Dati liecina: pusaudžu potēšana ar viņiem nepiemērotām vakcīnām turpinās, VI to sauc par kļūdu ierakstos

© Pixabay

Lai gan jau septembra sākumā Neatkarīgā norādīja uz pieļautajām kļūdām bērnu un pusaudžu vakcinācijā pret Covid-19, pusaudži joprojām tiek vakcinēti ar viņiem nepiemērotām vakcīnām, liecina oficiāli un publiski pieejamie vakcinācijas dati. Veselības inspekcija (VI) norāda, ka dati par pusaudžu vakcināciju bijuši ievadīti kļūdaini, un īstenībā neviens pusaudzis kopš septembra sākuma nav vakcinēts ar vecumam neatbilstošu vakcīnu.

Vakcinācijai pret Covid-19 pusaudžiem vecumā no 12 līdz 17 gadiem šobrīd ir divas Eiropā reģistrētas vakcīnas, tas ir, ražotāja “Pfizer-BioNTech” vakcīna “Comirnaty” un “Moderna” vakcīna “Spikevax”. Pārējās reģistrētās un Latvijā pieejamās vakcīnas pret Covid-19, tas ir, “Astra Zeneca Vaxzevria” un “Janssen Covid-19” vakcīna šobrīd ir apstiprinātas lietošanai tikai pieaugušajiem no 18 gadu vecuma. Pusaudžiem un bērniem šīs vakcīnas nav apstiprinātas! Bērniem, kas jaunāki par 12 gadiem, vēl nav reģistrēta neviena Covid-19 vakcīna, teikts Vakcinācijas rokasgrāmatā.

Vai joprojām pusaudžus vakcinē ar viņiem neatļauto “Janssen”?

Lai gan “Janssen Covid-19” vakcīna pusaudžiem un bērniem nav apstiprināta, to joprojām potē par 18 gadiem jaunākiem, vismaz par to liecina publiski pieejamie dati. Tajos redzams, ka ar šo vakcīnu līdz 18. oktobrim potēti 75 jaunieši Latvijā, tajā skaitā 19 jaunieši septembrī un oktobrī, tas ir, pēc tam, kad Neatkarīgā vērsa sabiedrības uzmanību uz šiem pārkāpumiem pusaudžu un bērnu vakcinācijā.

Toreiz veselības ministrs Daniels Pavļuts bērnu un jauniešu potēšanu ar “Astra Zeneca” un “Janssen” vakcīnām nosauca par cilvēcīgu kļūdu, savukārt Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļa Neatkarīgajai skaidroja, ka šādi gadījumi bijuši tikai pašā vakcinācijas sākumposmā.

Veselības inspekcijas Sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Ermansone Neatkarīgajai šodien, pēc raksta publicēšanas, uzsvēra, ka pēc Veselības inspekcijas pārbaudēm gan septembrī, gan oktobrī, līdz 15. oktobrim nav bijis neviena gadījuma, kad jaunietis tiktu izvakcinēts ar vecumam neatbilstošu vakcīnu. Pēc pārbaudēm atklājās vairāki gadījumi, kad E-veselības sistēmā kļūdaini norādīts ievadītās vakcīnas nosaukums. Šie ieraksti E-veselības sistēmā esot izlaboti.

Diemžēl pat vēl šodien, 20.oktobrī, plkst. 12.30 atvērtajos datos pieejamā informācija par pusaudžu vakcināciju liecināja par pretējo:

Ekrānuzņēmums no atvērtajiem datiem

Veselības inspekcija iepriekš uzsvēra, ka vakcinācijas pakalpojumu sniedzēji pēc inspekcijas pārbaudēm esot ieviesuši papildu pacientu drošības pasākumus, lai šādu gadījumu riskus maksimāli mazinātu. Ieviestas nepieciešamās atpazīstamības zīmes, un pēc katra gadījuma notiek proaktīva vakcinācijas pakalpojuma sniedzēja saziņa ar vecākiem un ģimenes ārstiem, lai nodrošinātu veselības stāvokļa novērošanu.

Nacionālais veselības dienests savukārt solīja, konstatējot atkārtotus vecumam neatbilstošas vakcīnas pret Covid-19 izmantošanas gadījumus, vakcinācijas pakalpojuma sniedzējam noslēgtā līguma ietvaros piemērot sodu līdz 10% apmērā no iepriekšējā mēneša izpildes.

“Moderna” jauniešiem nerekomendē

Vakcinācijas rokasgrāmatas jaunākajā redakcijā lasāms, ka saskaņā ar Imunizācijas valsts padomes pagaidu rekomendāciju, kas var tikt mainīta pēc papildu datu izvērtēšanas, bērniem un jauniešiem (līdz 25 gadu vecumam) vakcinācijai pret Covid-19 tiek rekomendēts izmantot vienīgi “Pfizer BioNTech Comirnaty” vakcīnu, jo provizoriski dati liecina, ka šajā vecuma grupā “Moderna” vakcīna pret Covid-19 “Spikevax” uzrāda augstāku imunogenitāti jeb imūnās sistēmas atbildi, kas varētu būt saistāma ar augstāku risku attīstīties mRNS vakcīnu identificētām blakusparādībām - miokardītam un perikardītam.

ekrānuzņēmums no Vakcinācijas rokasgrāmatas

Oficiāli pieejamie vakcinācijas dati liecina, ka ar “Moderna” vakcīnu “Spikevax” līdz 18. oktobrim veiktas 7527 potes jauniešiem līdz 25 gadu vecumam, tajā skaitā 2647 jaunieši saņēmuši pirmo “Spikevax” poti.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais