Noliktavās glabājas simtiem tūkstošu vakcīnu, bet laukos uz poti jāgaida nedēļām

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Vairākās vietās ārpus Rīgas uz vakcinēšanos joprojām jāgaida nedēļām. Izbraukuma vakcinācijas laikā atsevišķās vietās cilvēkiem stundām jāstāv rindā, nezinot, vai atvestās vakcīnas pietiks visiem gribētājiem. Veselības ministrs Daniels Pavļuts no valsts budžeta prasīja 1,2 miljonus eiro vakcinācijas loterijai, kā iemeslu minot nepieciešamību stimulēt iedzīvotāju vēlmi vakcinēties.

Līdz šim Latvija ir saņēmusi 1 194 375 “Pfizer”/”BioNTech” vakcīnas devu, 349 200 “Moderna” vakcīnas devu, 447 800 “AstraZeneca” un 110 200 “Janssen” vakcīnu devas, tātad kopumā - 2 101 575 dažādu vakcīnu devas.

Saskaņā ar atvērtajos datos pieejamo informāciju, līdz vakardienai bija izlietotas 1 387 196 devas. Jūlija sākumā valdība nolēma ziedot 165 600 “AstraZeneca” vakcīnu pret Covid-19 devas Gruzijai, Moldovai, Melnkalnei, Kenijai un Albānijai, bet jūlija beigās uz Tunisiju tika nosūtītas 50 400 “AstraZeneca” vakcīnas devas. Ņemot vērā šo informāciju, Latvijā noliktavās un pie potētājiem ir jābūt aptuveni pusmiljonam Covid-19 vakcīnu devu. Tāpēc vēl jo nesaprotamāka ir situācija, kad laikā, kad vakcīnu ir pietiekami, iedzīvotāji sūdzas par to trūkumu.

Vakcīnu pietiek, bet tomēr trūkst

Ieraksti sociālajos tīklos vēsta, ka Salacgrīvā daži iedzīvotāji uz poti joprojām ir spiesti gaidīt trīs nedēļas. Limbažos 31. jūlijā izbraukuma vakcinācijā, kas bija paredzēta līdz pulksten 18, vakcīnas beidzās jau drīz pēc pusdienlaika. Līvānos izbraukuma vakcinācijā iedzīvotājiem pēc potes bija jāstāv rindā 4 stundas.

Nacionālā veselības dienesta Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas konsultante Inga Vasiļjeva Neatkarīgajai uzsver, ka Latvijā vakcīnu krājumi ir pietiekami. “Vakcīnu krājumi Latvijā ir pietiekami un visiem vakcinācijas pakalpojuma sniedzējiem ir iespēja vakcīnas nepieciešamajā apjomā pieteikt un saņemt. Diemžēl jūlijā “Janssen” vakcīnu ražotājs Latvijai nepiegādāja visas solītās vakcīnu kravas. Taču ir neierobežota iespēja vakcinēties ar “Pfizer” un “Moderna” vakcīnām, pieejamas arī “AstraZeneca” vakcīnas. Vakcīnas vakcinēšanas pakalpojuma sniedzējiem tiek piegādātas tādā apjomā, kā tiek veikti pasūtījumi,” bilda Inga Vasiļjeva.

Viņa skaidroja, ka Salacgrīvā vakcināciju veic trīs ģimenes ārstu prakses, savukārt izbraukuma vakcināciju 31. jūlijā Limbažos nodrošināja Limbažu slimnīca. “Mediķi bija rēķinājušies ar citu pieprasījumu, ņemot vērā iepriekšējo izbraukumu pieredzi. Tā kā pieprasījums šoreiz bija lielāks, vakcīnu krājums beidzās pirms plānotā vakcinācijas laika. Mediķi atvainojas par šo situāciju,” uzsver I. Vasiļjeva. Pēc viņas teiktā, vakcinēties pret Covid-19 ir iespējams praktiski katru dienu Limbažu slimnīcā, ir izveidots vakcinācijas tālrunis ar numuru 28681530, pa kuru iedzīvotāji var pieteikties uz vakcināciju. Limbažu slimnīca organizē arī regulārus izbraukumus reģionā, piemēram, uz Skultes tirgu, kas ir Saulkrastu tuvumā. Nākamais plānots 14. augustā.

Loterija - uz pauzes

Veselības ministrijas rosināto vakcinācijas loterijas ideju valdība pieņēma bez minstināšanās, atvēlot no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem aptuveni 1,2 miljonus eiro, tajā skaitā aptuveni 0,5 miljonus eiro organizatoriskiem izdevumiem. Savukārt Saeimā šis jautājums vēl nav skatīts, jo Saeimas deputātu vairākums pagājušajā nedēļā nolēma šo jautājumu izņemt no plenārsēdes darba kārtības.

Deputāts Krišjānis Feldmans Saeimas sēdē minēja, ka loterija nerisinās problēmas gadījumos, ja kaut kur nav pieejama vakcīna vai persona netiek līdz vakcinācijas punktam. Līdz ar to, pēc politiķa domām, labāk šos līdzekļus novirzīt tam, lai vakcīnas nogādātu tuvāk cilvēkiem un nodrošinātu, ka ģimenes ārsti vairāk iesaistās vakcinācijas procesā.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais