Covid-19 sertifikātu dos arī pret antigēnu testu

ANTIGĒNU. Beidzot arī ātros antigēnu testus varēs izmantot, lai iegūtu pārslimošanas sertifikātu, tiesa, tirdzniecības vietās šos sertifikātus jau vairs nevajag © Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Covid-19 pārslimošanas faktu varēs apliecināt arī ar ātro antigēna testu un uz šī testa rezultāta pamata varēs saņemt pārslimošanas sertifikātu, šonedēļ nolēmusi valdība.

Jāatgādina, ka vēl pavisam nesen karstās diskusijās parlamentā šādu ideju - ļaut izmantot ātros testus, lai iegūtu pieeju zaļajai tirdzniecības, pasākumu un citām zonām - politiķi noraidīja, atsaucoties uz ekspertu norādi, ka pēc antigēna testa nav iespējams pateikt, kad cilvēks saslimis.

Eksperti neieteica ņemt vērā ātros testus

Digitālais Covid-19 sertifikāts ir apliecinājums tam, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19, veikusi Covid-19 analīzes vai arī kovidu pārslimojusi. To var izmantot Latvijas teritorijā, piemēram, kā apliecinājumu pakalpojuma saņemšanai, iestādes vai pasākuma apmeklēšanai. “Neatkarīgā” rakstīja par iedzīvotāju iniciatīvu - ļaut Covid-19 sertifikāta iegūšanai izmantot ātro antigēnu testu, kas varētu parādīt, ka cilvēks Covid-19 ir izslimojis.

Piemēram, virkne iedzīvotāju varētu būt izslimojuši Covid-19 vieglā formā, nav veikuši analīzes, bet tagad, veicot Covid-19 antivielu testu, saņēmusi pozitīvu testēšanas rezultātu, kas norādot uz specifisku antivielu klātbūtni paraugā kā imūnsistēmas atbildes reakciju uz SARS-CoV-2 vīrusa infekciju. Tomēr tas neļāva saņemt pārslimošanas sertifikātu. Iedzīvotāju iniciatīvu, apspriežot Saeimā, politiķi tomēr noraidīja, jo, saskaņā ar ekspertu teikto, pozitīvs Covid-19 antivielu testa rezultāts patiešām var būt pierādījums pagātnē pārslimotai infekcijai, taču tas nesniedzot nekādu norādi par infekcijas norises laiku, kā arī tas nevar izslēgt to, ka cilvēks varētu būt inficēts pašreizējā brīdī. Pēc antivielu klātbūtnes nav iespējams spriest, kad cilvēks ir pārslimojis Covid-19, tāpēc tas neatbilst konceptam par pozitīva testa derīguma termiņu, kas ir 180 dienas.

Eiropa teica, mēs arī

Tomēr tagad valdības viedoklis ir mainījies un Covid-19 pārslimošanas sertifikātu varēs iegūt, pamatojoties uz pozitīvu ātrā testa rezultātu. To paredz šonedēļ valdībā apstiprinātie grozījumi noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 izplatības ierobežošanai. Tas būs spēkā no nākamās pirmdienas, proti, 7. marta. Tāda bijusi Veselības ministrijas iniciatīva, un jautājums saskaņots Valsts operatīvās medicīniskās komisijas sēdē.

Veselības ministrijā norāda, ka pašlaik Covid-19 diagnozi apstiprina ar RNS testu, bet, ņemot vērā, ka 2022. gada 22. februārī Eiropas komisija ir pieņēmusi grozījumus Eiropas Parlamenta un Padomes regulā, paredzot to, ka pārslimošanas sertifikātu var izsniegt, pamatojoties arī uz antigēnu ātro testu rezultātiem, nepieciešams pielāgot pārslimošanas sertifikātu izsniegšanas kārtību Latvijā. Tātad faktiski Latvija seko tam, ko noteikusi Eiropa.

Tiesa, jāņem vērā, ka sertifikāta ieguvei nederēs mājās veikts ātrais antigēna tests, bet pārslimošanas sertifikātu varēs saņemt, ja ātrais antigēna tests veikts ārstniecības iestādē vai aptiekā un to veikusi ārstniecības persona, farmaceits vai cita noteikumos minēta persona.

Kur vajadzīgs sertifikāts?

Latvijā no 1. marta ir atcelta ārkārtējā situācija un vienlaikus ir atcelta liela daļa ierobežojumu. Prasība pēc sertifikātiem ir atcelta mazumtirdzniecībā. Tāpat atcelta prasība pēc vakcinācijas, pārslimošanas sertifikāta āra pasākumos, baznīcās, reliģiskajos pasākumos. Tomēr saglabāta prasība to uzrādīt publiskos pasākumos (sporta, kultūras pasākumi), diskotēkās, naktsklubos, atrakcijās, ēdināšanā, piemēram, kafejnīcās, restorānos. Prasība pēc sertifikāta saglabāta arī noteiktās profesijās, piemēram, pedagogiem un bērnu uzraudzībā nodarbinātajiem, sociālajā aprūpē, veselības aprūpē strādājošajiem un citur.

No 15. februāra līdz 1. aprīlim pārcelta prasība pēc balstvakcinācijas sertifikāta pakalpojumu saņemšanai. Tomēr, izceļojot no Latvijas, tiek prasīts derīgs sertifikāts, kas praktiski nav iespējams, ja nav veikta balstvakcinācija vai arī nesen kā pārslimots Covid-19.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais