Ja ģimenes ārsts savakcinēs daudz senioru, par katru vakcinēto maksās desmit eiro

© Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Ģimenes ārsti pašlaik saņem dažādas piemaksas par savu darbu, piemēram, par laikus atklātu onkoloģisku saslimšanu pirmajā vai otrajā stadijā. Daļa piemaksu ieviestas Covid-19 pandēmijas laikā.

Lai palielinātu ģimenes ārstu iesaisti vakcinācijā pret Covid-19, Veselības ministrija šonedēļ aicinās valdību izskatīt jautājumu par vakcinācijas piemaksām tieši ģimenes ārstu praksēs. Taču pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, par pacientu vakcināciju pret Covid-19 jau tagad ģimenes ārstu prakses saņem piemaksas. Veselības ministrijā Neatkarīgā noskaidroja, ka piemaksas varētu kļūt lielākas.

Vakcinācijai ģimenes ārsta praksē vajadzēja būt pašsaprotamai

Veselības ministrs Daniels Pavļuts pastāstīja, ka ģimenes ārstu prakses no valsts saņems papildu finansiālo atbalstu gan par vakcinācijas pret Covid-19 nodrošināšanu, gan arī par vakcinētajiem pacientiem. Pēc ministra sacītā, par šādu atbalsta mehānismu veselības ministrija vienojusies sarunās ar ģimenes ārstiem, un šo piemaksu apmērs būs atkarīgs no tā, cik liels būs to pacientu īpatsvars, kas būs savakcinējušies. Papildus ģimenes ārstam būs pieejama atbalsta summa - līdz 1500 eiro, lai algotu papildu darbinieku vai iekārtotu prakses telpas vakcinācijai.

Pašlaik vakcīnu pret Covid-19 iespējams saņemt tikai 58 procentos ģimenes ārstu prakšu, un, kā uzsvēra D. Pavļuts, vakcinācijas pakalpojumam ģimenes ārsta praksē jau sen vajadzētu būt obligātam un pašsaprotamam. “Vakcinācija ir viens no bāzes pakalpojumiem, kas būtu jāsaņem ģimenes medicīnas primārās aprūpes ietvaros pie sava ģimenes ārsta,” sacīja D. Pavļuts. Jāpiezīmē, ka lielākajā daļā ģimenes ārstu prakšu iedzīvotāji tiek vakcinēti pret citām saslimšanām, piemēram, ģimenes ārsti, kuru aprūpē ir bērni, vakcinē mazos pacientus pret visām saslimšanām, kuras noteiktas vakcinācijas kalendārā.

Tajā pašā laikā Covid-19 pandēmija parādījusi, ka liela daļa ģimenes ārstu prakšu nav gatavas vai tām trūkst atbalsta, lai iesaistītos arī vakcinācijā pret koronavīrusu. Tāpēc veselības ministrs pieļauj, ka Veselības ministrijai nākotnē līgumos, kurus ģimenes ārsti slēdz ar Nacionālo veselības dienestu, vakcinācijas pakalpojuma sniegšanu ģimenes ārsta praksē varētu noteikt kā obligātu.

Piemaksas par Covid ir jau tagad, laikam par mazu

Nacionālajā veselības dienestā Neatkarīgā noskaidroja, ka ģimenes ārstu prakses jau pašlaik saņem piemaksas par vakcinācijas aptveres rādītāju sasniegšanu. Šīs piemaksas gan nav ļoti lielas. Noteikts, ka līdz 2021. gada 31. decembrim dienests samaksā ģimenes ārsta praksei par sasniegtajiem Covid-19 vakcinācijas aptveres rādītājiem iedzīvotājiem vecumā no 60 gadiem un pacientiem ar noteiktām hroniskām saslimšanām, kas publicētas Slimību profilakses un kontroles centra tīmekļvietnē. Šīs piemaksas ir: viens eiro par katru personu, kurai pabeigta vakcinācija, ja vakcinācijas aptvere ir līdz 60 procentiem; divi eiro par katru personu, kurai pabeigta vakcinācija, ja vakcinācijas aptvere ir no 60 līdz 80 procentiem un trīs eiro par katru personu, kurai pabeigta vakcinācija, ja vakcinācijas aptvere ir no 80 līdz 100 procentiem.

Veselības ministrijā norāda, ka pašlaik patiešām ir noteiktas piemaksas, bet šonedēļ valdībai piedāvās lemt par grozījumiem, lai samazinātu kritēriju - procentuālo aptveri, kā rezultātā pieaugtu piemaksas apmērs par vienu pacientu, kā arī palielināt pašas piemaksas, ja aptvere būs vairāk par 60 procentiem.

Maksās pat desmit eiro par pacientu

Par to vēl jālemj valdībai, bet Veselības ministrija piedāvā noteikt šādas piemaksas: viens eiro par katru vakcinēto personu, kura pabeigusi vakcināciju, ja sasniegta aptvere līdz 50 procentiem (pašlaik viens eiro tiek maksāts, ja vakcinācijas aptvere ir līdz 60 procentiem). Trīs eiro par savakcinētu pacientu tiks maksāts, ja būs sasniegta vakcinācijas aptvere virs 50 līdz 70 procentiem, bet

desmit eiro par katru vakcinēto personu, piešķirs, ja vakcinācijas aptvere būs no 70 līdz 100 procentiem.

Tātad piemaksa būs trīs reizes lielāka.

Te gan jāmin viena nianse. Vakcinācijas aptveri, tas ir, to, cik liels ir pacientu īpatsvars, kas vakcinējušies konkrēta ģimenes ārsta praksē, rēķinās ne no visiem pacientiem, bet tieši no konkrētas mērķgrupas, proti, seniori virs 60 gadiem un hroniskie pacienti.

Ģimenes ārsti saņem arī citas piemaksas

Nacionālā veselības dienesta speciāliste Ginta Ozoliņa Neatkarīgajai pastāstīja, ka ģimenes ārsti pašlaik saņem arī citas piemaksas, kas noteiktas saistībā ar ģimenes ārsta gada darbības novērtēšanu. Starp šīm piemaksām ir maksājums par laikus atklātu onkoloģisku slimību saviem pacientiem. Ģimenes ārsts saņem maksājumu 75 eiro apmērā par viņa pacientu reģistrā esošai personai laikus atklātu vēzi pirmajā vai otrajā stadijā.

Piemaksas ģimenes ārsti var saņemt arī par dzemdes kakla un krūts vēža skrīninga aptveres sasniegšanu. Par sasniegtajiem dzemdes kakla vēža skrīninga atsaucības rādītājiem ģimenes ārsts saņem 10 eiro par katru veikto skrīninga izmeklējumu, ja sasniegta vismaz 50 līdz 70 procentu atsaucība, un 20 eiro par katru izmeklējumu, ja sasniegta vismaz 71 procenta atsaucība. Tādas pašas piemaksas ģimenes ārsts var saņemt par katru krūts vēža skrīninga izmeklējumu, ko veikusi ārsta paciente.

Ārsti saņem arī piemaksas ārkārtas situācijas laikā. Līdz jūnijam bija noteikta 2301,25 eiro piemaksa mēnesī vienam ģimenes ārstam un 1766,66 eiro mēnesī vienam rezidentam, 1380,50 eiro vienai māsai. Taču no jūlija līdz septembrim tiks maksāti 25 procenti no šīs summas par pilnu mēnesi vienam speciālistam. “Norādītā summa ir vidēji katram speciālistam mēnesī, ja tiek nodarbināts viens ārsts, viens rezidents un viena māsa. Kopējās prakses izmaksas var mainīties attiecībā no praksē esošā personāla skaita,” skaidro G. Ozoliņa. Ģimenes ārstu prakses saņemt arī ap 457 eiro piemaksu par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem, bet izmaksas apjoms varot būt atkarīgs no personāla skaita ģimenes ārsta prakses vietā un pacientu apmeklējuma skaita mēnesī.

UZZIŅA

Kādas piemaksas var saņemt ģimenes ārsti?

Par laikus atklātu 1. un 2. stadijas vēzi - 75 eiro par pacientu

Par dzemdes kakla un krūts vēža skrīninga aptveres sasniegšanu - 10 līdz 20 eiro atkarībā no sasniegtās atsaucības

Ikmēneša piemaksa par darbu ārkārtas situācijas laikā - 2301 eiro līdz jūlijam, no jūlija 25 procenti no šīs summas

Ikmēneša fiksēta piemaksa par individuālajiem aizsardzības līdzekļiem - vidējā summa 457 eiro

Piemaksa par vakcinācijas aptveres rādītāju sasniegšanu - 1 līdz 3 eiro

Avots: Nacionālais veselības dienests

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais