Komentāri: "Latvenergo" attīstības direktore: Nākotnē elektrība kļūs lētāka  

Kalamburs

Tantiņa lej sīrupiņu lumpeņu austiņām, jo visi tak grib dzirdēt, ka elektrība kļus lētāka.

No šīs pašas sērijas ir "Kā var nesolīt?" un "Nekustamais īpašums lētāks nevar kļūt!". Kas notiek pēc šādiem saukļiem, to mēs esam piedzīvojuši!

4.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Kā redzams izņemot vienkāršu apsaukāšanos un nepamatotas analoģijas citu argumentu nav.

Ekonomikas pamati saka, preces cenu nosaka piedāvājuma un pieprasījuma attiecība. Šobrīd Latvija un Baltija ir ģenerējošo jaudu deficīta zonā līdz ar to arī elektrības cenas augstākas nekā citur. Būs vairāk ģenerējošo jaudu, būs mazāks deficīts un cenas būs zemākas.

6.mai Atbildēt
Kalamburs atbilde Andis Vaičulis

/....preces cenu nosaka piedāvājuma un pieprasījuma attiecība. Šobrīd Latvija un Baltija ir ģenerējošo jaudu deficīta zonā līdz ar to arī elektrības cenas augstākas nekā citur...../

Īpaši labi to var redzēt daž plašsaziņas līdzekļu publicētajos rakstos par aktuālajām vai iepriekšējās nedēļas elektroenerģijas cenām. Viens tāds rakstelis bija kaut kad no 10. līdz kaut kādam mazpadsmitajam februārim (precīzi vairs neatceros).

P.S. Iespējams, ka kāds no tiem, kuri zin, ka no ST tarifu naudas nekas netiek maksāts OIK staciju īpašniekiem, bija gatavojis informāciju medijiem.

6.mai Atbildēt
Valdis

Latvenergo lielākā problēma ir plāni un plāniņi, taču nekas būtiski jauns nebūvējas, gadiem un gadu desmitiem.

4.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Aizej un apskaties Latvenergo attīstības plānus, tad par brīnumu atklāsi, ka šo gadu laikā tiek rekonstruētas HES turbīnas, praktiski no jauna uzbūvētas TEC-1 un TEC-2. Piedevām iepriekš gāzes dēļ elektrība cenas bija zemas un saules, vēja tehnoloģijas vēl tikai attīstījās un to elektrības cenas bija augstākas par tirgus cenu. Tāpēc tad vēja un saules stacijas varēja būvēt tikai ar OIK atbalstu, bet pret to jau cilvēki iebilda. Kā redzams cilvēki jau aizmirsuši, ka ar visu OIK elektrības cena agrāk bija zemāka nekā šobrīd.

Kā redzams ir komentātori, kuriem vienmēr ir slikti. Būvētu agrāk brēktu par OIK. Šobrīd brēc, kāpēc nebūvēja agrāk.

6.mai Atbildēt
Valdis atbilde Andis Vaičulis

Visu tevis uzskaitīto es lieliski zinu, jo pats kādreiz esmu strādājis Latvenergo. Un, jā, vieni otri aprēķini, varbūt, neparāda baigo izdevīgumu, bet Latvijā nepietiek savu jaudu un tur jau sen vajadzēja kaut ko darīt.

6.mai Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde Valdis

Kā nepietiek jaudu? Rīgas TEC-1 un TEC-2 spēj pilnībā apgādāt Latviju ar elektrību, vienīgais jautājums kādas ir gāzes cena un rezultātā elektrības cena. Pamainījās gāzes cena pēdējos gados un izrādās strādāt TEC nav izdevīgi.

6.mai Atbildēt
Valdis atbilde Andis Vaičulis

Tad kāpēc tiek iepirkta dārga elektrība no Zviedrijas?

7.mai Atbildēt
Rima Solis

Tiklīdz Vienotība sāk smakt pašas mēslos, sākas šāda dziesma?

4.mai Atbildēt
Andris

njāāāāāāāāāā, ..... neticu, ka kļūs lētāk. Dižie investori tikai domā, kā atsist ieguldījumus pēc iepējas drīzākā laikā, nevis pēc gadiem 10 - 20. Par lēto saules un vēja elektrību mums klārē jau gadus 10, bet realitātē rēķini palielienās katru gadu. Un ko tas ST lielās ar savu lēto elektrību? Vienkāršiem ļautiņiem elektrība jāpērk no biržas pa tirgus cenu, nevis vēsturiski 'zemo'.

4.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Vispār elektrības cenas ir mainīgas. Izskatās, kā kādi ir aizmirsuši, kādas elektrības cenas bija 2022. un 2023. gadā.

Piedevām, vēja un saules elektrības cena samazinās un tagad šādas stacijas var uzbūvēt bez OIK.

6.mai Atbildēt
Valdis atbilde Andis Vaičulis

Atskēgas vārds ir "var uzbūvēt".

6.mai Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde Valdis

Viss proces sākas tad, kad "var", tas ir parādās apstākļi, lai to izdarītu. Faktiski apstākļi būtiski mainījās 2022. gadā. Tagad ir sācies process un tas nav ātrs. Vēja stacijām vajag IVN, kas ir garš process. Saules stacijas, kā redzams, būvē vienu pēc otras.

6.mai Atbildēt
Valdis atbilde Andis Vaičulis

Kas tad tik būtiski mainījās 2022.g.?

7.mai Atbildēt
Valdis atbilde Andis Vaičulis

Ko vēl Latvenergo ir uzbūvējis bez TEC un HES?

7.mai Atbildēt
janis

ne velti latvieši uz uz jautājumu kad - saka - kad pūcei aste ziedēs - a šitā krasavica pretīga korumpantu angažēta taisnības teicēja.

4.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Vēl viens, kas tikai apsaukājas un cer ka citi tāpēc noticēs. Kā redzams šis galvenais radīt iespaidu, ka "viss ir slikti". Pierādījumu līmenis ir nulles līmenī.

6.mai Atbildēt
janis atbilde Andis Vaičulis

viens latviešu popsmenis dziedāja, ka sieviete ir skaista plika, par muldēšanu nekas netika teikts - tad nu glāb situāciju.

6.mai Atbildēt
Guntis Akmeņkalns

Elektrība varbūt kļūs lētāka, bet tās piegādes cenas noteikti augs, Sadales tīklu ( piegādātāja) apetīte neizmērojama.

4.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Kārtējais viedoklis no sērijas "neko nezinu, bet ir viedoklis" un "viss ir slikti". ST tarifi aug atbilstoši izmaksām, atbilstoši tam cik maksā vadi, stabi, darbaspēks, elektrība utt. Ir dīvaini gribēt, lai Jūsu ienākumi aug, bet ST darbinieki turpina saņemt tādas pašas algas kā pirms 20 gadiem.

6.mai Atbildēt
Kalamburs atbilde Andis Vaičulis

Taisnības Cīnītāj, vai atceries elektrības cenu, kura bija minēta šobrīd aktuālā ST tarifa (tajā brīdī tarifu plāna) aprēķina pamatā?

Cik reižu zemāka tā ir tagad?

6.mai Atbildēt
Andis Vaičulis atbilde Kalamburs

Tad, kad iesniedza pirmo ST tarifu plānu elektrības cenu plānā ielika atbilstoši tirgus cenām un prognozēm. Tagad elektrības cenas ir zemākas, prognozes arī citas un, ak tu brīnums, tiek koriģēts arī ST tarifs, to samazinot.

Dīvaini, bet neviens nezina, kādas cenas būs pēc gada vai desmit. Vēl vairāk to nav iespējams saprast krīzes brīdī.

6.mai Atbildēt
Ints

Bet vai tautai ir jautāts vai grib vispār redzēt tās vēja elektrostacijas Latvijas ainavā ? Austrija,Vācija ir pietiekoši piecūkotas. Vai mēs gribam blakus Latvijas pieclatnieka ozolam redzēt propelerus ?Vai labāk par elektrību maksāt +/- 0,02€ vairāk par kWh, bet saglabāt Latvijas ainavu nesačakarētu nākošajām paaudzēm. Atbalstu enerģiju uzkrājošo staciju izbūvi un saules enerģijas ieguves attīstību, bet aizliedzot izmantot lauksaimniecības zemes.

4.mai Atbildēt
Valdis

Pajautā te par visu "tautai", nu tad te iestāsies tāds haoss!

Drīzāk lietas regulēt būtu jāļauj speciālistiem, nevis politiķiem.

4.mai Atbildēt
Andis Vaičulis

Vispār runāt par kādām ainavām ir bezjēdzīgi. Vienam skaista ainava būs aizaudzis mežs, citam mežs, kas iztīrīts un līdzīgs parkam. Piedevām, ne jau visās vietās plānots būvēt vēja ģeneratorus, kaut kādas "vērtīgas ainavu vietas" noteikti neskars, jo ir skaidrs, ka tad saskries visādi "Latviskās ainavas mīļotāji".

6.mai Atbildēt
Kalamburs atbilde Andis Vaičulis

/Vienam skaista ainava būs aizaudzis mežs, citam mežs, kas iztīrīts un līdzīgs parkam./

Kurā TV raidījumā es šo jau esmu dzirdējis?

6.mai Atbildēt

Komentēt