Pabalsts tikai vakcinētiem senioriem, Covid-19 izslimošanas fakts nepalīdzēs

VAKCINĒTO pabalstu sāk izmaksāt novembrī, to saņems tikai pilnībā vakcinācijas kursu pabeigušie seniori, kuriem ir 60 gadu © Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Latvijā dzīvojošie un vakcinētie iedzīvotāji virs 60 gadu vecuma no šā gada novembra līdz nākamā gada marta beigām saņems ikmēneša pabalstu 20 eiro. Šī pabalsta mērķis ir veicināt senioru vakcinēšanos pret Covid-19, jo pabalstu varēs saņemt tikai vakcinētie.

Latvijas senioriem ir virkne jautājumu, kā šis pabalsts tiks pārskaitīts un kā atbildīgā valsts iestāde zinās - seniors ir vakcinējies vai nav. Labklājības ministrija un Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra sniedz atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem par šo pabalstu.

Vakcinētam senioram - nekas nav jādara

Vai senioram, kurš ir vakcinējies, ir jāraksta, jāzvana vai jāiesniedz savs Covid-19 sertifikāts atbildīgajām valsts iestādēm, lai saņemtu pabalstu? Atbilde ir pavisam vienkārša - šim senioram nav jādara nekas. Ja seniors dzīvo Latvijā un ir Latvijā piešķirtās pensijas saņēmējs, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra izmaksās pabalstu 20 eiro mēnesī automātiski. Informāciju par to, ka seniors ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu, aģentūra saņems no Nacionālā veselības dienesta. Pabalstu izmaksās līdzīgi kā pensiju, un tā izmaksu uzsāks decembrī, kad seniors klāt savai ikmēneša pensijai saņems 20 eiro par novembri un 20 eiro par decembri, tātad kopā 40 eiro.

Sertifikātu obligāti nevajag, bet vakcinācijai jābūt pabeigtai

Seniori vaicā, ko nozīmē “pabeigts pilns vakcinācijas kurss pret Covid-19”? Vai jābūt sadarbspējīgam vakcinācijas sertifikātam? Eksperti skaidro: ja vakcinācija veikta nesen, ir svarīgi, lai ir ievadīts pilnam vakcinācijas kursam atbilstošs vakcīnu devu skaits vai nepieciešamais jaukto vakcīnu devu skaits. Var būt arī tāda situācija, ka senioram ar RNS testu ir bijusi apstiprināta inficēšanās (saslimšana) ar Covid-19 un pēc tam ir ievadīta viena vakcīnas deva. Sadarbspējīgs vakcinācijas sertifikāts var arī nebūt.

Ja seniors dažādu iemeslu dēļ pabeigs vakcinācijas kursu novembra beigās un vakcinācija “skaitīsies” pabeigta decembrī, tad diemžēl par novembri pabalstu neizmaksās.

Ja vakcinācijas kurss būs pabeigts, piemēram, 2021. gada 16. decembrī, tad pabalstu maksās par 2021. gada decembri un par 2022. gada janvāri, februāri un martu. Par novembri 20 eiro neizmaksās.

Pabalstu varēs saņemt tikai tie cilvēki, kuri dzīvo Latvijā. Tie ir tādi seniori, kuri reāli dzīvo Latvijā. Ja personas deklarētā dzīvesvietas adrese ir Latvijā, bet Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras rīcībā ir informācija, ka tās dzīvesvieta ir citā valstī, tad tiek uzskatīts, ka šī persona nedzīvo Latvijā.

Ja vakcinācija nav veikta Latvijā

Ja sadarbspējīgs Covid-19 vakcinācijas sertifikāts (ES digitālais Covid-19 sertifikāts) saņemts citā Eiropas Savienības/Eiropas Ekonomikas zonas dalībvalstī, tad ir jāraksta iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai un tam jāpievieno ES digitālais Covid-19 sertifikāts, kas saņemts citā Eiropas Savienības dalībvalstī, vai tā kopiju.

Ja persona, kura atbilst 20 eiro pabalsta piešķiršanas kritērijiem, vakcināciju ir veikusi valstī, kas nav Eiropas Savienības dalībvalsts, kādēļ nav izsniegts ES digitālais Covid-19 sertifikāts, tad viņai ir jāvēršas jau Nacionālajā veselības dienestā ar iesniegumu par ārvalstī veiktās vakcinācijas pret Covid-19 fakta atzīšanu.

Pabalstu saņems arī tie, kuriem 60 gadu jubileja decembrī

Daudziem senioriem 60 gadu slieksnis tiks sasniegts novembrī vai decembrī, bet viņi ir vakcinējušies. Ja cilvēks ir pabeidzis pilnu vakcinācijas kursu pret Covid-19, piemēram, 2021. gada vasarā, un 60 gadu vecumu sasniegs 30. decembrī, tad tiesības uz pabalstu viņam būs no 2021. gada 1. decembra.

Novembrī šim cilvēkam vēl nebija 60 gadu, un līdz ar to cilvēks par novembri pabalstu nesaņems.

Tāpat ir virkne cilvēku, kuri 60 gadu vecumā (jo tas nav pensionēšanās vecums Latvijā) vēl nesaņem ne vecuma pensiju, ne arī kādu pabalstu. Ko darīt šiem cilvēkiem, lai saņemtu pabalstu? Eksperti skaidro, ka šiem cilvēkiem ir jāiesniedz iesniegums Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. To var iesniegt vairākos veidos: elektroniski oficiālajā e-adresē (iesniegums jāparaksta ar drošu elektronisko parakstu, kas satur laika zīmogu); elektroniski e-pastā; nosūtot pa pastu jebkurai nodaļai. Sīkāku informāciju būtu jāapskatās Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras mājaslapā vsaa.gov.lv.

Pabalsts neietekmēs sociālo palīdzību

Pašvaldības sociālais dienests, novērtējot mājsaimniecības materiālo situāciju sociālās palīdzības piešķiršanai, neņems vērā senioram izmaksāto pabalstu 20 eiro mēnesī. Tas var būt gadījumos, ja pabalsts palielinās ikmēneša ienākumus un tie būs augstāki par noteikto ienākumu līmeni, lai saņemtu sociālo palīdzību. No šī pabalsta netiks ieturēts arī iedzīvotāju ienākumu nodoklis.

Pabalstu vienā maksājumā varēs saņemt, bet…

Var būt situācija, ka vakcinēts 60 vai vairāk gadu sasniedzis cilvēks šo pabalstu pieprasīs tikai pavasarī, jo vēlas 100 eiro saņemt uzreiz. Ja šis cilvēks būs kvalificējies pabalstam 20 eiro mēnesī jau no novembra, tad situācijā, kad viņš nesaņem nevienu no pakalpojumiem (pensiju, atlīdzību vai pabalstu), šo pabalstu var pieprasīt arī vēlāk, piemēram, pavasarī, kad pēc iesnieguma izskatīšanas cilvēkam tiks izmaksāti 100 eiro vienā maksājumā. Tomēr jāņem vērā, ka iesniegums cilvēkam jāiesniedz sešu mēnešu laikā no šā gada 27. oktobra, kad stājās spēkā noteikumi par pabalsta 20 eiro mēnesī izmaksu, vai no dienas, kad pabeigts pilns vakcinācijas kurss, ja tas ir veikts laikā no šā gada 27. oktobra līdz šā gada 31. decembrim.

Pabalstu saņems arī Krievijas pensijas saņēmēji

Krievijas pensijas saņēmējiem arī pienākas pabalsts 20 eiro mēnesī, jo saskaņā ar likumu to maksās Latvijā dzīvojošām personām (neatkarīgi no pilsonības). Pabalstu izmaksās bez personas iesnieguma, ja Krievijas vai citas valsts pensiju cilvēks saņem ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras starpniecību. Ja Krievijas pensiju cilvēks saņem tieši no Krievijas, tad aģentūras rīcībā nav personas konta numura. Šādā gadījumā būs jāraksta iesniegums pabalsta piešķiršanai.

Izslimojušie, bet nevakcinētie pabalstu nesaņems

Pabalsts 20 eiro mēnesī tiek piešķirts tikai tiem cilvēkiem, kuri pabeiguši pilnu vakcinācijas kursu, līdz ar to Covid-19 testa un pārslimošanas sertifikāts nav derīgs pabalsta piešķiršanai. Tomēr, ja cilvēks veselības dēļ ir saņēmis klīniskās universitātes slimnīcas speciālista vai speciālistu konsilija atzinumu par nepieciešamību atlikt vakcināciju pret Covid-19 līdz 2022. gada 31. martam, tad šādā gadījumā persona var iesniegt iesniegumu pabalsta piešķiršanai, tam pievienojot atzinumu.

Izpēte

Kremļa propagandisti kārtējo reizi sākuši ciest sakāvi, kad diskusijās par iespējamu Polijas un Baltijas valstu kareivju nosūtīšanu uz Ukrainu dažādu atbalsta funkciju veikšanai Latvijas pusē iesaistījies viens no pasaules vadošajiem militārajiem videoblogiem.