Covid-19 vakcīnu blaknes Latvijā: ziņots par insultu un miokarda infarktu

© Pixabay

Vienīgā veselības iestāde, kas apkopo informāciju par vakcīnu blakusparādībām Latvijā, ir Zāļu valsts aģentūra. Līdz 22. augustam aģentūra ir saņēmusi 2039 ziņojumus par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām.

Sabiedrību un jo īpaši medijus ir satraucis Līgas Krapānes paziņojums, ka dažiem žurnālistiem pēc otrās vakcīnas devas saņemšanas ir sašķobījusies veselība un tagad viņiem ir jākārto invaliditāte. Rakstu var izlasīt šeit.

Zāļu valsts aģentūras (ZVA) sabiedrisko attiecību speciāliste Tanita Tamme-Zvejniece uzsver, ka ZVA rīcībā nav šādas informācijas. Taču viņa vienlaikus norāda, ka ZVA saņemtie ziņojumi ir galvenokārt par īslaicīgām un pārejošām blakusparādībām pēc Covid-19 vakcīnu saņemšanas.

“Ja blakusparādības neizzūd norādīto 3-4 dienu laikā, pacientam ir jāgriežas pie ārsta, kas novērtēs pacienta veselības traucējumus un vai tie varētu būt saistīti ar vakcīnu. Tikai ārsts ir tiesīgs un var profesionāli izvērtēt klīniski medicīniskus jautājumus, zinot konkrētās personas slimības anamnēzi, gaitu, sūdzības, izmeklējumu rezultātus u.tml. Vienlaikus jānorāda, ka ZVA neveic pacientu izmeklēšanu un neizsniedz atzinumus vai slēdzienus. ZVA pienākums ir zāļu drošuma (farmakovigilances) uzraudzības ietvaros zinātniski izvērtēt (MK noteikumi Nr. 47) zāļu blakusparādību ziņojumā iesniegto informāciju, proti, cik ticami ziņotā blakusparādība ir iespējami saistāma ar konkrēto zāļu, arī konkrētās vakcīnas lietošanu,” skaidro Tanita Tamme-Zvejniece.

Par blakusparādībām ziņo 0,14% gadījumu

ZVA atgādina, ka visām zālēm, arī vakcīnām var būt blakusparādības, bet ne visiem cilvēkiem tās izpaužas. “Covid-19 vakcīnu biežākās blakusparādības ir paaugstināta ķermeņa temperatūra (dažkārt virs 38° C), drudzis, galvassāpes, reibonis, nogurums, miegainība, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī slikta dūša, caureja, vemšana. Visi šie gripai līdzīgie simptomi parasti sākas 8 līdz 10 stundas pēc vakcīnas saņemšanas un izzūd paši no sevis 2 līdz 3 dienu laikā,” paskaidro ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste T. Tamme-Zvejniece.

Kopumā Latvijā līdz 22. augustam ir reģistrēti

2039 ziņojumi par Covid-19 vakcīnu blakusparādībām, kas ir 0,14% gadījumu no veiktajām vakcinācijām (līdz 22. augustam vakcinācija veikta 1 461 351 reizi, ietverot vakcināciju gan ar pirmo, gan ar otro vakcīnas devu). Proporcionāli vairāk ziņojumu par blakusparādībām bijis par “Astra Zeneca” vakcīnu.

Saskaņā ZVA apkopoto un publiski pieejamo informāciju, starp blakusparādībām, par ko ziņots Latvijā, ir bijuši 1307 gadījumi ar neiroloģiskiem simptomiem (tai skaitā galvassāpēm, galvas reiboni, neiralģiju, parestēziju, disgeiziju, somnolenci, hiperestēziju, sejas parēzi, krampjiem, propriocepcijas zudumu, presinkopi, sinkopi, nemierīgo kāju sindromu, dedzināšanas sajūtu, migrēnu, anosmiju, insultu, išēmisko insultu, nekontrolētām muskuļu kontrakcijām, cerebrālo ataksiju, koncentrēšanās grūtībām, hemiparēzi, dizartriju, ageiziju, anosmiju, postherpētisko neiralģiju, akūtu diseminētu encefalomielītu, Gijēna-Barē sindromu, toniskām konvulsijām, pasliktinātu miega kvalitāti), 153 gadījumos bijuši kardioloģiskie simptomi (tai skaitā tahikardija, sirdsklauves, ātriju fibrilācija, aritmija, I pakāpes AV blokāde, bradikardija, miokarda infarkts, diskomforts sirds apvidū, sāpes krūtīs, ekstrasistoles, stenokardija, akūts koronārais sindroms, miokardīts, supraventrikulāra aritmija). Ziņots arī par muskuļu vājumu, muguras sāpēm, palielinātu asinsspiedienu, paātrinātu pulsu, sliktu dūšu, sāpēm vēderā, caureju, vemšanu, sausumu mutē, mēles stīvumu, izsitumiem, sāpēm acīs, redzes traucējumiem, dziļo vēnu trombozi, meningītu, sāpēm ausīs, dzirdes traucējumiem.

Visvairāk blakusparādību ziņojumu ir bijis par vispārējiem simptomiem, piemēram, sāpēm, tūsku un apsārtumu injekcijas vietā, niezi, nogurumu, astēniju, drebuļiem, gripai līdzīgiem simptomiem.

Blakusparādību ziņojuma standartformā, kura pieejama ZVA tīmekļvietnē, ir ietverta Eiropas Savienībā (Labas farmakovigilances prakses vadlīnijas) definēta nepieciešamā informācija, lai zinātniski izvērtētu cēloniskā sakara ticamības pakāpi būtiskām un neparedzētām reakcijām pēc vakcīnu vai citu zāļu lietošanas, balstoties uz starptautiski atzītiem cēloniskās saistības izvērtēšanas algoritmiem. Ikvienu Latvijā saņemto ziņojumu ZVA ievada arī ES blakusparādību ziņojumu datubāzē Eudravigilance, kur visu ES dalībvalstu ziņojumi tiek padziļināti monitorēti.

Informācija par visā ES ziņotām zāļu blakusparādībām ikvienam ES iedzīvotājam ir publiski pieejama tīmekļvietnē www.adrreports.eu.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais