Komentāri: "Latvenergo" valdes priekšsēdētājs: Elektroenerģijas ieguves un patēriņa jomā gaidāmas milzu pārmaiņas

Rima Solis

Es jau reālas pārmaiņas rēķinos kādu laiku pieredzu! Latvenergo šķiet, ka apaliek?

15.mai Atbildēt
Guntis Akmeņkalns

Jautājums tik viens, vai Latvenergo un Sadales tīkli ir sagatavojušies atjaunot atjaunojamo, veikuši attiecīgos iepirkumus, ja Krievija ar raķetēm, droniem būs apšaudījusi elektrības ražotnes un pārvedes līnijas? Agri vai vēlu, Krievija jādomā, neiebrūkot Latvijā, veiks energo objektu apšaudes.

15.mai Atbildēt
Juris Seikovskis

Izcili: "Renovējot turbīnas, mēs esam kāpinājuši savu spēkstaciju jaudu vēl par 8-9%. "

Šeit runa ir par HES. Vai tas šefs visus tur par lohiem?

HES uzstādītajai jaudai ir tikai teorētiska un propagandas komponente. HES strādā tik, cik ir ūdens. Parasti ar pāris turbīnām no rīta un vakara pīķos. Uz pilnu jaudu HES strādā tikai palu maksimumos, kas ir pāris dienas. Tā ka tas uzstādītās jaudas palielinājums ir fufelis. Arī jauno hidroagregātu efektivitātes pieaugums par 2% ir fufelis. Zemes magnētiskais lauks, cik zināms, nav mainījies.

P.S. Mans vecais šefs ar kaskādes vienu no ģenerāldirektora vietniekiem bija kaislīgi bļitkotāji. Un šis vietnieks uz ledus "sildoties", tas bija vēl gadsimtu mijā, pastāstīja, ka no augšas kaskādi spiež modernizēties. Bet šamie nezinot ko, jo viss ir optimāli. Tomēr risinājumi "modernizācijai" tika rasti. HES-iem tika manīti hidroagregāti uz jauniem un pat !!! par 1,5-2% efektīvākiem! Dažiem šefiem ganu nu pa tiesām jāvazājas.

Jautājums Latvenergo un arī mūsu valsts vadībai.

Vai Krievijā visiem HES, kuri tika būvēti 60-tajos gados, arī nomainīti hidroagregāti? Vai vispār to mūsu nomainīto hidroagregātu resurs bija beidzies, ka tie visi tika manīti? Jeb tā paša ražotāja tādi paši agregāti citos HES turpina strādāt un vēl strādās 100 gadus? Vienai turbīnai 80-to vidū, laikam Pļaviņu HES, bija plīsusi ass. To nomainīja. Tā gadās ik pa brīdim arī ar citām iekārtām, kad dažādu sakritību dēļ pārplīst pat 200 un 400 mm resnas asis. Bet, ja hidroagregātu normāli apkalpo, vai tā resurs, izņemot šādus izņēmuma gadījumus, nesniedzās teju simtos gadu? Kaskādē ar tehnisko apkopi, cik noprotams, viss ir labākajā līmenī.

15.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Prieks dzirdēt, ka kāds ir atklājis materiālu nenovecošanas un nenodiluma likumu. Tikai kaut kā nevaru saprast, kāpēc man kurpēm papēži dažu gadu laikā nodilst un tos jālabo vai jāpērk jaunas kurpes.

Protams ka turbīnas var izmantot ilgi, tikai nodilstot tām samazinās to efektivitāte. Piedevām jaunās turbīnas ir efektīvākas, tas nozīmē, ka var saražot vairāk elektrības no tā paša ūdens apjoma. Tā kā gan efektivitātes palielināšana, gan jaudas palielināšana ļauj vairāk saražot elektrības.

15.mai Atbildēt
Kalamburs atbilde Andis Vaičulis

Būtu pagalam dīvaini, ja pie šī raksta nebūtu Vaičuļa komentāra.

Iespējams, ka nebūtu tādā gadījumā, ja tauta katru Mārtiņa Čakstes vārdu pavadītu ar stāvovācijām. Lai ko viņš arī teiktu.

16.mai Atbildēt
Juris Seikovskis atbilde Andis Vaičulis

Taisnība. Var saražot vairāk, pat par 1,5-2 % vairāk!!! Vai tas ir to vērts??!

Salīdzinājums hidroģeneratoriem ar kurpēm maigi sakot nekorekts. Vēl jo vairāk, ja jauda ir 80 Mw. Vienā uzņēmumā Latvijā strādā elektrisks ekskavators. Paliels, sver 200 tonnas. Dzimis 1968 gadā. Pirmos 30 mūža gadus strādāja divās maiņās cauru gadu, šobrīd gan šamam vieglāka dzīve. Bet regulāri tiek darbināts un strādā ar pilnu jaudu. Šis ekskavators ir vismaz pāris "klases" zemākā hierarhijā, nekā lielas jaudas hidriagregāti. Bet strādā joprojām un "pensijā" neprasās.

P.S. Saprotu, ka neviens no mūsu augšas vīriem un sievām nepētīs hidroagregātu nomaiņas nepieciešamības vai lietderības jautājumu. Arī tāpēc esam pakaļā Baltijai.

16.mai Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde Juris Seikovskis

Tikai ir jautājums cik daudz dažādu detaļu šajā traktorā ir nomainīts šo gadu laikā? Var jau stāstīt, ka traktors strādā 50 gadus, tikai aizmirst pastāstīt, ka šo gadu laikā virkne detaļu ir nomainīta vairākas reizes. Tā arī HES periodiski notiek detaļu nomaiņa un atšķirībā no traktora HES jāpievērš uzmanība arī drošībai, jo avāriju sekas būs krietni nopietnākas nekā, elektrisko traktoru vairs nevarēs ieslēgt. Piedevām papētot literatūru atklāsi, ka 40-50 gadi ir hidroturbīnu dzīves laiks.

16.mai Atbildēt
Juris Seikovskis atbilde Andis Vaičulis

Man nav pieejama informācija par hidroagregātu resursu. Tāpēc jau es uzdodu šos jautājumus. Ja par tehnikas ekspluatāciju, tad ir absolūti normāli, ka laika gaitā tiek manīti kolektori, gultņi un kas tik vēl ne. Pat manis minētā pārplīsusī turbīnas ass ar diametru ap 500 mm. Bet vai visus hidroagregātus bija nepieciešams mainīt kā tādus? Tāds ir jautājums? Vai Pļaviņu HES plīstot tai asij notika kaut kas ārkārtējs? Laikam jau nē.

16.mai Atbildēt
Umis

Garšīga vēsts par tiem nēģiem. Es gan pa pāris dienām apēdu vairāk.

15.mai Atbildēt

Komentēt