Divi nozīmīgi datumi drošības pasākumu mazināšanā: 1. marts un 1. aprīlis

ATCEĻ. Saskaņā ar valdības lēmumu martā būtiski mazināsies drošības pasākumi, savukārt 1. aprīlī apsolīts atcelt pilnīgi visus ierobežojumus. Valdība šo lēmumu pieņēmusi ar lielu paļāvību, ka Covid-19 izplatība samazināsies, ko epidemioloģiskie dati pašlaik nerāda © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Veselības ministrija prognozē Covid-19 saslimstības mazināšanos februāra beigās, tāpēc jau šobrīd valdība ir pieņēmusi lēmumu par būtiskiem drošības pasākumu mazināšanās pasākumiem no 1. marta.

Vairāki drošības pasākumi mazināti jau no šīs nedēļas, taču tie galvenokārt attiecas uz izglītības iestādēm. Savukārt prognozes par epidemioloģisko situāciju iezīmējas tik spožas, ka 1. aprīlī plānots pilnībā atcelt visus ierobežojumus, ieskaitot obligāto masku nēsāšanu.

Mazina karantīnu skolēniem

Neraugoties uz joprojām augsto saslimstību ar Covid-19 (trešdien atklāti gandrīz 12 000 jaunu inficēšanās gadījumu un 20 saslimušo nomira), valdība vienojusies par drošības pasākumu mazināšanu jau tagad. Pirmie atvieglojumi stājušies spēkā jau šonedēļ. Skolēniem, kuri ir Covid-19 inficētā kontaktpersonas, vairs nav jāievēro izolācija mājās, izņemot gadījumu, ja skolēns ir kontaktpersona saslimušam ģimenes loceklim, ar ko viņš dzīvo vienā mājsaimniecībā. Tad karantīna norit tik ilgi, cik ilgi ir izolēts saslimušais ģimenes loceklis.

Infografika Veselības ministrija

Savukārt no 16. februāra ir spēkā papildu atvieglojumi. Bērni bez papildu prasībām (testa, vakcinācijas, pārslimošanas sertifikāta) varēs piedalīties interešu izglītībā un apmeklēt pasākumus. Bērnudārzos atcelti karantīnas pasākumi, ja kontakts ar Covid-19 inficēto bijis ārpus mājsaimniecības un nav slimības simptomu. Veselības ministrijā skaidro: piemēram, ja bērnudārza grupiņā ir Covid-19 inficēts bērns, tad viņš dodas izolācijā, savukārt pārējie bērni var turpināt apmeklēt bērnudārzu, neievērojot karantīnu. Ja kontakts ar inficētu cilvēku ir mājsaimniecības ietvaros, bērnam ir jāievēro karantīna. No šīs nedēļas arī tirdzniecības vietas var strādāt bez darba laika ierobežojuma.

Kādi drošības pasākumi būs no 1. marta?

Ņemot vērā prognozes, ka saslimstība mazināsies februāra beigās, būtiskāk drošības pasākumi tiks samazināti no 1. marta. Nozares, kuras pašlaik ir slēgtas - izklaides pasākumi iekštelpās, azartspēles, naktsklubi, atrakcijas -, varēs atsākt darbību, un darba laika ierobežojumi tiks atcelti.

Organizētos pasākumos maksimālais apmeklētāju skaits tiks palielināts no 500 līdz 3000 cilvēkiem, kā arī vairs nevajadzēs reģistrēt apmeklētājus un nodrošināt personalizētas sēdvietas. Privātos pasākumos iekštelpās cilvēku skaits varēs būt lielāks nekā līdz šim - 50 cilvēku, savukārt āra pasākumos - līdz 250 cilvēkiem. Grupu dalībnieku skaita ierobežojumi no 1. marta būs atcelti arī amatieru aktivitātēs, sportā, izglītībā. Vēl visu martu būs spēkā prasība lietot medicīniskās maskas vai vismaz FFP2 respiratoru iekštelpās.

Atcels prasību pēc sertifikātiem veikalos

Valdība nolēma atcelt prasību pēc Covid-19 sertifikātiem mazumtirdzniecībā, tas nozīmē, ka vairs nebūs tā saukto zaļo vai sarkano zonu, tomēr, lai mazinātu Covid-19 izplatības risku, veikaliem ir noteikta prasība, ka tirdzniecības pakalpojuma sniegšanas vietā uz vienu pakalpojuma saņēmēju ir jānodrošina ne mazāk kā 15 kvadrātmetri no publiski pieejamās platības. Tātad, apmeklējot veikalus, sertifikāts vairs nebūs jāuzrāda, bet veikalos vienlaikus varēs atrasties ierobežots cilvēku skaits.

Prasība pēc sertifikāta būs atcelta arī āra pasākumos, kā arī baznīcās un reliģiskajos pasākumos. Vairākos pasākumos sertifikāti tomēr būs nepieciešami: publiskos sporta, kultūras pasākumos, diskotēkās, naktsklubos, sporta un amatieru aktivitātēs, ēdināšanā, kafejnīcās un restorānos. Veselības ministrija norāda, ka publiskos pasākumos telpās, atsevišķu pakalpojumu saņemšanai un amatierkolektīvu mēģinājumos sertifikāts būs jāuzrāda, jo joprojām ir jāsaglabā stingri epidemioloģiskās drošības pasākumi cilvēkiem, kam nav vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta.

Covid-19 sertifikātu vajadzēs skolotājiem un citiem

Vairākās jomās prasība pēc vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikāta ir saglabāta. Tas būs nepieciešams pedagogiem un bērnu uzraudzībā nodarbinātiem; sociālajā un veselības aprūpē strādājošajiem, publiskajā sektorā nodarbinātajiem, kuri ikdienā apkalpo klientus, ieslodzījuma vietās, kā arī pakalpojumu sniegšanā, ja ir saskare ar klientu.

Vienlaikus darba devējam būs tiesības izvērtēt darbus, kuru veikšanas laikā ir paaugstināts risks inficēties (ciešs kontakts ar pakalpojuma saņēmēju, saskare ar lielu skaitu cilvēku, kuru vakcinācijas statuss nav zināms, darba pienākumu, kas ir būtiski uzņēmuma darbības nepārtrauktības nodrošināšanai, veikšana). Šiem darbiniekiem darba devējs būs tiesīgs noteikt pienākumu darbu veikt tikai ar vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu.

Kas notiks 1. aprīlī?

Saslimstībai samazinoties, sākot no 1. aprīļa, plānots atcelt visus drošības pasākumus, saglabājot rekomendācijas lietot medicīniskās maskas, FFP2 respiratorus, ievērot distanci un vēdināt telpas. Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” sacīja, ka no 1. aprīļa patiešām maskas vairs varēs nelietot, jo paliks tikai rekomendācija.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais