Daļa augstskolu plāno paaugstināt studiju maksu

© Inga Nestere/F64/Ilustratīvs foto

Viena daļa aptaujāto augstskolu nākamajā akadēmiskajā gadā negrasās celt studiju maksu, taču dažas augstākās izglītības iestādes to plāno darīt, informējot, ka pieaugums būs 3 līdz 10%. Arī šā brīža noteiktās summas par mācībām ir gana augtas: netiekot budžeta grupā, gadā nākas šķirties no aptuveni 1500–4000 eiro. Taču, lai studiju maksa neiecirstu tik lielu robu makā, augstskolas piedāvā maksas atvieglojumus (līdz pat 100% apmērā), piemēram, par teicamām sekmēm, sakarā ar bērna piedzimšanu, par studējošā ieguldījumu augstskolas sporta vai kultūras dzīvē un tamlīdzīgi. Ar vislielākajām atlaidēm tiek atbalstīti tie, kas studē maģistrantūrā vai doktorantūrā.

Studiju maksa var sasniegt pat 13 000 eiro

Latvijas Universitātē (LU), kur šobrīd studē 14 000 studentu, nedaudz vairāk nekā 8000 jeb 58,2% par mācībām maksā paši, gadā šim mērķim tērējot no 1500 līdz 1620 eiro (nepilna laika studenti) vai no 1090 līdz 3000 eiro (pilna laika studenti). Izņēmums ir medicīnas programmas, kur mācību maksa atsevišķās programmās gadā var sasniegt pat 13 000 eiro. „Latvijas Universitāte kopumā neplāno celt studiju maksas. Varētu būt izņēmumi, kad palielinājums saistīts ar studiju programmu modernizāciju vai atalgojuma celšanu akadēmiskajam personālam saskaņā ar MK noteikumu izmaiņām. Respektējot esošo situāciju valstī un potenciālo studentu maksātspēju, arī šajos gadījumos studiju maksas pieaugums plānots neliels - pārsvarā 5-10% apjomā,” skaidro augstskolā.

Visdāsnāk budžeta vietas inženieriem

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Studiju departamenta direktore Ilze Birzniece informē, ka šobrīd augstskolā par maksu studē aptuveni 40% studentu, tajā skaitā ārzemju studenti un nepilna laika studenti, kuriem budžeta vietas nav paredzētas. Visdāsnāk budžeta vietas iedalītas inženierzinātņu jomas programmās. „Tajās par maksu studē tikai 10% studentu. Darba tirgū ir liels pieprasījums pēc inženierzinātņu speciālistiem, tāpēc RTU inženierzinātņu programmās ir liels budžeta vietu skaits, un lielākā daļa jauniešu var studēt bez maksas,” uzsver I. Birzniece. Tiem, kam budžeta vietas iet secen, jārēķinās, ka mācības kādā no RTU pamatstudiju programmām izmaksās no 800 līdz 2000 eiro semestrī atkarībā no studiju profila, „jo sociālajās zinātnēs ir mazākas izmaksas uz vienu studiju vietu, savukārt inženierzinātnēs un arhitektūrā - lielākas, ņemot vērā studijām nepieciešamās laboratorijas un citu tehnisko aprīkojumu,” skaidro RTU pārstāve, piebilstot, ka patlaban nav plānots paaugstināt studiju maksu nākamajā studiju gadā.

Arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) apgalvo - studiju maksa nākamajā akadēmiskajā gadā nemainīsies. Tas nozīmē, ka pilna laika studijas izmaksās no 600 līdz 1500 eiro semestrī, nepilna laika studijās no 450 līdz 700 eiro semestrī, informē LLU Studiju centra vadītāja Sandra Sproģe. LLU par maksu studē 37% no visiem studentiem. Aptuveni tikpat - 34% - par izglītību maksā paši, studējot Liepājas universitātē. Un gadā, izvēloties kādu no pamatstudiju programmām, par studijām samaksā no 1520 līdz 2170 eiro. Šāda samaksa paliks arī nākamajā akadēmiskajā gadā.

Par dažādiem procentiem, bet pieaugums būs

Savukārt Rīgas Stradiņa universitāte (RSU), „izvērtējot citu augstskolu piedāvājumu un citus ārējās vides ietekmējošos faktorus”, studiju maksu 2021./2022. akadēmiskajam gadam plāno koriģēt vidēji par 2,7%.

Šobrīd RSU pamatstudiju programmās latviešu plūsmā studiju maksa svārstās no 1500 eiro gadā ārsta palīga programmā līdz 12 tūkstošiem eiro studiju programmā „Zobārstniecība”. Šogad RSU par maksu studē aptuveni 60% studējošo. Tikmēr Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijā maksas studentu īpatsvars ir 26% no vairāk nekā 1650 studējošiem. Pilna laika studiju programmās maksa ir no 1520 līdz 4550 eiro gadā. Nepilna laika studijas gadā izmaksā no 1140 līdz 1490 eiro. „Studiju maksas izmaiņas tiek pieņemtas Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmijas senātā ne vēlāk kā aprīlī, savlaicīgi informējot par to studējošos un potenciālos studētgribētājus,” skaidro akadēmijā. Taču jau tagad ir zināms, ka palielinājums būs - apmēram 7%. Iemesls - studiju vietas bāzes izmaksu pieaugums.

Izglītība

Kādēļ augstākās izglītības jomā nevalda brīva konkurence; kādēļ nespējam izrauties no ekonomiskās atpalicības; vai patiesi nevēlamies daudz pelnīt un kļūt bagāti – “Neatkarīgās” intervijas turpinājums ar politoloģijas doktoru, Transporta un sakaru institūta rektoru, bijušo Latvijas vēstnieku Beniluksa valstīs, Eiropas Savienībā un NATO Juri Kanelu.

Svarīgākais