Santa Purgaile: Latvijā banku sektorā neesam pabērni un neveiksminieki

© Foto: Kaspars Krafts/F64

Lietuvieši lepojas, ka komercbanku sektorā vairojas konkurence – finanšu tirgū ienākot Taivānas banka, Vācijas "Commerzbank" un Polijas banka "Pekao". Latvijas Bankas viceprezidente Santa Purgaile “Neatkarīgajai” skaidro, ka mums degunu nokārt nav pamata – šonedēļ arī Latvijā darbu sāk jauna banka – "Indexo banka".

Lietuvas interneta medijs "respublika.lt" jau šā gada janvārī ziņoja, ka Lietuvā varētu uzsākt darbu viena no Polijas lielākajām bankām "Pekao". Lietuvas bankas valdes priekšsēdētājs Ģedimins Šimkus intervijā izdevumam "15 min" atklāja: "Decembra beigās "Pekao Bank" vadība ieradās Lietuvā, un tas, manuprāt, ir ļoti nopietns signāls par viņu nodomiem. Es esmu optimists, jo pēdējos gados mēs esam runājuši ne tikai ar šīm bankām, bet arī ar 60 bankām, iepazīstinot tās ar iespējām darboties Lietuvā. Bet mums ir jāatsakās no kaut kāda naivuma, kas ienāk šajā tirgū atnākšanas dēļ. Banka sāktu savu darbību Lietuvā tikai tad, ja tā reāli saskatītu biznesa iespējas. Mūsu uzdevums ir tās prezentēt - parādīt, kāda ir mūsu valsts ekonomika, parādīt banku pakalpojumu attīstības potenciālu, kreditēšanas attīstību."

Pašlaik Lietuvas komercbanku sektorā darbojas 18 dalībnieki: 13 ar banku licencēm, un vēl piecas darbojas kā ārvalstu banku filiāles. Lielāko tirgus daļu aizņem "Swedbank," SEB un "Luminor".

Ienāks arī vācu "Commerzbank" un Taivānas banka

Savukārt 9. augustā pēc Lietuvas prezidenta Gitana Nausēdas tikšanas ar Vācijas "Commerzbank" pārstāvjiem Lietuvas mediji ziņoja, ka šī finanšu tirgus dalībnieka plāni Lietuvā ir ambiciozi un ļaus nozarē nodrošināt lielāku konkurenci. Pēc Lietuvas prezidenta teiktā, Vācijas finansisti redz, ka Lietuva veiksmīgi tiek galā ar savu ekonomiku, un tāpēc drosmīgi uzsāk darbību Lietuvā.

""Commerzbank" pati paziņos par saviem plāniem. Es šodien tikos ar viņu vadītājiem, un plāni ir vērienīgi. Banka ir iestāde, kas ļoti labi, rūpīgi un konsekventi īsteno savus paplašināšanās un attīstības plānus. Es par to priecājos no brīža, kad "Rheinmetall" grupas (vācu automobiļu un ieroču ražošanas uzņēmuma) ierašanās arī mudina finanšu institūcijas pievērst lielāku uzmanību mūsu valstij," žurnālistiem sacījis G. Nausēda.

Jūlijā par Taivānas bankas nodomu atvērt filiāli Lietuvā paziņoja "Versio žinios". Informāciju, ka Taivānas Finanšu uzraudzības komisija (FSC) ir apstiprinājusi Taivānas bankas pieteikumu veikt uzņēmējdarbību Lietuvā, portālam apstiprināja Lietuvas Tirdzniecības pārstāvniecības Taipejā vadītājs Pauļus Lukausks.

Latvija nav pabērna vai neveiksminieces lomā

Saistībā ar lietuviešu paziņojumiem komercbanku jomā Latvijas Bankas prezidenta vietniece Santa Purgaile "Neatkarīgajai" sniedza šādu komentāru:

"Šobrīd vēl ir pāragri spriest par ārvalstu banku plāniem Lietuvā, piemēram, par "Commerzbank". Ir paziņojums par pārstāvniecības atvēršanu, kas nav bankas filiāle vai banka, kas sniedz finanšu pakalpojumus, bet gan mārketinga birojs, kurš nav tiesīgs sniegt pakalpojumus, bet darbojas kā tirgus izzinātājs. Ņemot vērā minēto, pieļaujam, ka tiek pētīta nākotnes perspektīva lielākai klātbūtnei un biznesa iespējām. Būtiski, kā jau tas ir izskanējis no "Commerzbank" pārstāvjiem, šī banka Baltijas valstis uzlūko kā vienotu tirgu. Tas apstiprināts arī šīs bankas un citu ārvalstu banku, kuras ziņojušas par plāniem sākt darbību Lietuvā, sarunās ar Latvijas Banku. Lielās ārvalstu bankas uzlūko Baltijas valstis kā vienotu tirgu un ir ieinteresētas darboties visās trijās valstīs. Konkurences palielināšanās būtu labvēlīga klientiem, jo saasinātos cīņa par tiem. Taču, lai tas notiktu, jābūt aktīvam darbam klientu piesaistē un interesei par konkrēto reģionu. Vēlos uzsvērt, ka Latvijā neesam pabērni un neveiksminieki, tieši pretēji - attīstās arī mūsu banku sektors. Piemēram, šonedēļ darbību sāks "Indexo banka" - jauns, reāls un aktīvs tirgus spēlētājs, kas varētu mainīt un pastiprināt banku konkurenci. Vēsturiskā pieredze liecina, ka šāda jauna tirgus dalībnieka ienākšanai var būt pozitīva ietekme uz sektora attīstību, piemēram, kā “LHV Pank” Igaunijā."

Kā liecina Latvijas Bankas mājaslapā pieejamā informācija, Latvijā pašlaik darbojas 10 bankas un viena ārvalstu finanšu institūcijas pārstāvniecība. Likvidētas piecas bankas - AB.LV, "Latvijas krājbanka", "Trasta komercbanka", "PNB banka" un "Baltic International Bank".

Ekonomika

Pasakā patiesību par kailo karali drīkst pateikt bērns, bet ikdienā ticamāk, ka vārdus “Latvijā jāatceļ pensiju sistēma” pasaka kaut vai kiberdrošības uzņēmuma “Possible Security” vadītājs Kirils Solovjovs.

Svarīgākais