Veselības ministrijai jātaisnojas par antigēnu testiem

TESTI. Pašlaik Latvija ir iepirkusi 11,5 miljonus antigēnu testu no trim dažādiem ražotājiem un piegādātājiem © Romāns KOKŠAROVS, F64 Photo Agency

Veselības ministrija pieprasījusi, bet vēl nav saņēmusi informāciju no Covid-19 antigēnu testu “Singclean” ražotāja, ne arī no Vācijas institūta, kas veicis pētījumu par paštestu efektivitāti. Taču tas netraucē veselības ministram Danielam Pavļutam skaļi paziņot, ka izplatītā ziņa par šī testa nulles efektivitāti ir “trekna preses pīle”.

Izvērtējot dažādus antigēnu testus, Paula Ērliha institūts publicējis pētījuma rezultātus, saskaņā ar kuriem atsevišķi paštesti varētu būt vērtējami kā neefektīvi. Tajā pašā laikā visas atbildīgās iestādes Latvijā, kā arī veselības ministrs norāda, ka šie testi ir izgājuši Eiropas Savienības sertifikāciju un atbilst visām prasībām, tāpēc tiem var uzticēties.

Pretrunīgā datu tabula

Latvijā valsts pārvaldes iestādēs, skolās un citur izmanto dažādu ražotāju ātros Covid-19 jeb SARS-CoV-2 antigēnu testus. Atsaucoties uz Vācijā bāzētā Paula Ērliha institūta veikto pētījumu par antigēnu testu jutību jeb efektivitāti, uzrādot SARS-CoV-2 vīrusa antigēnu klātbūtni cilvēka organismā, Latvijas Televīzija norādīja, ka viena no testiem efektivitāte ir pielīdzināma nullei. Šo konkrēto testu “Singclean IVD Covid-19 test kit” pašlaik izmanto arī Latvijā - tā ražotājs ir Ķīnas uzņēmums “Hangzhou Singclean Medical Products Co., Ltd.”.

Vācijas zinātniskā institūta veiktā pētījuma kopsavilkums ir publiski pieejams un publicēts divās valodās - vācu un angļu. Testu pārbaudes rezultāti publicēti divās tabulās, un informāciju par konkrēto “Singclean IVD Covid-19 test kit” var atrast otrajā tabulā. Tam iepretim ir četras nulles, un, lai arī gan testu piegādātājs Latvijā, gan veselības ministrs stāsta, ka šīs nulles tabulā varētu skaidrot ar to, ka konkrētais tests nemaz nav pārbaudīts, nekādu paskaidrojumu pie datiem, kas ļautu tos interpretēt tieši tā, diemžēl nav. Turpretim pie abu tabulu izskaidrojuma minēts, ka visi otrajā tabulā uzrādītie testi ir izņemti no saraksta (BfArM list) un šie produkti turpmāk tirgū nav pieejami.

Veselības ministrija: gaidām atbildes

Šajā pētījumā ir norādīti arī divu citu Latvijas skolās lietojamo paštestu rezultāti, un to jutīgums svārstās no 46 līdz 100 procentiem. Kopumā pētījumā atrodami dati par vairākiem desmitiem antigēnu testu. Veselības ministrs Daniels Pavļuts ir pilnīgi pārliecināts, ka žurnālisti acīmredzot neprot lasīt tabulas, jo paziņojis, ka ziņa par šo testu neefektivitāti ir preses pīle. “(..) tabulā iepretim testa ražotājam redzamā nulle atspoguļo nevis to efektivitāti, bet gan to, ka konkrētā laboratorija Vācijā tos vienkārši vēl nav testējusi,” sacīja veselības ministrs.

Tomēr Veselības ministrijā “Neatkarīgajai” norādīja, ka tā ir pieprasījusi informāciju gan no ražotāja, gan no piegādātāja, kā arī no Vācijas institūta, lai noskaidrotu, par ko liecina tabulā norādītie dati. Kamēr šī informācija nav saņemta, Veselības ministrijai jāpaļaujas uz līdz šim iesniegto dokumentāciju, ar kuru viss ir kārtībā, proti, nav pamata domāt, ka testi nebūtu efektīvi. Veselības ministrijā arī apliecināja, ka pašlaik pieprasītā informācija nav saņemta.

TESTS. Testu “Singclean” Latvijā piegādā uzņēmums “ADDO Defence”, šā gada janvārī piegādāti vairāk nekā 3,5 miljoni testu

Latvija iepirkusi ap 12 miljoniem testu

Skolām paredzētos testus iepērk Aizsardzības ministrijas pakļautībā esošais Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs (VALIC). Testus tas iegādājas atbilstoši Veselības ministrijas sagatavotās tehniskās specifikācijas prasībām. “Neatkarīgā” noskaidroja, ka Latvija iegādājusies 3 562 344 “Singclean” testus (pilnais nosaukums - “SINGCLEAN IVD Covid-19 test kit (colloidal gold method). One step Coronavirus Antigen Rapid Test Cassette”), kurus ražo “Hangzhou Singclean Medical Products Co., Ltd.”. Viena testa cena ir 85 eirocenti. Latvijā tos piegādā uzņēmums “ADDO Defence”. Testi piegādāti 2022. gada janvārī. Par šo testu Aizsardzības ministrijā arī skaidro: Zāļu valsts aģentūrā ir iesniegts paziņojums par konkrēto pašlietojuma antigēna testu, un antigēna tests atbilst Ministru kabineta attiecīgajiem noteikumiem.

Tāpat Latvija iepirkusi “HANGZHOU ALLTEST BIOTECH CO LTD” ražotos testus “SARS-CoV-2 Antigen Rapid Test (Nasal Swab)”, kuri piegādāti jau 2021. gada decembrī - kopumā četri miljoni testu iepakojumu. Viens šī testa komplekts maksā 1,04 eiro, piegādātājs uzņēmums “Brief”. Šis pats uzņēmums Latvijai februārī piegādās arī nākamos testus - “Sjoy SARS-CoC-2 Antigen Rapid Test Cassette for selftesting” (tāpat ražoti Ķīnā) - kopumā četrus miljonus iepakojumu. Viena testa cena 0,86 eirocenti.

Uzņēmums “ADDO Defense”, kas Latvijai piegādājis tieši “Singclean” testus, norāda, ka testiem ir augsta ticamības pakāpe un nepieciešamais CE sertifikāts iegūts neatkarīgā testēšanas iestādē - Polijas testēšanas un sertifikācijas centrā.

Piegādātājs: “Singclean” testi uzrāda Covid-19

Latvijā “Singclean” testu izplatīšanu veic uzņēmums “ADDO Defense”, kurš testus piegādājis, uzvarot Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centra rīkotajā iepirkumā. Uzņēmuma valdes loceklis Kārlis Eindorfs norāda, ka Latvijā pieejamie Covid-19 antigēna testi “Singclean”, kas tiek izmantoti arī skolās, ir derīgi un prasībām atbilstoši. To apliecinot CE sertifikāts un marķējums, kā arī testa atrašanās oficiālajā Eiropas Komisijas Covid-19 diagnostikas ierīču un testēšanas metožu datubāzē. Šie testi tiek lietoti arī citās ES valstīs, tajā skaitā Vācijā. Ražotājs ir sniedzis apliecinājumu, ka testi spēj konstatēt dažādus Covid-19 paveidus, arī omikrona variantu.

“Testiem ir augsta ticamība, jo klīniskais pētījums apliecina, ka to jutīgums sasniedz 97,99 procentus, savukārt specifiskums 99,71 procentu. Tests ir pārbaudīts Eiropas Komisijas sertificētā laboratorijā, un tam izsniegts CE sertifikāts izplatīšanai,” stāsta Kārlis Eindorfs. “Tests ir reģistrēts, un to izmanto daudzās ES valstīs, piemēram, Somijā, Čehijā, Lietuvā, Spānijā, Portugālē, Vācijā un ražotājs tikko uzvarējis iepirkumā un noslēdzis līgumu ar Čehiju par 14 miljonu “Singleclean” testu piegādi.”

Testi nav testēti

Kā gan varēja izveidoties tāda situācija, ka institūta pētījumā, kura kopsavilkums ir publiski pieejams ikvienam, pie konkrētā testa ir ieraugāmas vienīgi nulles? K. Eindorfs saka: tests ir iekļauts Vācijas Federālajā zāļu un medicīnas ierīču institūta sarakstā, un šajā sarakstā iekļautos testus izlases kārtībā ir testējusi Vācijas galvenā federālā vakcinācijas un biomedicīnas institūcija - Paula Ērliha institūts. “Pie atsevišķiem produktiem redzama atzīme “0”, kas var nozīmēt, ka testa veikšana nav notikusi atbilstoši ražotāja noteiktajiem kritērijiem, kā arī to, ka produkta tests nav veikts, bet tas nekādā gadījumā nav testa efektivitātes rādītājs. “Singleclean” paštesti nav iekļauti nejaušajā izlasē, un institūts to testēšanu nav veicis,” skaidro uzņēmuma pārstāvis.

Vācijas Veselības ministrijas dotais uzdevums bija veikt Vācijas Federālā zāļu un medicīnas ierīču institūta sarakstā iekļauto testu, kas paredzēti izplatīšanai Vācijas tirgū, nejaušās izlases pārbaudi. Šis uzdevums neiekļāva visu sarakstā esošo testu pārbaudi, tāpat tests nebija mērķēts uz testu pārbaudi iekļaušanai ES kopējā sarakstā. “Singclean” tests netika iekļauts šajā nejaušajā izlasē, atsaucoties uz Paula Ērliha institūta zinātnisko darbinieci Katerinu Eseri-Nobisu, uzsver Kārlis Eindorfs. Viņš pieļauj, ka datu sarežģītības dēļ tie ir, iespējams, nekorekti interpretēti.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais