Covid-19 izplatība samazinās, tomēr slimnīcās arvien daudz pacientu smagā stāvoklī

COVID-19 izplatība samazinās, tomēr slimnīcās atkal nonāk lielāks skaits pacientu, turklāt smagā stāvoklī esošo pacientu skaits nesamazinās © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits samazinās, tomēr katru dienu slimnīcā nonāk vairāk nekā simt pacientu. Slimību profilakses un kontroles centra dati apliecina, ka pacientu ar smagu Covid-19 slimības gaitu īpatsvars nesamazinās.

Liela daļa pacientu, it sevišķi vecumā virs 80 gadiem, kuri ar Covid-19 infekciju nonāk slimnīcā, nav ne saņēmuši balstvakcināciju, pat ne primāro vakcināciju. Lai arī pašlaik ar Covid-19 slimo gan vakcinētie, gan nevakcinētie, tomēr nevakcinētajiem ir vairākas reizes lielāks risks nonākt slimnīcā un slimot smagi.

Par trešdaļu sarukusi saslimstība ar Covid-19

Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka pagājušajā nedēļā jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits samazinājās par trešdaļu. Tomēr vidēji dienā slimnīcās nonāk vairāk nekā simt cilvēku (pagājušajā nedēļā vidēji tie bija 118 pacienti), turklāt pacientu ar smagu Covid-19 slimības gaitu īpatsvars nesamazinās un pat pieaug, par ko liecina šīs nedēļas sākuma dati par stacionēto pacientu skaitu.

Pagājušajā nedēļā vidēji dienā tika veikti 7629 Covid-19 testi, savukārt vidēji dienā atklāti 2805 jauni gadījumi. Covid-19 infekcijas izplatības jeb reproduktivitātes koeficients aizvadītājā nedēļā nedaudz samazinājās - 0,75, un tas liecina par infekcijas slimības mazināšanos sabiedrībā. Saslimstības samazinājums ar Covid-19 vērojams visās vecuma grupās, kā arī gandrīz visos Latvijas reģionos, tikai Latgales reģionā saglabājas saslimstības palielinājums.

Šīs nedēļas sākumā turpinās Covid-19 saslimstības samazinājums, un ar katru dienu atklāj arvien mazāk inficēšanās gadījumu. Svētdien Latvijā atklāti 930 jauni inficēšanās ar Covid-19 gadījumi, kas ir zemākais rādītājs kopš šā gada 10. janvāra, kad valstī konstatēja 864 inficētos un kad sākās straujā Covid-19 izplatība, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. No konstatētajiem Covid-19 pacientiem 234 nebija vakcinēti vai nebija pabeiguši vakcinācijas kursu, bet 696 bija vakcinēti. Kopumā pozitīvi ir trešdaļa no visiem veiktajiem Covid-19 testiem.

Vakcinācija vēl saglabā jēgu

Lai arī sabiedrībā radies priekšstats, ka pašlaik slimo pilnīgi vienādi visi - gan vakcinētie, gan nevakcinētie, tomēr cilvēkiem, kuri bija saņēmuši balstvakcināciju, saslimstība ar Covid-19 bija konstatēta 1,1 reizes retāk nekā nevakcinētajiem cilvēkiem. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi norāda, ka vakcinēto un balstvakcinēto cilvēku vidū slimība visbiežāk norit vieglākā formā un ar retāku stacionēšanas nepieciešamību, tāpēc vakcinēto un saslimušo cilvēku īpatsvara rādītājs vienmēr jāvērtē kontekstā ar vakcinācijas novērsto Covid-19 gadījumu skaitu sabiedrībā kopumā.

Mirušo vidū visvairāk 80 gadu veci un vecāki

Slimību profilakses un kontroles centra dati par Covid-19 mirstību rāda, ka visvairāk mirušo ar apstiprinātu Covid-19 infekciju ir vecuma grupā no 80 līdz 89 gadiem - kopumā miruši 1969 cilvēki, bet vecuma grupā no 70 līdz 79 gadiem - 1453. Trešā un ceturtā iedzīvotāju grupa pēc vecuma, kuriem saslimšana ar Covid-19 bija liktenīga un bija nāves cēlonis, arī ir seniori - vecumā no 60 līdz 69 gadiem (952 nāves gadījumi) un vecumā virs 90 gadiem (561 cilvēks).

Mirušo skaits ar apstiprinātu Covid-19 infekciju pēc vakcinācijas statusa, pa vecumgrupām / Slimību profilakses un kontroles centrs

Tomēr liels skaits nāves gadījumu ar Covid-19 apstiprināts arī darba spējīgiem cilvēkiem un jauniešiem.

Epidēmijas laikā miruši divi pacienti vecumā no dzimšanas līdz 19 gadiem, bet 13 - vecumā no 20 līdz 29 gadiem.

Covid-19 dēļ miruši arī 35 trīsdesmitgadnieki.

Mirušo vidū - vairums nevakcinēto, bet arī vakcinētie

Slimību profilakses un kontroles centra dati rāda, ka lielākā daļa mirušo ar apstiprinātu Covid-19 ir nevakcinēti cilvēki, piemēram, pērn novembrī no vairāk nekā 900 mirušajiem 733 bija nevakcinētas personas. Tomēr šāgada februārī no visiem mirušajiem 218 bija nevakcinēti, 11 cilvēki, kuri bija sākuši vakcināciju, bet vienlaikus arī liels skaits (122 cilvēki) tādu pacientu, kuri bija pilnībā vakcinēti, tomēr vienalga cīņu ar Covid-19 neizturēja.

Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti gan norāda, ka, izanalizējot visus datus, nevakcinētajiem un daļēji vakcinētajiem cilvēkiem Covid-19 nāves risks ir 3,2 reizes augstāks nekā pilnībā vakcinētām personām, rēķinot uz 100 000 iedzīvotāju.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais