“Ghetto Games” sola jaudīgu sezonu: 67 sacensības aptuveni 45 pasākumos

© Vladislavs Proškins/F64

Jauniešu ielu sporta un kultūras kustība “Ghetto Games” tūliņ atklās savu 16. sezonu: 13. maijā Grīziņkalna sporta kompleksā grandiozo vasaras pasākumu sērija tiks iesākta ar “Ghetto Basket” turnīru, savukārt 15. maijā startēs “Ghetto Football” pirmais šīs sezonas pasākums. Par kustības vasaras plāniem un darbu ar jauno paaudzi “Nra sarunas” plašāk stāsta “Ghetto Games” līderi Raimonds Elbakjans un Antons Semeņaks.

"Ghetto Games" piedāvā daudzveidīgu pasākumu klāstu skolas vecuma jauniešiem un ar savu piemēru veicina fizisko aktivitāšu kultūru un iedvesmo jauniešus pievērsties veselīgākam dzīvesveidam. Kā sokas darbs ar skolēniem?

Antons Semeņaks: Īstenojam gan ikgadējo skolu tūri, gan organizējam Latvijas Skolu telpu futbola un basketbola sacensības. Ziemas sezonā esam apmeklējuši vairāk nekā 40 mācību iestādes visā Latvijā.

Raimonds Elbakjans: Viesošanos pie skolēniem aizsākām tālajā 2009. gadā. Sākotnēji mūsu mērķis bija iepazīstināt ar kustību. Taču, kā zināms, runāt ir labi, darīt vēl labāk. Atklātas sarunas papildinājām ar 40 minūšu ilgu gana intensīvu sporta nodarbību. Tikšanās reizēs cenšamies jauniešos stiprināt ticību viņu spēkiem, iespējām.

A. Semeņaks: Esam piedāvājuši ieskatu armijas treniņā. Nelielu daļu, bet lai jauniešos veidojas izpratne, ko tas nozīmē. Neiztiek, protams, arī bez sarunām. Mēģinām atraisīt jaunos cilvēkus, lai viņi ir droši, uzdod jautājumus, jo mēs vēlamies runāt par viņiem aktuālām tēmām.

Pieļauju, ka šīs sarunas ir ne tikai par sportu.

Vladislavs Proškins/F64

R. Elbakjans: Runājām par dzīvi. Jaunieši ir jaunieši - viņiem ir savi izaicinājumi, izpratne, pieredze. Mēs viņiem nezīmējam ideālo pasauli, kur visi aktīvi domā par pareizu ēšanu un veselīgu dzīvesveidu. Ir jāsāk ar veselīgām domām, un tikai pēc sevis sakārtošanas var dozēti ieviest veselīgus ieradumus.

Cik motivētus jauniešus jūs skolās sastopat? Cik atvērti viņi ir "Ghetto Games" aktivitātēm?

A. Semeņaks: Mūsu aktivitāšu apmeklējums nevienam nav obligāts. Ja kāds atnāk, tai jābūt viņa brīvai izvēlei. Allaž norādām - ja kāds nevēlas klausīties, iesaistīties, var droši doties projām. Īstenībā mūsu galvenā mērķauditorija ir tieši tie, kas sākotnēji nav ieinteresēti mūsu aktivitātēs. Bet ļoti reti kad kāds patiešām aiziet prom. Mēs cenšamies ieinteresēt.

Organizējat arī skolu futbola un basketbola turnīrus.

R. Elbakjans: Šogad izdevās sasniegt jaunus skatījumu rekordus. “Instagram” futbolam bija aptuveni viens miljons skatījumu, basketbolam 1,5 miljoni. Darbojamies jauniešu šā brīža iecienītākajās platformās - “Tik tok” un “Instagram”, lai sasniegtu pēc iespējas plašāku auditoriju. Mums šie populārākie sporta veidi - basketbols un futbols - ir kā instruments darbā ar jaunatni. Tā ir iespēja jautri pavadīt laiku, mēs negatavojam profesionālus sportistus, bet rādām piemēru, ka sports ir veids, kā gūt prieku, ar draugiem pavadīt kopā laiku.

Pavisam drīz, 13. maijā, starts tiks dots “Ghetto Games” 16. sezonai. Ko varam gaidīt?

R. Elbakjans: Pēc pandēmijas šo sezonu sāksim patiešām vērienīgi. Grandiozo vasaras pasākumu sēriju iesāksim ar “Ghetto Basket” turnīru, bet par pasākuma īpašo notikumu kļūs šī gada pirmais Latvijas 3x3 kausa posms, kurā komandas cīnīsies par iespēju startēt “Potiers Challenger” turnīrā Francijā. Jāpiebilst, ka šajā gadā “Ghetto Basket” uzsāk sadarbību ar Latvijas Basketbola savienību, šīs sadarbības ietvaros no šī gada vasaras arī Latvijas 3x3 basketbola kausa posmi gan pieaugušajiem, gan jauniešiem norisināsies “Ghetto Basket” turnīra ietvaros. Un notiks cīņa par dažādam ceļazīmēm un ievērojām naudas balvām, tostarp 40 000 eiro. Tās būs augstākās raudzes sacensības.

Vladislavs Proškins/F64

A. Semeņaks: Šajā “Ghetto Games” sezonā gaidāmas 67 sacensības aptuveni 45 pasākumu ietvaros.

Sanāk, ka rajona puikām ir iespēja caur “Ghetto Games” spēlēt profesionālā līmenī?

R. Elbakjans: Teorētiski - jā, visiem ir iespēja. Taču jāatceras, ka “Ghetto Games” pamatsūtība ir radīt jauniešiem saistošas ārpusskolas aktivitātes, tostarp dažādas sacensības, kur viņi kopā atpūšas, sporto, socializējas, kur attīstās gan fiziski, gan morāli. Un tad ir šī PRO sadaļa jeb šajā gadījumā Latvijas 3x3 kausa posms, kur savu varēšanu parāda pieredzējuši spēlētāji.

Kā jūs raksturotu vidējo Latvijas jaunieti?

R. Elbakjans: Viņi ir forši, advancēti sabiedrības locekļi - katrs izvēlas savu ceļu, savu mentoru, kopienu, kurai justies piederīgs. Un ir labi, ja blakus ir pieaugušie, kas grib un prot veidot dialogu. Piedāvāt, ne uzspiest iespējas, kur jaunietis var attīstīties. Jo plašāks būs šāds piedāvājumu grozs, jo labāk.

A. Semeņaks: Jāteic, ka 16-18 gadus vecu jauniešu vajadzības diži neatšķiras no laikiem, kad mums bija 16-18. gadu. Mainījusies ir vide, bet ne pamatvajadzības, tostarp vēlme socializēties.

Vai kopējam dalībnieku skaitam ir tendence pieaugt?

R. Elbakjans: Kā kurā aktivitātē. Bet labā ziņa - dalībnieku skaits nesarūk.

A. Semeņaks: 2020. gadā, kad Covid-19 dēļ bija atļautas tikai āra aktivitātes, mums visos sporta veidos tika sasniegti dalībnieku skaita rekordi.

Radīt profesionālus sportistus nav jūsu mērķis, taču gan jau “Ghetto Games” kādai daļai bijis tas sākumceļš līdz tikšanai lielajā sportā?

R. Elbakjans: Puse Latvijas basketbola izlases spēlētāju ļoti daudzas vasaras pavadījuši Grīziņkalnā. Protams, kas sunim asti cels, ja ne pats. Bet vai esat aizdomājušies, kāpēc Latvijā savā ziņā atdzimis ir basketbols? Es uzskatu, ka tam ir divi iemesli: Gunta Šēnhofa projekts "Eiropas Jaunatnes basketbola līga" un “Ghetto Basket”, kas ir kā platforma eksperimentiem, nespēlēt strikti pēc trenera norādēm, bet kā pats to izjūti. Piemēram, Artūra Mārtiņa Žagara filigrānais spēlēšanas stils - viņš ļoti daudzas vasaras aizvadīja “Ghetto Games”.

A. Semeņaks: Veidojot sociālo projektu, izveidojusies vide, kur grib būt labākie. Sacensties savā starpā. Būt kopā.

Kur tuvākajā nākotnē gaidāmi “Ghetto Games” pasākumi, neskaitot pieminētos 13. un 15. maijā?

R. Elbakjans: 18. maijā tiekamies Tallinā, tur būsim ar saviem pieciem pamatsporta veidiem - basketbolu, futbolu, florbolu, cīņām, dejām un citām aktivitātēm. 1. jūnijā viesosimies Bauskā, 2. jūnijā - Ogrē, 6. jūlijā - Jēkabpilī, no 19. līdz 21. jūlijam būsim Ventspilī, 27. jūlijā Valmierā. 15. augustā notiks superfināls basketbolā. Visas vasaras garumā paredzētas vēl citas aktivitātes - taču par tam precīza informācija būs publiskota vēlāk.

Vai ir kāda ārzemju jauniešu komanda, kas piedalās sacensībās Latvijā?

R. Elbakjans: Jā, tādu komandu ir daudz. Viņiem parasti vasarā ir kāda, piemēram, sporta nometne Latvijā, un tad viņi apmeklē arī “Ghetto Games”.

Minējāt, ka viens no sporta veidiem ir arī cīņas - “Ghetto Fight". Kas tas ir?

A. Semeņaks: Tas ir cīņas sporta vieds. Cīņa notiek viens pret vienu.

R. Elbakjans: Tas ir sporta veids, kas piesaista galvenokārt jauniešus, kurus dzīve nav saudzējusi. Viņi atnāk, tā teikt, “atņirgtiem zobiem". Viņi tādi nepiedzima, viņi tādi kļuva dažādu iemeslu un apstākļu sakritības dēļ. Caur šo cīņu un darbu ar treneriem jaunieši “sakārto galvu”, apgūst primitīvu pašaizsardzību. Es ieteiktu jebkuram jaunietim divus trīs gadus apmeklēt kādu no Latvijā pieejamajiem cīņu klubiem. Tā filozofija nav par agresiju, bet apziņu, ka tu nejūties apdraudēts. Jā, tev var kāds iesist pa degunu, bet tu tādēļ nejūties apdraudēts. Un tu nevis sit pretī, bet pārliecinoši aizej prom.

Un vēl ir “Ghetto Dance".

A. Semeņaks: Vislielākās sacensības notiek Tallinā un Ventspilī. Arī šovasar uz šīm pilsētām liekam vislielāko akcentu. Bet treniņi notiek un deju skola darbojas visu cauru gadu. Ielu dejas - tas ir stils, kaut kas starp sportu un kultūru. Ielu dejās jaunieši trenē lokanību, koordināciju.

Vai šogad notiks arī “Ghetto Games” brīvrunu batls “Štuka par bazaru”?

A. Semeņaks: Jā, 7. jūnijā visi laipni aicināti uz Grīziņkalnu. Tur satiksies iepriekšējo gadu labākie sacensību dalībnieki un čempioni. Es pieļauju, ka Latvija ir vienīgā valsts pasaulē ar tik kvalitatīvu “freestyle” reperu īpatsvaru uz iedzīvotāju skaitu.

Kā var pieteikties kādai no sacensībām?

A. Semeņaks: Jāreģistrējas “Ghetto Games” mājaslapā, jāuztaisa biedra karte un jāizveido komanda. Tik vienkārši. Tiekamies sacensībās!

Vladislavs Proškins/F64



Svarīgākais