Agresīva reklāma iesaista azartspēlē pa pastu

© Imants Vīksne

Lietuviešu azartspēļu kantoris “Arpresa UAB” un tā meitaskompānija Latvijā “RD Baltic” turpina muļķot latviešu vecīšus un vazāt aiz deguna uzraudzības iestādes, ar agresīvu reklāmu iesaistot iedzīvotājus loterijā pa pastu. Nupat atkal pilnas pastkastes piemētātas ar apsolījumiem laimēt 45 tūkstošus eiro. Tikai jāpasūta grāmata par tabletēm.

Azartspēles pa pastu Latvijā nav atļautas. Taču Izložu un azartspēļu inspekcijas mēģinājums ierobežot šīs konkrētās kompānijas darbību Latvijas tirgū ir cietis neveiksmi. Kad inspekcija atteicās piešķirt loterijas rīkošanas tiesības, firma vērsās tiesā un procesu uzvarēja. Viltība, kas ļāva apiet Latvijas likumus, ir aploksnē starp daudzajiem loterijas papīriem ieslēptā lapa ar piedāvājumu “saņemt izcilu grāmatu” vai kādu citu preci. Inspekcijā skaidro, ka formāli šī ir pa pastu tirgotu preču loterija. Ja tās vienas lapiņas ar grāmatas piedāvājumu iekšā nebūtu, tad piedāvājums pārkvalificētaos par azartspēlēm pa pastu. Principā šī grāmata kalpo kā spēles žetons, jo piedāvājumā galvenais ir tieši spēle.

Grāmata ir spēles žetons

Kas notiek, ja naivs vēstules saņēmējs vēlas spēlēt? Viņam jāiegādājas “žetons” par 15 eiro, un tad jau upuris ir iekritis.

Viņam atsūta vienu grāmatu, piedāvā nākamo, tad aiznākamo. Un cilvēks pasūta, jo izmisīgi tic apsolītajiem 45 000 eiro. Piedāvājums taču izskatās tik pārliecinošs! Speciālbalvas potenciālās izmaksas čeks ar visādiem zīmogiem un autentisku paša A. Lenickas parakstu (lai kas viņš arī būtu). Uzlīmes, kas precīzi jāielīmē īpašos lodziņos. Pasmērējušies zīmogi - kā īsti, mistiski kodi pa malām. Un, protams, veidlapas daļa privātās kontaktinformācijas sniegšanai. No brīža, kad tā aizpildīta un nosūtīta, vēstules saņēmējs no anonīmas pastkastītes pārtop šī azartspēļu kantora klientā. Atsūtītajā aploksnē tiek reklamēti arī daži it kā laimētāji. Vienu tādu Neatkarīgā arī sazvanīja. Viņš ļoti uztraucās. Kur dabūts tālruņa numurs, kāda citiem darīšana utt. Taču - jā, 2017. gadā esot pasūtījis preces un esot laimējis. Pārliecinoši neizklausījās, bet var jau būt, ka par sava vārda un foto ekspluatēšanu mūžu mūžos kaut kādu naudu ir saņēmis.

Kurš no tā nopelna

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir pazīstams ar šo Lietuvas kantori. Pēc katras izlozes saņemot sūdzības. Taču līdz šim secināts, ka uzņēmums nodarbojas ar tādu saimnieciskās darbības veidu, kas nav aizliegts. Centra pārstāve Santa Zarāne skaidro, ka formāli likums pārkāpts netiek, kaut gan uzņēmuma piedāvājums tiek noformēts ļoti uzbāzīgi un agresīvi. Šādu komercpraksi patiešām būtu lietderīgi izvērtēt, taču pandēmijas apstākļos PTAC esot pārslogots ar sūdzībām par interneta blēžiem un viltus brokeru kantoriem. Rokas par īsām. Tāpēc lieta par negodīgu komercpraksi pagaidām nav ierosināta. Vienīgais padoms, ko šai situācijā sniedz PTAC, ir saņēmējiem nereaģēt uz šāda veida bezadresāta vēstulēm, savukārt ģimenes locekļiem ir vērts pieskatīt seniorus, kas mēdz uzķerties uz šādiem piedāvājumiem. Preču, pakalpojumu un blēņu tirgoņi mēdz ļaunprātīgi izmantot cilvēku naivumu, iesmērējot viņiem pilnīgi nevajadzīgas lietas un pretī saņemot viņiem ļoti vajadzīgo naudu. Kurzemes pusē klīst jautrs stāsts par lauku večuku, kas bijis tik ļoti atkarīgs no TV veikalu skatlogiem, ka pasūtījis sev visu pēc kārtas, krāvis šķūnī kaudzē, un kronis visam bijis pērļu vanna-elektriskais burbuļpaklājs, lai gan vannas viņam mājā nemaz nav bijis.

Īstais uzvarētājs ir Arvydas

Neatkarīgā sazvanīja spēles rīkotājus uz norādīto kontakttelefonu, tur saņemot nelaipnu skaidrojumu, ka izplatītajā vēstulē ir tikai reklāmas materiāli un reklāma Latvijā nav aizliegta. Uz iebildi, ka naivāki ļaudis šo loterijas piedāvājumu var pārprast, operatore ieteica - ja nepatīk saņemt reklāmu, tad uz pastkastes jālīmē attiecīgs aizliegums. Savukārt, kas attiecas uz izlozi, tā tiek rīkota jau 15. reizi un esot “oficiāla spēle ar visām atļaujām”.

Vispārzināms ir fakts, ka azartspēlēs vienīgais, kam uzvara garantēta, ir pats azartspēļu rīkotājs. “Lursoft” datu bāze liecina, ka 2019. gada apgrozījums kompānijai “RD Baltic” pārsniedza 3,2 miljonus eiro, bet peļņa pēc nodokļiem 216 tūkstošus eiro. Patiesā labuma guvējs uzņēmumā ir Andrijauskas Arvydas. Viņš ir šīs spēles īstais uzvarētājs.

Izpēte

Ja Eiropas centrs esot Kolkasragā vai Latvijas ģeogrāfiskais centrs būtu meklējams Ķeguma elektrostacijā, bet garīgais centrs nosacīti svārstās starp Aglonu un Pokaiņiem, tad literatūras smadzeņu centrs jau trešo desmitgadi nobāzējies Ventspilī.

Svarīgākais