienesta tīmekļvietnē vmnvd.gov.lv, sadaļā “Veselības aprūpes pakalpojumi Ukrainas pilsoņiem”.

Svarīgākais