Burovs: Tie cilvēki absolūti neorientējas Rīgas domes darbībā

© Oksana Džadana/F64

Piektdien ar pārliecinošu atbalstu par Rīgas domes priekšsēdētāju tika ievēlēts “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” kopējā saraksta pārstāvis Mārtiņš Staķis. Viņu atbalstīja arī bijušais galvaspilsētas mērs, “Gods kalpot Rīgai” līderis Oļegs Burovs. Politiķis, kurš priekšvēlēšanu laikā centās nošķirt GKR Rīgā paveikto no ilggadējās sabiedrotās “Saskaņas”, jo tāda bijusi vienošanās – katrai partijai ir strikti atdalītas atbildības nozares, uzskata, ka šāda pilsētas pārvaldība ir vienīgais pareizais modelis, un apšauba, ka jaunajai Rīgas domes koalīcijai to izdosies mainīt. Skeptisks viņš ir arī par citiem pārmaiņu koalīcijas solījumiem. Piemēram, viņš uzskata, ka koalīcijas partijas ‒ pretēji solījumiem – pašvaldības kapitālsabiedrības uztver kā savus lēņus.

Gods kalpot Rīgai” un “Saskaņas” koalīcijas laikā politisko spēku kompetences tika strikti atdalītas, un jūs šo iedibināto kārtību izmantojāt arī priekšvēlēšanu kampaņā. Kādos principos tika balstīta šāda sadalīšana, un vai tā sevi attaisnoja?

Nav citu variantu, un šeit būs tas pats. Un domāju, ka šeit būs vēl stingrāk, domāju, ka atbildības sadalīs tā, ka domes vadītājs atbildēs tikai politiskā līmenī.

Šobrīd reāli komitejas vadītājs ir kā ministrs un departamenta vadītājs ir kā valsts sekretārs. Pēc dokumentiem tā nav, bet realitātē tā notiek. Ņemot vērā, ka aiz katra komitejas vadītāja ir sava atbilstošā partija, ir skaidrs, ka katrs komitejas vadītājs atbildēs par savu nozari.

Zināmā mērā tas varbūt nav slikti. Jums, rīdziniekiem, pēc tam būs vieglāk vērtēt. Piemēram, “Jaunā Vienotība” uzņemas atbildību par satiksmi, infrastruktūru. Tad redzēsim, kā Vilnim ķirsim ies ar tiltiem.

Šonedēļ koalīcija parakstīja rīcības plānu nākamajiem pieciem gadiem. Vai esat ar to iepazinies, un kā to vērtējat?

Tas ir tāds ‒ nav ne labs, ne slikts, tur jau atkal ir tie vārdi par auditu. Tas ir turpinājums priekšvēlēšanu solījumiem. Tas ir tāds dokuments, kas sagatavots ne par ko. Ir redzams, ka tie cilvēki absolūti neorientējas Rīgas domes darbībā. Bet nevar arī teikt, ka tas dokuments ir absolūti neveiksmīgs. Taču mums jābeidz klausīties vārdos. Mums vajadzētu beidzot sagaidīt reālus darbus. Es tiešām ļoti gaidu, kad būs reāli darbi. Man pagaidām nav pamata kritizēt, jo darbu vēl nav.

Skatīsimies pēc dažiem mēnešiem. Tā būs pārbaude jaunajai koalīcijai. Bet tas ir reāli, partijas sāk dalīt, kurai piederēs kāda pašvaldības kapitālsabiedrība. Būs kāds personāžs, kas būs pietuvināts kādai partijai, piemēram, “Rīgas satiksme” būs “Jaunajai Vienotībai” un tā tālāk. Vai tas ir labi vai slikti, vērtējiet paši, bet dažreiz izskatās smieklīgi, ka cilvēki, kas to ļoti kritizēja, pēc tam dara to pašu.

GKR, tāpat kā visiem pārējiem opozīcijas spēkiem, pēc vēlēšanām tika piedāvāti amati komitejās. Vai GKR ir pieņēmusi piedāvājumu?

Ņemot vērā, ka komiteju vadītājiem būs divi vietnieki, kuriem būs atlīdzība, šķiet, ka tas ir variants, lai nodrošinātu vietu savējiem, un tāpēc opozīcijai vieta tur nav paredzēta. Taču, ja piedāvājums būs, plānojam to izskatīt.

Es pateikšu par sevi - man no visiem 60 ievēlētājiem deputātiem ir vislielākā pieredze. 22 gadus mana dzīve saistīta ar Rīgas domi. Tādēļ es varu ieteikt savu redzējumu neatkarīgi no tā, vai man pienākas amats, esmu vai neesmu komitejā. Pašlaik es neesmu izpildvaras partijā, man grūti realizēt savas ieceres, bet esmu gatavs piedāvāt, ja ņems vērā - ļoti labi.

Vai jūs atbalstīsiet Mārtiņa Staķa kandidatūru? [ar O. Burovu Neatkarīgā runāja, īsi pirms viņš nodeva savu vēlēšanu biļetenu]

Jā mēs plānojam balsot par Staķi. Mēs neplānojām virzīt citu kandidātu, un tādēļ nav iemesla viņu neatbalstīt. Tiesa, mums ir diskusijas par vicemēru skaitu, bet Staķi atbalstīsim.

Intervijas

Tuvojas 1000. diena kopš Krievijas noziedzīgā iebrukuma Ukrainā. Neaptverama sadisma, cietsirdības un jebkādu saprātu zaudējušo iebrucēju darbības šokē pasauli, bet it īpaši Baltijas tautas, kas labi atceras padomju okupāciju no 1940. līdz 1990. gadam. Kas šobrīd notiek Ukrainā? Kādas ir kara perspektīvas, kā vērtēt Ukrainas armijas iespējas noturēties Krievijas Kurskas apgabalā, vai valsts ir uz pilsoņu kara sliekšņa – saruna ar Ukrainas armijas kareivi Juriju Armašu, kurš septembrī viesojās Rīgā.

Svarīgākais