Kur šogad meklēt lētākās olas?

© Rūta Kalmuka/F64

Kā ierasts, balto olu cenas pirms Lieldienām lielākajā daļā veikalu ir augstākas nekā brūnajām olām, jo baltās paver lielākas iespējas radoši izpausties. Bet šogad atsevišķos veikalos baltās olas maksā tikpat, cik brūnās – ne par centu vairāk.

Pēc “Maxima Latvija” aptaujas redzams, ka šogad “Top 3” produkti, bez kuriem svētki nav iedomājami, ir olas, svaigi dārzeņi un augļi, kā arī maizes un konditorejas izstrādājumi (tortes, kūkas, pīrādziņi). Lielākā daļa respondentu jeb 47% atzīst, ka svētkos plāno ēst 3-4 olas, taču 26% plāno notiesāt vien 1-2 olas, savukārt 24% Lieldienās baudīs 5 un vairāk olu.

Pērkot olas, Latvijas iedzīvotāji lielākoties uzmanību pievērš olu cenai un krāsai, liecina veikalu tīkla “top!” aptauja. 39,5% uzsvēruši, ka galvenais faktors olu izvēlē ir cena, bet 29,6% - skatās uz krāsu. Olu kategorija svarīga ir 16,9%. To, kurā valstī izdētas olas, pēta vien 7,4%, bet olu ražotāju apskatās 9,3 procenti no aptaujātajiem.

“Maxima” veikalos baltās olas maksā tikpat, cik brūnās

Olas ir “Maxima” klientu viens no pieprasītākajiem produktiem ne tikai Lieldienās, bet arī ikdienā - tās atrodas pieprasītāko preču saraksta augšgalā visa gada garumā. “Teju visas piedāvājumā esošās olas “Maxima” veikalos ir Latvijas ražotāju sarūpētas, tikai Lieldienās lielā pieprasījuma dēļ baltās olas importējam no Ukrainas,” Neatkarīgajai sacīja “Maxima Latvija” komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

Lieldienu nedēļā gan brūnās, gan baltās olas “Maxima” veikalos maksā sākot no 0,99 eiro par 10. “Vērtējot olu cenas “Maxima” veikalos, tās gada griezumā ir identiskas 2020. gadam,” atklāj L. Dupate-Ugule.

Ņemot vērā iedzīvotāju arvien pieaugošo interesi par dzīvnieku labturības jautājumiem, “Maxima Latvija” kā atbildīgs uzņēmums visu laiku paplašina sortimentu ar brīvos apstākļos turētām vistu olām - lielākajos “Maxima” veikalos ir pieejamas visas 4 kategoriju olas - bioloģiskās, kūtī un brīvos apstākļos dētas vistu olas, kā arī trešās kategorijas olas.

“Maxima Latvija” veiktās aptaujas dati liecina, ka vairums iedzīvotāju (76%) šogad svētkus pavadīs mājās kopā ar ģimeni. Lai arī šobrīd nav iespējams klātienē satikties vairākām mājsaimniecībām, iedzīvotāji uzburs svētku sajūtu, gatavojot svinību mielastu kopā ar ģimeni (47%) un īstenojot iecienītākās Lieldienu tradīcijas.

Lai sagatavotos svētkiem, vairums iedzīvotāju (38%) mielastam nepieciešamos produktus plāno sagādāt pārtikas veikalā, vidēji atvēlot 21 līdz 40 eiro. Neskatoties uz to, ka daļa respondentu atzīst, ka plāno iegādāties gatavu maltīti, tomēr vairums iedzīvotāju iejutīsies šefpavāra lomā un lielāko daļu svētku galdā ceļamā cienasta gatavos paši - tā vienlaikus ir kopīga un saliedējoša aktivitāte ģimenes vidū.

Neatkarīgā

Rimi pieaug pieprasījums pēc “brīvo vistu” olām

“Rimi Latvia” kategoriju departamenta direktors Milans Blūms Neatkarīgajai skaidro, ka lielākā daļa no “Rimi Latvia” sortimentā esošajām olām ir Latvijas ražotāju olas, savukārt baltās olas kartona iepakojumā šogad ir no mūsu kaimiņvalsts Igaunijas. Iepakojumā 10 baltās olas “Rimi” veikalos maksā 1,19 eiro, savukārt 10 brūnās olas atkarībā no izmēra un veida “Rimi” veikalos maksā, sākot no 99 centiem. Pēdējo divu gadu laikā, augot pieprasījumam, “Rimi” paplašinājis arī ārpus sprostiem dēto olu piedāvājumu. Šī gada pirmajos mēnešos “Rimi” sortimentu paplašinājuši vēl trīs jaunumi - kūtī dētas olas no jaunā piegādātāja “Alūksnes putnu fermas”, “Balticovo” kūtī dētu 6 olu paka un “Balticovo” brīvos turēšanas apstākļos dētu 6 olu paka. Reaģējot uz pircēju pieprasījumu un īstenojot ilgtspējības mērķus, jau šobrīd vairāk nekā puse “Rimi” veikalos pieejamo vistu olu ir dētas brīvos turēšanas apstākļos, un teju 70% sortimenta ir ārpus sprostiem dētās vistu olas.

“Top!” veikalos olu un cenu dažādība

Veikalu tīkla “top!” mārketinga direktore un valdes locekle Ilze Priedīte Neatkarīgajai skaidro, ka veikalu tīkls “top!” darbojas pēc partnerības principa, tāpēc visā tīklā nav vienotas cenu politikas, un arī šajā gadījumā cenas visos veikalos nebūs vienādas.

“Baltās olas praktiski Latvijā gandrīz nav pieejamas un visa gada laikā praktiski nav pieprasītas. Ikdienā, bet ne Lieldienu laikā populārākas ir tieši brūnās olas. Šī iemesla dēļ, ka pieprasījums pēc baltajām olām ir tieši pirms Lieldienām, katru gadu tās tiek importētas un, kā ierasts, var būt nedaudz dārgākas nekā brūnās olas.

Ņemot vērā, ka baltās olas Nr. 2 (kūtī dētās) no Ukrainas nav atbilstošas Eiropas Savienības olu tirdzniecības standartiem, visā veikalu tīklā “top!” piedāvājam iegādāties baltās olas no Somijas, savukārt brūnās olas ir no Latvijas,” atklāj I. Priedīte.

“Top!” veikalos ir nopērkamas olas no “Alūksnes putnu fermas”, “Balticovo”, z/s “Jaunkaijas” un SIA “Laimīgo vistu ferma”, arī “Raunas mājas vistu olas”, lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības “Vidzemes putni” un citu ražotāju produkcija.

Jautāta par olu cenu izmaiņām, I. Priedīte teic, ka situācija ir mainīga un tā ir cieši saistīta ar konkrētā ražotāja vai veida olām. “Ir olas, kas palikušas lētākas, un ir olas, kam ir vērojams neliels cenu kāpums, piemēram, olām Nr. 3 jeb sprostos turēto vistu olām. Jāsaprot, ka ir mainījušies arī pircēju paradumi, un daudzi aizvien biežāk izvēlas olas Nr. 2 jeb kūtī turēto vistu olas, kas ir dārgākas par olām Nr. 3 vistu turēšanas apstākļu dēļ. Jūtam arī ārkārtējās situācijas ietekmi uz olu patēriņa pieaugumu, kas veido deficītu un attiecīgi arī cenu pieaugumu no olu ražotājiem,” sacīja I. Priedīte.

Kaimiņvalstīs - lētāk

Igaunijā “Rimi” veikalos 10 brūnās olas iepakojumā šonedēļ maksā, sākot no 1,09 eiro. “Maxima” veikalos šāda cena ir baltajām olām. Savukārt 10 brūnās olas “Maxima” veikalos maksā 0,79 eiro.

Lietuvā olas ir vēl lētākas. Gan “Maxima”, gan “Rimi” veikalos 10 olas var nopirkt par 0,79 eiro, “Lidl” - pat par 0,69 eiro.

Izpēte

Ne visi Latvijas iedzīvotāji, kuri strādājot uzkrāj līdzekļus pensiju otrajā līmenī, diemžēl nodzīvo līdz pensionēšanās vecumam. Saskaņā ar likumu valsts fondēto pensiju shēmā uzkrāto var nodot mantojumā, taču daudzi mantinieki nemaz nesteidzas saņemt šos uzkrājumus.

Svarīgākais