Izdienas pensionāri panāk krīzes pabalstu

TIESĪBAS saņemt vienreizējo pabalstu Covid-19 ārkārtas situācijā tagad būs arī izdienas pensionāriem ar invaliditāti © Ilze Zvēra/F64

Tikai pēc tiesībsarga iejaukšanās Labklājības ministrija piekritusi mainīt likumu un noteikt, ka Covid-19 vienreizējo pabalstu saņems arī izdienas pensionāri. Taču saskaņā ar valdības pieņemto lēmumu pabalstu – 200 eiro – saņems tikai izdienas pensionāri, kuriem ir invaliditāte.

Atšķirīgai attieksmei pret izdienas pensionāriem nav pamata

Tiesībsargs Juris Jansons aicināja Saeimu sadarbībā ar Ministru kabinetu pēc iespējas īsākā laikā novērst Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma neatbilstību Satversmes 91. pantam, lai izdienas pensijas saņēmēji, kuriem ir noteikta invaliditāte, netiktu nepamatoti izslēgti no vienreizējā 200 eiro pabalsta saņēmēju loka.

Vēstulē amatpersonām tiesībsargs norādīja, ka visas personas ar invaliditāti neatkarīgi no to ienākuma avota, atrodas vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos. No Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likuma izriet, ka tiesības uz vienreizējo pabalstu ir personām ar invaliditāti, kurām ir piešķirta vecuma vai invaliditātes pensija, atlīdzība par darbspēju zaudējumu vai sociālā nodrošinājuma pabalsts, ja personai nav tiesību uz valsts pensiju.

Likuma anotācijā tika norādīts, ka universāla finansiālā atbalsta sniegšana visiem senioriem, personām ar invaliditāti un apgādnieku zaudējušām personām, nevērtējot atsevišķus kritērijus, piemēram, ienākumu apmēru, ļaus nodrošināt vienlīdzīgu valsts atbalstu visām personām, tā novēršot risku, ka atbalstu nesaņems tā persona, kurai tas ir vitāli nepieciešams. Līdz ar to valsts atbalsts tiek nodrošināts visiem senioriem, personām ar invaliditāti un apgādnieku zaudējušām personām. Vienreizējais pabalsts šīm iedzīvotāju grupām tiek piešķirts neatkarīgi no pabalsta apmēra. Tāpat netiek vērtēts, vai persona ir nodarbināta vai ne. Līdz ar to visas personas ar invaliditāti neatkarīgi no saņemtās pensijas, atlīdzības vai pabalsta veida atrodas vienādos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos. Tiktāl teorija, jo realitātē daļa pensionāru ar invaliditāti vienreizējo atbalstu saņemt nevarēja, uz ko norāda arī tiesībsargs.

“Taču, neskatoties uz to, ka visas personas ar invaliditāti atrodas vienlīdzīgos un pēc noteiktiem kritērijiem salīdzināmos apstākļos, Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likums, neparedzot vienreizējā pabalsta izmaksu personām ar invaliditāti, kuras saņem izdienas pensiju, nepamatoti pieļauj atšķirīgu attieksmi pret minētajām personām,” savu nostāju skaidro Juris Jansons. Ne likumā, ne tā anotācijā nav norādīts, ka atbalsts nebūtu sniedzams kādai daļai personu ar invaliditāti.

“Izmaksājot vienreizējo pabalstu, atbalsts tika paredzēts visām personām ar invaliditāti. Līdz ar to atšķirīgai attieksmei pret personām ar invaliditāti, kuras saņem izdienas pensiju, nav objektīva un saprātīga pamata,” uzsver J. Jansons.

Tiesībsarga birojs saņēmis vairākus iesniegumus no izdienas pensijas saņēmējiem par atšķirīgo attieksmi.

Piekāpjas tiesībsargam

Saeima martā pieņēma grozījumus Covid-19 infekcijas izplatības seku pārvarēšanas likumā, kas noteica to personu loku, kuriem izmaksā vienreizējo 200 eiro pabalstu. Attiecībā uz izdienas pensijas saņēmējiem vienreizējo pabalstu noteica izmaksāt tikai tiem cilvēkiem, kuri sasniegušas vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamo vecumu, bet kuriem vecuma pensija nav piešķirta. Citiem izdienas pensijas saņēmējiem vienreizējo pabalstu netika paredzēts izmaksāt, jo izdienas pensija pēc savas būtības jau ir speciāla sociālā garantija, skaidro Labklājības ministrijā, uzsverot, ka “izdienas pensiju piešķir un izmaksā cilvēkiem darbspējīgā vecumā, kuri lielā daļā arī pēc atvaļināšanās no dienesta turpina darba attiecības”.

Taču Labklājības ministrija atzīst, ka starp izdienas pensijas saņēmējiem ir arī cilvēki ar invaliditāti, kuri, jo īpaši ar pirmās un otrās invaliditātes grupu, ir vieni no vismazāk aizsargātākajām sabiedrības grupām. Tāpēc Labklājības ministrija uzskata, ka arī tiem izdienas pensiju saņēmējiem, kuriem ir noteikta invaliditāte, ir jāsaņem vienreizējais pabalsts.

Izmaksās pabalstu

Valdība šonedēļ šo jautājumu skatīja vēlreiz, un Labklājības ministrija piekrita tiesībsarga viedoklim, rosinot veikt grozījumus likumā un paredzot vienreizējo 200 eiro pabalstu izmaksāt arī tiem izdienas pensiju saņēmējiem, kuriem ir noteikta invaliditāte. Pabalsta izmaksu plānots uzdot iestādēm, kuras piešķir un izmaksā izdienas pensijas - Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai, Aizsardzības ministrijai, Militārās izlūkošanas un drošības dienestam, kā arī Satversmes aizsardzības birojam. Saskaņā ar Valsts sociālās apdrošināšanās aģentūras datiem 2021. gada februārī Latvijā bija 475 izdienas pensijas saņēmēji vecumā līdz 64 gadiem, kuriem ir noteikta invaliditāte. Savukārt Aizsardzības ministrijas redzeslokā ir 84 izdienas pensijas saņēmēji ar invaliditāti.

Izpēte

"Straujiem soļiem dodamies pretī XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkiem! Kopā ar skolu koru diriģentiem un svētku virsdiriģentiem izdziedājām noslēguma koncerta "Te aust" repertuāru. Nu laiks nodot apgūto tālāk skolēniem!" pēc notikušā skolu koru diriģentu semināra vēsta ieraksts sociālajā tīklā "Facebook". Par gatavošanos svētkiem un ar to saistītajām problēmām, no kurām galvenā ir koru neesamība pat dažās lielās skolās, "Neatkarīgajai" pastāstīja koncerta "Te aust" mākslinieciskais vadītājs Edgars Vītols.

Svarīgākais