"Megadeth" brauktu arī uz Rīgu, bet šoreiz izvēlējušies Tallinu

© Publicitātes foto

Nākamnedēļ liels notikums pie kaimiņiem: 26. jūlijā Tallinas Dziesmu svētku estrādes parkā uzstāsies vieni no trešmetāla “The Big Four” jeb “lielā četrinieka” pārstāvjiem “Megadeth”, kuriem līdzināties var varbūt vienīgi “Metallica”.

Ģitārista un vokālista Deiva Masteina 1983. gadā Losandželosā dibinātā grupa “Megadeth” ir viena no spilgtākajām smagās mūzikas formācijām visā pasaulē. 16 studijas albumi ar kopējo tirāžu vairāk nekā 40 miljoni kopiju, simtiem un varbūt pat tūkstošiem nospēlētu koncertu, kritiķu un publikas atzinība daudzu gadu garumā, neskaitāmi apbalvojumi ar “Grammy” patafonu trumpī (par 2017. gadā izdoto albumu “Dystopia”) - tas viss ir “Megadeth”.

“Neatkarīgās” intervija ar “Megadeth” bundzinieku Dirku Verboirenu (Dirk Verbeuren), beļģu mūziķi, kurš slavenās grupas sastāvā ir no 2016. gada.

Publicitātes foto

Šī būs jau trešā reize, kad “Megadeth” uzstāsies Igaunijā, bet vēl ne reizi neesat bijuši ne Latvijā, ne Lietuvā - kāpēc izvēle vienmēr krīt par labu pašai ziemeļnieciskākajai no visām Baltijas valstīm?

Žēl, ka mēs nekad neesam spēlējuši Latvijā vai Lietuvā. Bet jums ir jāsaprot, ka ir daudz un dažādu faktoru, kas ietekmē koncertu organizēšanu. Liela nozīme mūsu turneju maršrutu izstrādē ir loģistikai un finansēm. Mūziķi nav tie, kas veic šīs izvēles, tas ir mūsu aģentu un vadītāju darbs. Protams, mēs labprāt uzstātos arī Latvijā un Lietuvā - mēs mīlam visus mūsu fanus, neatkarīgi no tā, kur viņi atrodas!

Vai zini, ka esi apbalvots ar divām Latvijas Metālmūzikas Gada balvām? (2016. gadā par gada albumu un gada debiju tika nosaukti “Pulse Of Nebulae”, un albuma iespēlēšanā bija piedalījies arī Dirks Verboirens).

Tas ir neticami! Es tiešām to nezināju un jūtos patiesi pagodināts! Kad [grupas “Pulse Of Nebulae” līderis] Mārtiņš Platais ar mani 2013. gadā sazinājās par iespējamu sadarbību, es uzreiz sajutu spēcīgu saikni ar viņa un Hicham Chahrouri radīto mūziku. Manuprāt, albums patiešām sanāca foršs. Diemžēl tas netika novērtēts. Ieej un to novērtē “Bandcamp”!

Jūsu koncertu “setlistēs” redzams, ka 2023. gada tūrē nebūt nebalstāties tikai uz albumā “The Sick, The Dying… And The Dead!” iekļauto materiālu, bet ļoti daudz spēlējat arī vecos gabalus. Tā būs arī Tallinā?

Mūsu spēlēto dziesmu saraksts nepārtraukti mainās. Savās nesenākajās turnejās esam spēlējuši arī tādas dziesmas kā “Countdown To Extinction” un “This Was My Life”, kuras nebijām izpildījuši no skatuves daudzus gadus. Mūsu koncertos “dzīvais” izpildījums ar sinhronizētiem video katrai dziesmai prasa ieguldīt daudz darba un laika, lai to realizētu. Taču mēs turpināsim vētīt plašo “Megadeth” dziesmu katalogu - mūsu mērķis ir salikt pašu aizraujošāko “setlisti”, kāda vien ir iespējama. Ja līdz šim koncertos neiekļauta dziesma izsauc spēcīgu publikas reakciju, tad pastāv liela iespējamība, ka turpināsim to kādu laiku spēlēt. Piemēram, “Angry Again” un “Dread And The Fugitive Mind” kopš mūsu tūres Eiropā 2020. gada sākumā kļuvušas par paliekošu vērtību mūsu koncertos. Vai Tallinā spēlēsim vairāk no “The Sick, The Dying… And The Dead!” vai kaut ko citu - kas to lai zina, tad redzēsim!

“Megadeth” slaveni ar savām sastāva pārmaiņām - vai tagadējais ir uz palikšanu? Skaidrs, ka pie mikrofona un ģitāras mūžu mūžos būs Deivs Masteins, nu jau astoņus gadus ģitāru spēlē Kiko Lureiro, bet kurš Tallinā spēlēs basģitāru?

Stabila sastāva noturēšana ilgākā laika posmā nav viegls uzdevums. Cilvēku dzīve un prioritātes laika gaitā mainās, un to esmu piedzīvojis arī savās iepriekšējās grupās. Džeimss Lomenzo bija “Megadeth” sastāvā albumu “United Abominations” un “Endgame” laikos, un mēs ar Deivu un Kiko esam ļoti priecīgi, ka viņš atkal ir kopā ar mums. Viņš ir ne tikai fantastisks basists un vokālists, viņš ir arī īsts profesionālis un lielisks puisis, ar kuru kopā pavadīt laiku. Džeimss atkal pievienojās “Megadeth” 2022. gadā un spēlēs arī Tallinā.

Kopš jaunākā studijas albuma iznākšanas pagājuši jau deviņi mēneši, tātad emocijas nosēdušās - kā šobrīd vērtējat šo darbu? Viss izdevās vai kaut ko tomēr varēja labāk?

Mēs esam ļoti priecīgi par “The Sick, The Dying… And The Dead!”. Ņemot vērā visas problēmas, ar kurām saskārāmies dziesmu sacerēšanas un albuma ierakstīšanas gaitā - Deivam diagnosticēja un ārstēja vēzi, tad vēl bija Covid-19 pandēmija utt. -, iznākums ir labākais, kāds vien varēja būt. Tas ir tipisks “Megadeth” ieraksts, kas organiski apvieno dažādus grupas pastāvēšanas laikmetus. Tiklīdz iznāca tā pirmais singls un video “We’ll Be Back”, fanu sajūsma par to bija absolūti neizmērojama - tas pierāda, ka kaut ko laikam tomēr izdarījām pareizi. Protams, vienmēr ir vieta uzlabojumiem, un katrs nākamais ieraksts ir iespēja pacelt latiņu vēl augstāk, taču pagaidām mēs svinam “The Sick, The Dying… And The Dead!” panākumus. Es patiešām ļoti lepojos ar to, ko mēs kopā paveicām šajā albumā!

Par iepriekšējo albumu “Dystopia” 2017. gadā beidzot saņēmāt savu pirmo “Grammy”, droši vien bija cerības par jauno albumu saņemt otro patafonu?

“Grammy” saņemšana par “Dystopia” mums visiem bija liels prieks un īpaša diena. Tas vēlreiz apstiprināja faktu, ka “Megadeth” ar jaunu sparu un iedvesmu virzās uz priekšu pa augšupejošu trajektoriju. Brālība, kas valda uz skatuves un ārpus tās, ir spēcīga. Ja pēdējā laikā esi redzējis, kā mēs uzstājamies, tad to, bez šaubām, būsi izjutis. “We’ll Be Back” arī bija nominēta “Grammy”, un, lai gan šoreiz neuzvarējām, lieliski, ka Mūzikas ierakstu akadēmija mūs atzīmēja par šo smago darbu, ko ieguldījām mūsu jaunajā albumā.

Ar daudziem latviešu faniem augusta sākumā satiksieties arī festivālā “Wacken”. Vai šis Eiropā iecienītais pasākums būs jums nozīmīgākā uzstāšanās šogad?

“Wacken” vienmēr ir kā pamatīgs sprādziens, un mēs ar nepacietību gaidām iespēju tur atkal uzspēlēt. Tomēr mums spilgtākais šā gada notikums varētu būt [februārī notikušie koncerti arēnā] “Budokan” - spēlēt pilnībā izpārdotus šovus šajā leģendārajā Tokijas koncertu norises vietā jau pats par sevi ir kaut kas neticams, bet šoreiz mums uz skatuves pievienojās arī [ilggadējais “Megadeth” ģitārists] Martijs Frīdmans, un viss šis pasākums tika straumēts visā plašajā pasaulē! Tas bija patiešām pacilājošs brīdis un perfekts moments, lai visiem parādītu, ka “Megadeth” joprojām gāzē uz visiem cilindriem.

Un noslēgumā - kad tomēr beidzot jūs būsiet arī Rīgā?

Neesmu par to drošs. Sakarā ar milzīgajiem “The Sick, The Dying… And The Dead!” panākumiem mums arī 2024. gada kalendārā jau ir daudz koncertu. Taču ceram, ka pēc iespējas ātrāk varēsim aizbraukt uz Rīgu un nosvinēt to kopā ar mūsu Latvijas faniem. Paldies visiem par atbalstu, un tiekamies Tallinā!

Intervijas

Viņa ir kā skaista salapojusi, ziedoša liepa vasaras plaukumā, savā sievišķīgajā trauslumā un spēkā vienlaicīgi. Pārcietusi milzīgus pārbaudījumus dzīvē, Dārta Daneviča atzīta par 2023. gada labāko aktrisi par darbu monoizrādē “Zēni nav meitenes”, kas būs redzama Dailes teātra repertuārā arī jaunajā teātra sezonā. Par savu gatavošanās rutīnu katrai izrādei, par uzlabojamo savā teātrī, par darbu kopā ar Holivudas zvaigzni Džonu Malkoviču ekskluzīvā intervijā “nra.lv” stāsta Dārta Daneviča.

Svarīgākais