Vakcinācijas biroju pametis vēl viens darbinieks

© Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Nacionālā veselības dienesta (NVD) paspārnē esošā Vakcinācijas projekta nodaļā šobrīd strādā vairs tikai astoņi cilvēki. Maija sākumā darbu pārtrauca Agnese Strazda, kas veica komunikācijas pienākumus, bet kopš pagājušās nedēļas Vakcinācijas nodaļā nestrādā arī komunikācijas koordinatora asistente Natalija Vasiļjeva. Arī komunikācijas koordinatore Ieva Stūre iepriekš paziņoja, ka strādās tikai līdz maija beigām. Līdz šim konkurss uz šīm vakancēm izsludināts nav.

Pirms Vakcinācijas projekta biroja reorganizācijas tajā strādāja 10 darbinieki -vadītāja Eva Juhņēviča, vakcinācijas procesa koordinators Edgars Labsvīrs, loģistikas koordinators Armīns Kalniņš, informācijas tehnoloģiju koordinators Māris Dreimanis, komunikācijas koordinatore Ieva Stūre, komunikācijas speciāliste Agnese Strazda, komunikācijas koordinatora asistente Natalija Vasiļjeva, vakcinācijas procesa koordinācijas speciāliste Dita Čudare, vakcinācijas procesa koordinācijas speciālists Ņikita Trojanskis, sekretāre/asistente Evija Nežborte.

Reorganizējot šo biroju par nodaļu NVD, uz jauno darba vietu piekrita pāriet visi desmit darbinieki. Tiesa, drīz pēc veiktās reorganizācijas par darba pārtraukšanu paziņoja A. Strazda, uzsverot, ka viņas aiziešana no šī darba nav saistīta ar reorganizāciju. Viņa, jau uzsākot darbu, bija piekritusi strādāt tikai pirmos trīs mēnešus. Īstenībā viņa nostrādāja pat ilgāk, nekā bija plānojusi. Līdz maija sākumam. Līdz ar to aizvadīto četru mēnešu laikā darbu vakcinācijas birojā ir pametuši jau trīs darbinieki. Februāra beigās darbu vakcinācijas birojā personīgu iemeslu dēļ pameta procesa koordinators Pēteris Rimšs. Viņa vietā tika pieņemts E. Labsvīrs, bijušais NVD vadītājs.

Negaidīti par vēlmi pārtraukt darbu vakcinācijas projektā aprīļa beigās paziņoja Ieva Stūre. Viņa NVD Vakcinācijas projekta nodaļā, iespējams, strādā pēdējās nedēļas. Ja arī viņa aizies no šī darba, tad vakcinācijas projektā aptuveni četru mēnešu laikā būs nomainījusies teju puse no darbiniekiem, no kuriem trīs ir komunikācijas darbā iesaistītie speciālisti.

Līdz šim Nacionālais veselības dienests nav arī izsludinājis konkursu uz pašlaik vakantām vai nākotnē, iespējams, vakanto darba vietu šajā nodaļā.

Vienīgā vakance, kas ir atrodama NVD mājaslapā, ir vecākais eksperts Ārstniecības pakalpojumu departamenta Pakalpojumu attīstības nodaļā ar mēnešalgu no 829 līdz 1287 eiro.

Valdība pagājušajā nedēļā atbalstīja veselības ministra Daniela Pavļuta lūgumu atļaut novirzīt NVD 93 747 eiro, lai nodrošinātu atlīdzību piecām amata vietām līdz šā gada beigām.

NVD nepieciešamas divas informāciju sistēmu administratoru amatu vietas, lai nodrošinātu ViVaT produkcijas vides uzstādīšanu, uzturēšanu un nepieciešamo izmaiņu veikšanu. Tāpat vajadzīgs projekta vadītājs zaļā sertifikāta ieviešanai un vadošais eksperts vakcinācijas procesa jautājumos.

Informācijas sistēmu administratora mēnešalga paredzēta 1888 eiro, zaļā sertifikāta projektu vadītāja mēnešalga - 1647 eiro, datu analītiķa eksperta mēnešalga - 1287 eiro, vadošā eksperta vakcinācijas procesa jautājumos -1382 eiro pirms nodokļu nomaksas. Arī šādas vakances NVD portālā nav atrodamas.

Kopumā līdz gada beigām šādu darbinieku algošanai, ieskaitot VSAOI un 10% piemaksas, nepieciešami aptuveni 94 tūkstoši eiro. Izdevumus šo darbinieku atalgošanai paredzēts segt no maksas pakalpojumu un citu pašu ieņēmumu naudas līdzekļu atlikuma 2021. gada sākumā. NVD ieņēmumus no maksas pakalpojumiem galvenokārt veido zāļu ražotāju vai lieltirgotavu gada maksa par zāļu un medicīnisko ierīču uzturēšanu kompensējamo zāļu sarakstā, ko veic gada beigās par nākošo gadu.

Savukārt vakcinācijas projekta nodaļas darbiniekiem oficiālā mēnešalga šobrīd ir mazāka nekā pirms reorganizācijas. Piemēram, biroja vadītājas algu samazināja no nepilniem četriem tūkstošiem uz nepilniem diviem, savukārt biroja komunikācijas konsultantam no 3300 eiro uz 1382 eiro.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais