Mediķu arodbiedrība pret obligātu vakcināciju

VAJAG. Covid-19 sertifikātu obligāti vajadzēs visiem mediķiem arī turpmāk, pat ja valstī ierobežojumi tiek atcelti © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Latvijas veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība iebilst pret to, ka atsevišķu nozaru darbiniekiem tiek saglabāta prasība par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19.

Valdība, atceļot gandrīz visus ierobežojumus, tomēr saglabājusi prasību pēc Covid-19 sertifikāta atsevišķās nozares strādājošiem, un tie ir izglītībā nodarbinātie, mediķi un ieslodzījuma vietu darbinieki. Arodbiedrība pašreizējā situācijā neredz jēgu sertifikātiem, norādot uz vairākiem apstākļiem.

Sertifikāti mediķiem, skolotājiem, cietumsargiem

No 1. aprīļa ir atcelta prasība pēc Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem un darba pienākumus klātienē varēs veikt arī nevakcinētas personas. Vienlaikus darba devējiem būs saglabātas tiesības izvēlēties - vai organizēt uzņēmumā vai iestādē darbu pienākumu veikšanu tikai personām ar derīgu vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu.

Tomēr atsevišķām nodarbināto grupām arī pēc 1. aprīļa būs saglabāta prasība pēc Covid-19 vakcinācijas sertifikāta. Darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar klientiem ārstniecības iestādes un ieslodzījuma vietās, noteikti arī turpmāk būs nepieciešams sertifikāts. Izglītības iestādēs darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar izglītojamajiem, arī vajadzēs vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu līdz šā mācību gada beigām.

Arodbiedrība: mediķiem ir tiesības nevakcinēties

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība iebilst, ka atsevišķu nozaru darbiniekiem tiek saglabāta prasība par obligātu vakcinēšanos pret Covid-19, un par to arodbiedrība informējusi Veselības ministriju. Kāpēc arodbiedrība ir pret obligātu prasību pēc sertifikāta? Arodbiedrības valde atsaucas uz Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas rezolūciju par Covid-19 vakcinācijas ētiskajiem, likumiskajiem un praktiskajiem apsvērumiem, kas nosaka, ka neviens netiek politiski, sociāli vai citādā veidā ietekmēts, piespiests vakcinēties, ja pats to nevēlas, un netiek diskriminēts tāpēc, ka nav vakcinēts vai nevēlas vakcinēties.

Savukārt otrs iemesls ir reālā situācija Covid-19 saslimstības izplatībā. Arodbiedrības pārstāve Inga Rudzīte “Neatkarīgajai” norāda, ka, sākot no 2022. gada janvāra, Covid-19 izplatības intensitāte nevakcinēto cilvēku vidū būtiski neatšķiras no izplatības intensitātes to cilvēku vidū, kuri saņēmuši pilnu primāro vakcināciju. Atsaucoties uz Slimību profilakses un kontroles centra datiem, arodbiedrība skaidro, ka, salīdzinot ar cilvēkiem, kuri saņēmuši balstvakcināciju, nevakcinētiem un daļēji vakcinētiem cilvēkiem risks inficēties bija 1,6 reizes augstāks. “Salīdzinot stacionēto Covid-19 pacientu struktūru pēc smaguma un vakcinācijas statusa, var konstatēt, ka pilnībā vakcinēti bija 47 procenti, nevakcinēti un daļēji vakcinēti - 53 procenti pacientu. No vidēji smagā stāvoklī esošajiem pacientiem 46 procenti bija pilnībā vakcinēti, nevakcinēti un daļēji vakcinēti - 54 procenti; no smagā stāvoklī esošajiem pacientiem pilnībā vakcinēti bija 48%, nevakcinēti un daļēji vakcinēti - 52 procenti. Kopš pandēmijas sākuma Latvijā miruši aptuveni 0,7 procentpunkti no slimniekiem, kuriem konstatēts Covid-19,” teikts mediķu arodbiedrības paziņojumā.

“Neatkarīgā”, apkopojot Slimību profilakses un kontroles centra datus par Covid-19 mirstību, gan secināja, ka nevakcinētajiem un daļēji vakcinētajiem cilvēkiem Covid-19 nāves risks ir 3,2 reizes augstāks nekā pilnībā vakcinētām personām, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju.

Sertifikātu varētu prasīt, ja būs jauni pētījumi

Mediķu arodbiedrība arī norāda, ka saskaņā ar zinātniskajiem pētījumiem pēc Covid-19 pārslimošanas, ko apstiprina attiecīgu antivielu klātbūtne, veselības aprūpes darbiniekiem būtiski un ilgstoši samazinās atkārtotas inficēšanās risks. “Patlaban nav pieejami ticami dati par to, vai un kad nākotnē būs atkārtots būtisks Covid-19 saslimstības pieaugums, kāda būs slimības klīniskā gaita un kāda būs pieejamo vakcīnu efektivitāte pret attiecīgo vīrusa paveidu,” vienlaikus secina arodbiedrība. Organizācija uzskata, ka darba devējam būtu jāpiedāvā darbiniekiem iespēja bez maksas vakcinēties pret infekcijas slimībām, ja to pamato epidemioloģiskā situācija. “Jautājumu par vakcinācijas sertifikāta esamības prasību darbiniekiem var pārskatīt, ja kļūst pieejami jauni zinātniski dati par epidemioloģisko situāciju, kā arī vakcinācijas drošību un efektivitāti,” uzsver Inga Rudzīte.

UZZIŅA

Vai darbavietā vajadzēs Covid-19 sertifikātu?

No 1. aprīļa darba pienākumus klātienē varēs veikt arī primāri pret Covid-19 nevakcinētas personas

Vienlaikus darba devējam būs saglabātas izvēles tiesības, izvērtējot riskus, organizēt uzņēmumā vai iestādē darba pienākumu veikšanu tikai personām ar derīgu vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu

Darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar klientiem, vajadzēs būt vakcinētiem pret Covid-19 ārstniecības iestādēs un ieslodzījuma vietās

Izglītības iestādēs darbiniekiem, kuriem ir tiešs kontakts ar izglītojamajiem, vajadzēs vakcinācijas pret Covid-19 vai pārslimošanas sertifikātu līdz šā mācību gada beigām

Avots: Covid19.gov.lv

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais