Zemessardzes parāde no Pavļuta nosargāta

© Publicitātes foto

Svinīgā parāde, kas veltīta Zemessardzes 30. gadu jubilejai, notiks. Valdība apstiprinājusi svinību programmu, neraugoties uz Veselības ministrijas centieniem pasākumu, ja ne noairēt, tad mēroga ziņā padarīt kompaktu un maznozīmīgu.

Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem šī jubileja ir ļoti nozīmīga. Tautas pašaizsardzības organizācija veidojusies 1991. gada barikāžu dienās. Šo gadu laikā Zemessardze izaugusi par Nacionālo bruņoto spēku skaitliski lielāko struktūru, un tā darbojas uz brīvprātības pamatiem.

Epidemioloģiskā drošība tiks ievērota

Pandēmijas dēļ gan pērn, gan šogad daudzi svinīgie armijas pasākumi tikuši atcelti. Nenotika arī stratēģiski nozīmīgā parāde Daugavpilī, kur par vietējo iedzīvotāju prātiem nākas konkurēt ar Krievijas Federāciju. Epidemioloģiskie drošības pasākumi un vakcinācija pamazām sabiedrības ikdienu ieved vecajās sliedēs, un tagad arī lieliem masu pasākumiem tiek dota zaļā gaisma. Taču Jelgavā 21. augustā iecerētajai Zemessardzes jubilejas parādei Veselības ministrija iebilda. Prasīja aizliegt piedalīšanos parādē testētajiem zemessargiem, kuri nav vakcinēti vai izslimojuši kovidu. Neatkarīgā jau vēstīja, ka “Ministram Pavļutam traucē Zemessardzes jubileja”. Oficiāli gan veselības ministram Danielam Pavļutam ar to nebija nekādas saistības, viņa birojs skaidroja, ka jautājums tiek lemts ekspertu līmenī, tā dēvētajā epidgrupā. Lai nu kā tur arī bija - armijas pusē satraukumam par parādes iespējamo atcelšanu vairs nav pamata. Parāde notiks. Protams, tās norisē ievērojot striktus epidemioloģiskās drošības pasākumus.

Lielākā kopš dibināšanas

Kā informē Aizsardzības ministrija, militārās parādes dalībnieki (soļotāji un transporta vienību komandas) varēs piedalīties parādē ar pārslimošanas sertifikātu, vakcinācijas sertifikātu vai 48 stundas derīgu negatīvu Covid-19 testu. Dalībnieki parādē lietos mutes un deguna aizsegus. Dalībnieki uz parādi ieradīsies un pametīs to, ievērojot sociālā burbuļa principu - tātad vienības savā starpā netiks jauktas. Savukārt parādes skatītāji no dalībniekiem tiks norobežoti ar drošības lenti un barjerām, uz kurām redzamās vietās būs izvietota informācija par piesardzības pasākumiem.

Militārā parāde sāksies pulksten 12.00 ar valsts augstāko amatpersonu uzrunām Hercoga Jēkaba laukumā. No Hercoga Jēkaba laukuma parāde virzīsies pa Lielo ielu līdz Lielupes pļavai pretī Jelgavas pilij. Aizsardzības ministrija vēsta, ka šī būs vērienīgākā Zemessardzei veltītā parāde kopš Zemessardzes dibināšanas. Piedalīsies ap 1500 karavīri un zemessargi no visām četrām Zemessardzes brigādēm, kā arī karavīri un zemessargi no Nacionālo bruņoto spēku Sauszemes spēku Mehanizētās kājnieku brigādes 3. kājnieku bataljona un Militārās policijas. Kaimiņvalstis parādē pārstāvēs viesi no Lietuvas brīvprātīgās militārās organizācijas KASP (Krašto apsaugos savanorių pajėgos) un Igaunijas Zemessardzes jeb brīvprātīgās Aizsardzības līgas “Kaitseliit”. Parādē tiks izmantotas arī aptuveni 100 militārās tehnikas vienības, ko ikdienā lieto Zemessardze. Muzikālo noformējumu parādei nodrošinās Zemessardzes orķestris, Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestris un Jūras spēku orķestris.

Armija izbrauks laikus

Svinību dienā Jelgavā notiks arī vairāki citi svinīgi pasākumi. Pēc parādes pulksten 14.00 sāksies militārās tehnikas izstāde Lielupes pļavā pretī Jelgavas pilij, savukārt pils pagalmā notiks koncertuzvedums “Mūsu zeme. Mūsu tauta” ar pazīstamu skatuves mākslinieku un muzicējošo zemessargu piedalīšanos. (Šai pasākumā gan tiks ielaistas tikai covid sertificētas un bezmaksas ielūgumus izņēmušas personas.) Labvēlīgos laika apstākļos plānots arī izpletņlēcēju grupas paraugdemonstrējums.

Iedzīvotājiem jāņem vērā, ka parādes dalībnieku un militārās tehnikas ierašanās Jelgavā plānota no 18. augusta un turpināsies līdz 20. augustam pa koplietošanas ceļiem un dažādos laikos. Tāpēc ir iespējami īslaicīgi satiksmes traucējumi, ko svētki noteikti atsvērs.