Vakcinācijas avīzes nebūs – tās vietā brošūra kopā ar reģionālo presi

© Pixabay

Lai gan sākotnēji vakcinācijas avīze tika solīta marta beigās, tad aprīlī, tad maija vidū, šis izdevums joprojām nav sasniedzis lasītāju. Nacionālā veselības dienesta (NVD) Vakcinācijas projekta nodaļas vadītāja Eva Juhņēviča Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē atzina, ka vakcinācijas avīze netiks izdota un nogādāta pie lasītājiem tādā veidā, kā sākotnēji bija plānots. Informācija par vakcināciju tiks izplatīta sadarbībā ar reģionālajiem medijiem.

E. Juhņēviča gan uzsvēra, ka Vakcinācijas birojs nav atteicies no ieceres izdot informatīvo materiālu par vakcināciju, tomēr šobrīd, pārrunājot šo jautājumu starp Vakcinācijas biroja darbiniekiem, ir nolemts, ka pareizāk būtu informāciju par vakcināciju izplatīt sadarbībā ar reģionālajiem medijiem. Tāpēc šobrīd tiekot strādāts pie šāda izplatīšanas modeļa.

“Avīze ir laba lieta, bet ieguvums no informatīvo materiālu saņemšanas kopā ar savu pierasto reģionālo presi būs lielāks,” Saeimas deputātiem skaidroja E. Juhņēviča.

Savukārt informācijas izplatīšanai krievu valodā tiekot gatavots mediju iepirkums.

E. Juhņēviča skaidroja, ka vakcinācijas avīzes mērķis bija sniegt izsmeļošu informāciju gan par vakcīnu drošumu, gan par nepieciešamību vakcinēties, gan citiem jautājumiem.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka sākotnēji vakcinācijas avīzi tika iecerēts piegādāt 825 000 mājsaimniecību un viena eksemplāra izdošana tika lēsta 13 centu apmērā. Tātad kopumā šīs avīzes izdošana varētu izmaksāt 110 500 eiro. Pērn decembrī Veselības ministrijas izsludinātajā iepirkumā par informatīvo materiālu drukas pakalpojumiem, kurā paredzēts veidot vakcinācijas avīzi, līguma summa ir nepilni 82 776 eiro.

Līdz ar to Veselības ministrijas atvērtajā drukas pakalpojumu iepirkumā pieejamā summa bija par mazu, lai varētu izdot avīzi. Tajā pašā laikā pašvaldības un ārstniecības iestādes lūdza informatīvos materiālus saistībā ar vakcināciju. “Tika pieņemts lēmums atlikušo naudu iztērēt citu informatīvo materiālu - infolapu un brošūru - drukāšanai,” Saeimas deputātiem aprīļa beigās stāstīja NVD Vakcinācijas projekta nodaļas komunikācijas koordinatore Ieva Stūre.

Tobrīd avīzi jeb kā paši Vakcinācijas biroja darbinieki to sauca par informatīvo materiālu, bija plānots nodrukāt un piegādāt 1 012 000 adresātu, viena eksemplāra izgatavošanas un piegādes izmaksām, iespējams, sasniedzot 27 centus. Pēc Neatkarīgās aplēsēm, tas kopumā varētu izmaksāt 273 240 eiro. Vakcinācijas birojs pats gan nenosauca precīzas izmaksas, jo cerēja, ka varēs vienoties par zemāku cenu ar drukātāju.

Pēc Vakcinācijas projekta nodaļas ieceres, informatīvajā izdevumā, kas būs astoņu lappušu materiāls A5 lapas lielumā (šādā lielumā parasti ir burtnīcas), būs iekļauti skaidrojumi vakcīnu iedarbības mehānismam, dažādu ražotāju vakcīnu salīdzinājums, tostarp intervāls starp devām, sagaidāmās blakusreakcijas un iedarbības efektivitāte, praktiska informācija, atbildot uz dažāda veida jautājumiem par to, kas un kad drīkst vakcinēties, kā arī par to, ko darīt pēc vakcinācijas.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais