Rudens nāk ar daudz dārgāku apkuri

© Ilze Šteinfelde/Neatkarīgā

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) apstiprinājusi siltumtarifu izmaiņas vairākās pašvaldībās. Piemēram, Rīgā, par apkuri būs jāmaksā par 27% dārgāk, Mārupē – pat par 40% dārgāk. Taču ir atsevišķas pašvaldības, kur siltums būs lētāks nekā iepriekš.

Visos iesniegtajos tarifu izmaiņu projektos, ko SPRK jau ir apstiprinājusi, kā tarifu izmaiņu cēlonis ir minēts dabasgāzes cenas kāpums. SPRK norāda, ka dabasgāzes tirgū jau kopš šā gada janvāra ir vērojams straujš cenas kāpums. Piemēram, šogad jūlijā dabasgāzes cena Vācijas “Gaspool” biržā bija piecas reizes augstāka, salīdzinot ar 2020. gada jūliju. Līdzīgas tendences vērojamas arī citu Eiropas valstu dabasgāzes biržās, tostarp Nīderlandē, Beļģijā.

SPRK vadītāja Alda Ozola skaidroja, ka dabasgāzes cenas ir sasniegušas vēsturiski augstāko cenu līmeni - vairāk nekā 45 eiro par MWh - kopš dabasgāzes tirgus atvēršanas 2017. gadā.

“Vadoties pēc dabasgāzes nākotnes produktu cenām, prognozējam, ka dabasgāzes cena varētu samazināties 2022. gada vasarā,” pieļāva SPRK vadītāja.

“Rīgas siltuma” apkures tarifs kāps par 26,6%. Lai gan salīdzinot ar 2020. gadu, “Rīgas siltuma” tarifs šoziem būs augstāks, tomēr, pēc SPRK vadītājas teiktā, tas nesasniegs to līmeni, kādu par apkuri maksājām pirms astoņiem, desmit gadiem.

SPRK apstiprinātais AS “Mārupes komunālie pakalpojumi” jaunais siltumenerģijas tarifs paredz, ka no 1. septembra siltumenerģijas tarifs Mārupē būs 75,35 EUR/MWh (bez PVN), kas ir par 40% vairāk nekā iepriekš. Šāds tarifs būs spēkā līdz 2022. gada 30. septembrim, savukārt jau no nākamā gada 1. oktobra siltumenerģijas tarifs būs 68 EUR/MWh.

Cēsīs par siltumenerģiju jau kopš 1. augusta ir jāmaksā 9,8% dārgāk, Daugavpilī - par 33,8% dārgāk. Rēzeknē siltumenerģijas tarifs 1. augustā samazinājās par 26%, tomēr, iespējams, ka gada beigās arī Rēzeknē apkures tarifu nāksies celt.

SPRK apstiprinātie SIA “Ogres namsaimnieks” siltumenerģijas tarifi paredz, ka no šā gada 1. septembra siltumenerģijas komponente būs par 0,1% lielāka nekā līdz šim, bet maksa par uzstādīto jaudu paliek nemainīga. (Atšķirībā no citiem siltumapgādes komersantiem, SIA “Ogres namsaimnieks” lietotājiem piemēro siltumenerģijas gala tarifu, ko veido divas daļas - maksa par uzstādīto jaudu un siltumenerģijas komponente.

Siltumenerģijas tarifi Pampāļu un Ezeres ciemā mainīsies no 1. oktobra. SIA “Saldus siltums” siltumenerģijas tarifs Pampāļu ciemā būs 60,17 EUR/MWh (bez PVN) līdzšinējo 64,20 EUR/MWh (bez PVN) vietā, bet Ezeres ciemā līdzšinējo 66,60 EUR/MWh (bez PVN) vietā būs 67,51 EUR/MWh (bez PVN).

Siltumenerģijas gala tarifu atšķirība starp ciemiem galvenokārt izskaidrojama ar salīdzinoši lielākiem pārvades un sadales zudumiem Ezeres ciemā. Zudumu segšanai jāsaražo lielāks siltumenerģijas daudzums, kas nozīmē lielāku kurināmā materiāla patēriņu un attiecīgi atspoguļojas ražošanas izmaksās. Arī kurināmā izmaksām ir liels īpatsvars tarifu izmaksu sastāvā. Tarifu projektu izvērtēšanas laikā palielinājās kurināmā - sašķidrinātās dabasgāzes - cena, jo dabasgāzes tirgū jau kopš šī gada janvāra ir vērojams straujš cenas kāpums. Savukārt uzņēmuma neto peļņa, precizējot tarifu projektus, tika būtiski samazināta, pielāgojot to uz abu pagastu siltumapgādi proporcionāli attiecinātajai kopkapitāla daļai, kā arī samazinot to zem atļautās rentabilitātes apmēra, tādējādi mazinot lietotājiem kopējo tarifu pieaugumu.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais