Jaunie ārsti: veselības mācība skolā jāatjauno nekavējoties

VESELĪBAS mācība nav tikai stāsts par slimībām, bet galvenokārt par veselīgu dzīvesveidu, uzturu, kā arī savstarpējām attiecībām un garīgo veselību © Depositphotos.com

Veselības rādītāji Latvijā salīdzinājumā ar Eiropas Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) un citām Eiropas valstīm ir dramatiskā līmenī, un to ietekmē Latvijas iedzīvotāju kritiskā veselības pratība. Latvijas Jauno ārstu asociācija uzskata, ka situācija steidzami jālabo.

“To būtu iespējams labot, atjaunojot veselības mācību kā obligāti apgūstamu visās Latvijas skolās, jo lielākais ieguvums no veselības mācības būtu izpratne par savu fizisko, mentālo un sociālo veselību un tās saglabāšanu,” norāda Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs. Asociācija aicina atbildīgās valsts amatpersonas nekavējoties atjaunot veselības mācību visās skolās.

Latvijas sabiedrība zaudē, jo skolās nemāca veselības pratību

Veselības mācība skolās gadiem ir bijis asu diskusiju temats gan politiskā līmenī, gan veselības aprūpes speciālistu vidū. Par to ir arī pārliecināta Latvijas Jauno ārstu asociācija un vēstulē atbildīgajām amatpersonām - veselības, izglītības un zinātnes ministriem, kā arī premjerministram un Saeimas deputātiem - aicina atjaunot visās skolās veselības mācību kā obligāto priekšmetu. “Kopš veselības mācība kā mācību priekšmets ir izsvītrota no mācību programmas, atbildīgās personas nav varējušas nodrošināt sabiedrību ar pārliecinošiem datiem, kas liecinātu, ka šī priekšmeta neesamība ir pozitīvi ietekmējusi skolēnu zināšanas par savu veselību,” ārsti norāda vēstulē. Gluži pretēji - sabiedrība ir zaudējusi no šāda politiska lēmuma no skolas mācību priekšmetiem izsvītrot veselības mācību.

Jaunie ārsti apkopojuši un iepazīstina ar būtiskākajiem iedzīvotāju veselības rādītājiem un faktoriem, kas liecina, ka veselības mācība ir nekavējoties jāatjauno visās Latvijas skolās kā obligātais mācību priekšmets.

Jaunatne nezina ne par HIV, ne citām infekcijas slimībām

“Viens no satraucošākajiem rādītājiem, kas liecina par sabiedrības un īpaši jauniešu neizglītotību, ir HIV saslimstības rādītāji Latvijā,” saka jauno ārstu virsvadītājs Andris Šilovs. “Jau vairākus gadus pēc kārtas Latvija ieņem pirmās vietas starp OECD valstīm dažādos ar HIV infekciju saistītos statistikas rādītājos.”

Jauno ārstu asociācijai te ir pilnīga taisnība. Laikā no 2015. līdz 2020. gadam Latvijā vidēji gada laikā ir diagnosticēti 335 jauni HIV gadījumi, kas Latviju pēc jauno HIV gadījumu skaita, attiecinot pret iedzīvotāju skaitu, ierindo otrajā vietā Eiropas Savienības valstu vidū.

Aptaujas un pētījumi rāda, ka 78 procenti valsts iedzīvotāju uzskata: HIV uz viņiem neattiecas, kas liecina par zemo sabiedrības izpratni par šo slimību.

“Tā ir neizārstējama slimība, terapija HIV inficētam pacientam nepieciešama visu mūžu, un viena pacienta ārstniecība mēnesī valstij izmaksā vidēji no 350 līdz pat 7000-8000 eiro.

Mēs esam pārliecināti, ka zināšanas par šo infekcijas slimību, tās izplatību un pārneses veidiem ļautu vairot jauniešu vidū izpratni un samazinātu dramatiskos saslimstības rādītājus, kā rezultātā tiktu ietaupīti arī valsts budžeta resursi,” norāda jauno ārstu kopiena.

Attiecībā uz infekciju slimību izplatīšanos būtiska ir cilvēku izpratne par personīgo higiēnu - roku mazgāšanu, vakcinēšanos, un tieši Covid-19 pandēmija parādīja, ka cilvēki nezina pat tik elementāras lietas kā nepieciešamību mazgāt rokas pēc labierīcību apmeklēšanas, pirms maltītes un tamlīdzīgi, nemaz nerunājot par vakcināciju.

“Mēs vēršam uzmanību, ka personiskās higiēnas ievērošana un vakcinācija ir pamata elementi, lai izvairītos no dažādu respiratoro vīrusu slimībām, kas būtu jāapgūst jau no bērnu vecuma. Diemžēl novērojumi praksē, kā arī plaši īstenotā pretvakcinācijas kampaņa un zemā vakcinācijas aktivitāte liecina, ka Latvijas iedzīvotājiem izpratne par šiem konceptiem ir ļoti vāja,” saka ārstu asociācija.

Augsts abortu skaits

Jauno ārstu asociācija arī norāda uz vēl vienu jauniešu veselības jautājumu - legālo abortu skaitu jauniešu vidū, kas, pastāvot efektīvai aizsardzībai no nevēlamas grūtniecības (turklāt arī no infekcijas slimībām), ir nepieļaujami attīstītā valstī. “Nevēlamas grūtniecības iestāšanos veicina jauniešu vājās zināšanas par reproduktīvo veselību un bieži vien elementāriem fizioloģiskiem procesiem, dažādi mīti par kontracepciju,” uzsver asociācijā. Pamatzināšanas par kontracepciju, tās izvēli un drošu izsargāšanos no nevēlamas grūtniecības nepieciešams apgūt jau skolas vecumā, jauniešiem sasniedzot reproduktīvo vecumu. Nesen veiktā pētījumā atklājies, ka Latvijā otrā biežāk izmantotā kontracepcija ir pārtrauktais dzimumakts, tā tiek klasificēta kā nedroša izsargāšanās metode, turklāt nepasargā no seksuāli transmisīvajām slimībām.

Abortu skaits pēdējos gados Latvijā būtiski sarucis, tomēr joprojām tiek reģistrēti vairāki tūkstoši mākslīgās grūtniecības pārtraukšanas gadījumu gadā, kuru varētu nebūt, turklāt dati liecina, ka desmit procentos no visiem mākslīgajiem abortiem tiek pārtraukta pirmā grūtniecība.

Ne mazāk svarīga ir emocionālā veselība

Veselības mācība bērniem un jauniešiem būtu ļoti svarīga arī saistībā ar šodienas pasaules notikumiem, proti, karadarbību. “Veselības mācības stundās jauniešiem ir iespēja apgūt arī pamata izpratni par izdzīvošanu ekstremālās situācijās un rīcību militāra konflikta vai ārkārtas situācijās. Pirmās palīdzības sniegšana, zināšanas, pie kādiem dienestiem vērsties šajās situācijās, ir būtiskas, lai nodrošinātu Latvijas iedzīvotāju drošību neplānotos gadījumos,” saka Artūrs Šilovs.

Ne mazāk svarīgs veselības rādītājs, kur Latvija ir bēdīgās statistikas augšgalā, ir pašnāvību skaits. Latvijā ir devītais augstākais pašnāvību skaits pasaulē uz 100 000 iedzīvotāju, liecina Pasaules veselības organizācijas dati. Depresija, pašnāvība un psihoemocionālās veselības kaites ir temats, kas jau ilgstoši tiek stigmatizēts Latvijas sabiedrībā. “Tikai ar atklātību, labām zināšanām un apkārtējo cilvēku izpratni ir iespējams mazināt mītus par psihoemocionālo veselību un veidot pieņemošu sabiedrību. Pēc jaunākajiem datiem, Latvijā ir augstākie mobinga rādītāji starp OECD valstīm. Arī agresiju pusaudžu vidū, mūsuprāt, varētu mazināt, veidojot izpratni par veselīgu dzīvesveidu, fizisko aktivitāšu nozīmi psihoemocionālās veselības stiprināšanā,” uzsverot šo tik svarīgo jautājumu, Jauno ārstu asociācija vēršas pie politiķiem.

Izpēte

Pensiju likumā noteikts, ka no nākamā gada pieteikties vecuma pensijai varēs tikai tie pensionēšanās vecumu sasniegušie Latvijas iedzīvotāji, kuru darba stāžs būs vismaz 20 gadi. Nākamgad to senioru īpatsvars, kuri pensiju likuma izmaiņu dēļ nevarēs saņemt vecuma pensiju, jo viņiem nav pietiekams darba stāžs, varētu sasniegt desmit procentus ko kopējā gadā pensionējušos senioru skaita.

Svarīgākais